Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
6.57 - w gnieździe jest jeden bocian. Od czasu do czasu na siedząco poprawia upierzenie, wyściółkę wokół siebie.
7.43 - wysiadujący jajka bocian powstał, poprawia wyściółkę wokół jajek, po minucie siada na jajeczkach.
8.13 - w gnieździe nadal "ja i moje jajeczka" Wysiadujący bocian poprawia na siedząco upierzenie oraz wyściółkę wokół siebie.
8.24 - po krótkiej przerwie w moich obserwacjach, zastałam wysiadującego jajka bociana na ich "przeliczaniu", pogmerał trochę i za chwilę na nie siadł.
8.38 - przylot do gniazda drugiego bociana, na powitanie klekoce, następnie poprawia upierzenie.
8.39 - bocian wysiadujący jajka wstaje, rozprostowuje raz skrzydła, potem drugi i odlatuje.
8.40 - bocian, który przyleciał podchodzi do jajek, poprawia wokół nich wyściółkę.
8.42 - siada na nich.
Ostatnio edytowany przez hana (2007-04-30 06:59:11)
Administrator
Zainspirowany ciekawym pytaniem Molocha o odchylanie głowy przez boćki w czasie klekotania przekopałem polską literaturę bocianią (niestety, co do zachowań jest bardzo uboga , 95% prac dotyczy liczeń gniazd) i znalazłem potwierdzającą moje przypuszczenia informację u niezawodnego śp. profesora Jana Sokołowskiego („Ptaki ziem polskich” z 1958 r., tom II, str. 185), którą tu cytuję w całości:
„Podczas klekotania ptak najpierw przegina szyję ku tyłowi, tak że głowa dotyka grzbietu, a potem powoli podnosi i przechyla ją ku przodowi. Tylko w ten sposób może odpowiednio naciągnąć gardziel, tworząc rodzaj rezonatora, i modulować ton klekotania. Bocian klekocze na skutek różnych podniet, np. gdy zapadnie na gniazdo, na powitania drugiego bociana lub gdy jest zaniepokojony zbliżaniem się wroga. Klekotanie jest wrodzone i już jednodniowe pisklęta wykonują różnorodne ruchy, chociaż dziób ich w pierwszych dniach jest jeszcze miękki i żadnego tonu nie wydaje”.
Na mnie największe wrażenie zrobiła jedyna moja obserwacja boćka klekoczącego dłuższą chwilę w locie - odchylając w czasie lotu głowę na grzbiet przyjął naprawdę niesamowitą pozycję! Niestety, nie miałem wtedy aparatu.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
Moloch napisał:
11:24 Znów klekoty. Widać dziś mają dobry dzień.
Najpierw zaczął klekotać bocian na zewnątrz, a następnie bocian w środku.
Czemu przy klekotaniu odchylają szyje do tyłu? Jest to wyłącznie efekt wizualny, czy ma na celu coś robić?
Administrator
Albo się bociek po prostu przeciągał (stretching po siedzeniu stale w tej samej pozycji ), albo w Przygodzicach słońce daje za mocno i faktycznie pod osłoną skrzydeł rodzica wiatr miał chłodzić jaja. W Ostrowie, czyli 7 km stamtąd, jest bardzo słonecznie, ale nie bardzo ciepło.
Takim parasolem boćki też osłaniają młode przed spiekotą albo przed deszczem czy gradem.
Sofokles napisał:
Parasol
Użytkownik
19:04 "siusiu" poatrzył na jajka i ułożył się na nich
19:23 przyleciał drugi, powitanie
19:24 wstał siedzący, rozprosotwal skrzydła
19:25 odleciał, drugi poprawia wyściółkę i siada na jajach
19:52 lekkie zaniepokojenie siedzącego, ktoś motor odpala głośno pewnie stąd
20:01 nadal sam, ja kończę obserwajce tutaj
pozdrowienia
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
2:50 wstały oba, zmiana w wysiadywaniu i ten co siedział poprzeciągał się i toaleta
One tak leżą dzisiaj, meterolodzy przepowiadali dzisiejszą noc najzimniejszą, może stąd? Tak się zastanawiam nad tym
Użytkownik
6.27 - w gnieździe są dwa bociany. Stojący bocian poprawia upierzenie.
