Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Witam się i ja. I mam nadzieję, że ten rok będzie spokojny i że wszystko co złego wydarzyło się w poprzednim sezonie już się nie powtórzy
Użytkownik
15.03 g. 10:35 jest przekaz, w gnieździe zielona trawka i silny wiatr:)
Użytkownik
11.30 pięknie oświetlone słońcem gniazdo:)
Chciałam zapytać, czy jest szansa w tym roku na ustawienie kamery tak, by widoczne było całe gniazdo, a także linia horyzontu? Obserwacje byłyby bardziej komfortowe moim zdaniem .
Ostatnio edytowany przez Agaa (2023-03-15 10:30:35)
Użytkownik
19.35 Dzień dobry. Puste gniazdo z niepogniecioną trawą
Użytkownik
Witam w nowym sezonie wszystkich bocianiolubnych,
czekamy na Przygodę i Dziedzica trzymając kciuki za tegoroczny lęg. Niech bocianki rosną zdrowo a w sierpniu szczęśliwie odlecą na zimowisko.
W razie czego jestem z okolic Przygodzic, więc gdyby była potrzebna pomoc przy gnieździe proszę o kontakt.
Użytkownik
Dzień dobry! W mojej okolicy pojawił się pierwszy bocian. Jest na tym samym gnieździe, jak w ubiegłym roku.
Na gnieździe pusto.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-16 15:38:54)
Użytkownik
21.39 Dzień dobry. Puste gniazdo z niepogniecioną trawą
Użytkownik
13:15 W Przygodzicach wieje. Boćków brak.
Użytkownik
20.38 Jest dźwięk, brak obrazu
Użytkownik
dzień dobry Kochani, no to zaczynamy bociani sezon, miejmy nadzieję że bardziej udany od poprzedniego, pozdrowienia dla Pani Agaty !
Użytkownik
13:51 Świeci słońce, wiatr kołysze trawą. Bocianów brak.
Użytkownik
08.20 Piękna zieleń na gnieździe - bez bocianów
Moderator
Jaroaster62 napisał:
dzień dobry Kochani, no to zaczynamy bociani sezon, miejmy nadzieję że bardziej udany od poprzedniego, pozdrowienia dla Pani Agaty !
Dzień dobry!
Dziękuję za pozdrowienia, bardzo mi miło. Pozdrawiam również
8.19 "Na Józefa świętego, przylatują ptaki jego". Cóż, chyba w tym roku przysłowie się nie sprawdzi... Gniazdo jeszcze puste i doprawdy trudno przewidzieć, kiedy pojawią się boćki. Z jednej strony z terenu dochodzą wieści o pojawiających się osobnikach. Są to prawdopodobnie ptaki, które albo nie migrowały, albo spędziły zimę gdzieś blisko, np. w Turcji czy w Izraelu. Z drugiej strony, dzięki informacjom docierającym od ptaków z nadajnikami GPS wiemy, że sporo bocianów nie opuściło jeszcze Afryki. Z grupy ornitologicznej Silesiana, która śledzi ponad 120 ptaków z nadajnikami, dochodzą wieści, że część bocianiej populacji jeszcze wciąż jest w Sudanie i Czadzie.
W której grupie są nasze boćki? Przylecą wcześniej czy później? Pozostaje nam wypatrywać i z nadzieją czekać.
Moderator
Agaa napisał:
Chciałam zapytać, czy jest szansa w tym roku na ustawienie kamery tak, by widoczne było całe gniazdo, a także linia horyzontu? Obserwacje byłyby bardziej komfortowe moim zdaniem .
Wydaje mi się, że kamera jest ustawiona optymalnie. Wyraźne sylwetki bocianów pozwolą na dostrzeżenie szczegółów potrzebnych do ich identyfikacji. Jeśli kamera obejmie horyzont, gniazdo się oddali i stracimy możliwość uchwycenia detali. Poczekajmy na boćki, wtedy będziemy decydować.
Pozdrawiam
8.40 Gniazdo puste.
8.58 Po gnieździe buszują kawki, wybierają z niego patyki.
11.11, 11.57 Pusto
Użytkownik
Agata napisał:
8.19 "Na Józefa świętego, przylatują ptaki jego". Cóż, chyba w tym roku przysłowie się nie sprawdzi... Gniazdo jeszcze puste i doprawdy trudno przewidzieć, kiedy pojawią się boćki. Z jednej strony z terenu dochodzą wieści o pojawiających się osobnikach. Są to prawdopodobnie ptaki, które albo nie migrowały, albo spędziły zimę gdzieś blisko, np. w Turcji czy w Izraelu. Z drugiej strony, dzięki informacjom docierającym od ptaków z nadajnikami GPS wiemy, że sporo bocianów nie opuściło jeszcze Afryki. Z grupy ornitologicznej Silesiana, która śledzi ponad 120 ptaków z nadajnikami, dochodzą wieści, że część bocianiej populacji jeszcze wciąż jest w Sudanie i Czadzie.
W której grupie są nasze boćki? Przylecą wcześniej czy później? Pozostaje nam wypatrywać i z nadzieją czekać.
Z racji niedzieli świętujemy Józefa jutro .Jest więc jeszcze nadzieja.
Witam i pozdrawiam wszystkich obserwujących w nowym sezonie.
Moderator
14.38 Gniazdo puste.
Ola 123 - masz rację.
Użytkownik
Jest !!!!!
zauważyłem boćka o 16.06, zaraz poprawię datę w swoim profilu
Witam wszystkich miłośników bocianów i obserwatorów tego gniazda Ja zacząłem tu zaglądać regularnie już w 2008 r. Miałem konto założone ale gdzieś umknęło. Niedawno postanowiłem ponownie założyć i się udało. Muszę poczytać jak się załącza screeny, bo mam ten z 16.06. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że tegoroczny sezon nie będzie taki smutny jak poprzedni
Widzę coś niepokojącego (( chyba jest ranny, ma mocno zabarwione na czerwono białe pióra na grzbiecie pod skrzydłami
Ostatnio edytowany przez Arek (2023-03-19 15:41:27)
Użytkownik
16:20 BOCIAN❤❤❤❤.
Rwie się przekaz u mnie, ale też widzę te krew na skrzydłach🥺
Ostatnio edytowany przez NataBF (2023-03-19 16:37:23)
Użytkownik
17.56 Ale wiadomość. Bomba. Gratuluję obserwacji. Teraz u mnie tylko głos, obrazu nie ma.
18.00 Gniazdo jest puste.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-19 17:00:58)
Użytkownik
18.05 Słyszę bociana.
18.04 pojawił się obraz. Bocian wylądował na gnieździe, klekotał.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-19 17:07:06)