Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Witam siê i ja. I mam nadziejê, ¿e ten rok bêdzie spokojny i ¿e wszystko co z³ego wydarzy³o siê w poprzednim sezonie ju¿ siê nie powtórzy
Użytkownik
15.03 g. 10:35 jest przekaz, w gnie¼dzie zielona trawka i silny wiatr:)
Użytkownik
11.30 piêknie o¶wietlone s³oñcem gniazdo:)
Chcia³am zapytaæ, czy jest szansa w tym roku na ustawienie kamery tak, by widoczne by³o ca³e gniazdo, a tak¿e linia horyzontu? Obserwacje by³yby bardziej komfortowe moim zdaniem .
Ostatnio edytowany przez Agaa (2023-03-15 10:30:35)
Użytkownik
19.35 Dzieñ dobry. Puste gniazdo z niepogniecion± traw±
Użytkownik
Witam w nowym sezonie wszystkich bocianiolubnych,
czekamy na Przygodê i Dziedzica trzymaj±c kciuki za tegoroczny lêg. Niech bocianki rosn± zdrowo a w sierpniu szczê¶liwie odlec± na zimowisko.
W razie czego jestem z okolic Przygodzic, wiêc gdyby by³a potrzebna pomoc przy gnie¼dzie proszê o kontakt.
Użytkownik
Dzieñ dobry! W mojej okolicy pojawi³ siê pierwszy bocian. Jest na tym samym gnie¼dzie, jak w ubieg³ym roku.
Na gnie¼dzie pusto.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-16 15:38:54)
Użytkownik
21.39 Dzieñ dobry. Puste gniazdo z niepogniecion± traw±
Użytkownik
13:15 W Przygodzicach wieje. Boæków brak.
Użytkownik
20.38 Jest d¼wiêk, brak obrazu
Użytkownik
dzieñ dobry Kochani, no to zaczynamy bociani sezon, miejmy nadziejê ¿e bardziej udany od poprzedniego, pozdrowienia dla Pani Agaty !
Użytkownik
13:51 ¦wieci s³oñce, wiatr ko³ysze traw±. Bocianów brak.
Użytkownik
08.20 Piêkna zieleñ na gnie¼dzie - bez bocianów
Moderator
Jaroaster62 napisał:
dzieñ dobry Kochani, no to zaczynamy bociani sezon, miejmy nadziejê ¿e bardziej udany od poprzedniego, pozdrowienia dla Pani Agaty !
Dzieñ dobry!
Dziêkujê za pozdrowienia, bardzo mi mi³o. Pozdrawiam równie¿
8.19 "Na Józefa ¶wiêtego, przylatuj± ptaki jego". Có¿, chyba w tym roku przys³owie siê nie sprawdzi... Gniazdo jeszcze puste i doprawdy trudno przewidzieæ, kiedy pojawi± siê boæki. Z jednej strony z terenu dochodz± wie¶ci o pojawiaj±cych siê osobnikach. S± to prawdopodobnie ptaki, które albo nie migrowa³y, albo spêdzi³y zimê gdzie¶ blisko, np. w Turcji czy w Izraelu. Z drugiej strony, dziêki informacjom docieraj±cym od ptaków z nadajnikami GPS wiemy, ¿e sporo bocianów nie opu¶ci³o jeszcze Afryki. Z grupy ornitologicznej Silesiana, która ¶ledzi ponad 120 ptaków z nadajnikami, dochodz± wie¶ci, ¿e czê¶æ bocianiej populacji jeszcze wci±¿ jest w Sudanie i Czadzie.
W której grupie s± nasze boæki? Przylec± wcze¶niej czy pó¼niej? Pozostaje nam wypatrywaæ i z nadziej± czekaæ.
Moderator
Agaa napisał:
Chcia³am zapytaæ, czy jest szansa w tym roku na ustawienie kamery tak, by widoczne by³o ca³e gniazdo, a tak¿e linia horyzontu? Obserwacje by³yby bardziej komfortowe moim zdaniem .
Wydaje mi siê, ¿e kamera jest ustawiona optymalnie. Wyra¼ne sylwetki bocianów pozwol± na dostrze¿enie szczegó³ów potrzebnych do ich identyfikacji. Je¶li kamera obejmie horyzont, gniazdo siê oddali i stracimy mo¿liwo¶æ uchwycenia detali. Poczekajmy na boæki, wtedy bêdziemy decydowaæ.
Pozdrawiam
8.40 Gniazdo puste.
8.58 Po gnie¼dzie buszuj± kawki, wybieraj± z niego patyki.
11.11, 11.57 Pusto
Użytkownik
Agata napisał:
8.19 "Na Józefa ¶wiêtego, przylatuj± ptaki jego". Có¿, chyba w tym roku przys³owie siê nie sprawdzi... Gniazdo jeszcze puste i doprawdy trudno przewidzieæ, kiedy pojawi± siê boæki. Z jednej strony z terenu dochodz± wie¶ci o pojawiaj±cych siê osobnikach. S± to prawdopodobnie ptaki, które albo nie migrowa³y, albo spêdzi³y zimê gdzie¶ blisko, np. w Turcji czy w Izraelu. Z drugiej strony, dziêki informacjom docieraj±cym od ptaków z nadajnikami GPS wiemy, ¿e sporo bocianów nie opu¶ci³o jeszcze Afryki. Z grupy ornitologicznej Silesiana, która ¶ledzi ponad 120 ptaków z nadajnikami, dochodz± wie¶ci, ¿e czê¶æ bocianiej populacji jeszcze wci±¿ jest w Sudanie i Czadzie.
W której grupie s± nasze boæki? Przylec± wcze¶niej czy pó¼niej? Pozostaje nam wypatrywaæ i z nadziej± czekaæ.
Z racji niedzieli ¶wiêtujemy Józefa jutro .Jest wiêc jeszcze nadzieja.
Witam i pozdrawiam wszystkich obserwuj±cych w nowym sezonie.
Moderator
14.38 Gniazdo puste.
Ola 123 - masz racjê.
Użytkownik
Jest !!!!!
zauwa¿y³em boæka o 16.06, zaraz poprawiê datê w swoim profilu
Witam wszystkich mi³o¶ników bocianów i obserwatorów tego gniazda Ja zacz±³em tu zagl±daæ regularnie ju¿ w 2008 r. Mia³em konto za³o¿one ale gdzie¶ umknê³o. Niedawno postanowi³em ponownie za³o¿yæ i siê uda³o. Muszê poczytaæ jak siê za³±cza screeny, bo mam ten z 16.06. Pozdrawiam serdecznie i mam nadziejê, ¿e tegoroczny sezon nie bêdzie taki smutny jak poprzedni
Widzê co¶ niepokoj±cego (( chyba jest ranny, ma mocno zabarwione na czerwono bia³e pióra na grzbiecie pod skrzyd³ami
Ostatnio edytowany przez Arek (2023-03-19 15:41:27)
Użytkownik
16:20 BOCIAN❤❤❤❤.
Rwie siê przekaz u mnie, ale te¿ widzê te krew na skrzyd³ach🥺
Ostatnio edytowany przez NataBF (2023-03-19 16:37:23)
Użytkownik
17.56 Ale wiadomo¶æ. Bomba. Gratulujê obserwacji. Teraz u mnie tylko g³os, obrazu nie ma.
18.00 Gniazdo jest puste.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-19 17:00:58)
Użytkownik
18.05 S³yszê bociana.
18.04 pojawi³ siê obraz. Bocian wyl±dowa³ na gnie¼dzie, klekota³.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2023-03-19 17:07:06)