6.49 - bez zmian, od czasu do czasu stojący bocian spogląda w dół, słychać głosy ludzi.
6.54 - słychać jakiegoś ptaszka - chyba wróbel, w końcu ten siada na brzeg gniazda. Stojący bocian podchodzi do niego, ptak ucieka.
7.01 - nadal bocian stojący poprawia upierzenie, drugi siedzi na jajkach.
7.07 - jeden z bocianów podchodził do jajek, drugi bocian rozpostarł skrzydła i odleciał, po odlocie samotny bocian siadł na jajkach.
7.19 - bocian wysiadujący jajka powstaje, poprawia wyściółkę wokół jaj, za chwilę na nie siada.
7.20 - znowu wróbelek siada na gniazdo i odlatuje.
7.22 - do gniazda wraca drugi bocian, stojący bocian poprawia upierzenie.
7.41 - stojący bocian uważnie się czemuś przygląda, odlot stojącego bociana, siedzący bocian z uwaga obserwuje okolicę
7.44- siedzący bocian wstał, poprawia wyściółkę wokół jajek, przewraca jajko, poranne wc, powrót do wysiadywania jajeczek.
8.00 - przylot do gniazda drugiego bociana
8.06 - obraz poklatkowy zatrzymał się na kilka minut, a o godzinie
8.10 zastałam następujący widok: w gnieździe jest jeden bocian, poprawia wyściółkę wokół jajek, siada na nie.
8.15 - powrót do gniazda drugiego bociana.
8.40 - bocian wysiadujący jajka udaje się do wc wraca na miejsce, a stojący bocian odlatuje.
9.10 - w gnieździe jest jeden bocian, od czasu do czasu odwiedzany przez drobne ptaszki, oprócz wróbli chyba kręcą się jakieś inne, ale nie rozpoznaję. Z lewej strony przysiadł gość, chwilę wcześniej siedziały dwa ptaszki.
9.12 - bocian wysiadujący jajka powstał, poprawia upierzenie, wyściółkę wokół jajek, poczym siada.
9.16 - ponownie przysiadły u dołu gniazda ptaszki (podobnie jak wyżej są po lewej stronie gniazda).
9.18 - z klekotem na powitanie wraca do gniazda drugi bocian.
9.36 - nadal jeden bocian siedzi na jajkach, drugi poprawia upierzenie.
9.39 - bocian wysiadujący jajka powstał i odchodzi od nich, do jajek zbliża się dotychczas stojący bocian, poprawia wyściółkę, siada na jajkach, drugi bocian prostuje skrzydła, poprawia swoje piórka
Mam przerwę w obserwacji, ale o
9.50 w gnieździe jest jeden bocian.
11.24 - w gnieździe są dwa bociany, stojący bocian poprawia upierzenie.
Ostatnio edytowany przez hana (2007-05-01 09:40:47)
Użytkownik
11.00 - w gnieździe dwa bociany, jeden leży, drugi zajmuje się sobą
11.01 - leżący wstaje, poprawia wyściółkę wokół jaj
11.03 - kładzie się na jajach ten sam, drugi na zmianę rozgląda się po okolicy i poprawia upierzenie
11.18 - leżący zagarnia pod siebie sciółkę, stojący uważnie się rozgląda
11.19 - stojący zaczyna klekotać, leżący podrywa się i mu wtóruje - czyżby jakieś zagrożenie?
11.21 - oba na stojąco czyszczą pióra
11.22 - ten, który wcześniej wysiadywał, kładszie się na jajach
11.34 jeden leży, drugi stoi i się czesze, jest spokojnie
11.41 Stoi sobie bociek, czyści pióra, osłania siedzącego od słońca.
11.52 Poklekotaly sobie.
11.53 Siedzący bociek wstał na chwilę
12.08 Czułości trochę
12.10 I polecial sobie bociek - ten, który stał.
12.42 Wstał bociek, porządkuje wyściółkę.
12.53 Przylot drugiego.
13.05 Zmiana warty.
14.50 Siedzi bociek na grzędzie.
15.19 Podniósł się, porządkuje wyściółkę.
15.22 Znów siedzi.
Ostatnio edytowany przez Sofokles (2007-05-08 13:02:22)