Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Witam!
Post ni¿ej zosta³ przeniesiony z temtu, w którym podajemy obserwacje o wydarzeniach w gnie¼dzie. Na pytanie dotycz±ce czatu odpowiada³am ju¿ kilka razy (tak¿e w tym temacie, który nosi tytu³ "Informacje nt dzia³ania forum" a jest po czê¶ci wprowadzeniem w³a¶nie w poruszanie siê po forum i zawiera sporo instrukcji).
Odpowiem (po raz kolejny), ¿e forum a czat to dwie odrêbne rzeczy i nie ³±cz± siê z sob±.
Forum podlega bezpo¶rednio pod PwG OTOP i projekt "Blisko bocianów" (strona z przekazem www.bociany.ec.pl)
Czat jest na stronie naszego partnera iTTv, gdzie jest przekaz strumieniowy.
Na forum notujemy obserwacje z naszego (i nie tylko) gniazda i nie mamy wp³ywu na dzia³alno¶æ i obs³ugê czatu.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
m.malga napisał:
W³a¶ciwie mam pytanie do osób obs³uguj±cych bociani program...Nie ma dzi¶ mo¿liwo¶ci czatowania. Mam nadzieje ,¿e przywrócicie go!? Mam tam przyjació³...brakuje mi ich. Wszystkich pozdrawiam. m.malga zwana malag±
Użytkownik
Nie bardzo wiem, w którym w±tku zamie¶ciæ ten post.
Otó¿ chcia³am siê zwrócic do uczestników Forum, tych zw³aszcza, których to ju¿, teraz, dotyczy: skupmy sie na stronie merytorycznej, czyli na ptakach i tym co z nimi zwi±zane a oszczêd¼my sobie i innym, ja³owych dyskusji, w których g³ównie chodzi o udowodnienie swoich (bywa, ¿e w±tpliwych) racji.
Je¶li odpowied¼ na nasze pytanie nie jest dla nas wyczerpuj±ca, zadajmy dalsze, ale merytoryczne a nie bêd±ce g³ównie wyrazem emocji. Wstrzymajmy sie od ocen.
To Forum, to by³o dotychczas miejsce "chronione", bo... wystarczy spojrzeæ na motto o bocianach. Trzymajmy siê tego i dajmy wytchn±æ naszym szefom - niech nie musz± traciæ energii na temperowanie naszych zapêdów.
Ostatnio edytowany przez mamajka (2009-06-17 16:10:55)
Użytkownik
Witam,
Pani Evo, podziwiam Pani± za spokój i opanowanie. Chyba niektórzy z forumowiczów zapomnieli po co stworzony zosta³ ten projekt. Przecie¿ za wszystko nie mo¿e Pani braæ odpowiedzialno¶ci. Za z³± pogodê i zalan± kamerkê te¿ bêdzie Pani odpowiadaæ ? Nonsens. Ja ze swojej strony mogê tylko Wam, pomys³odawcom i opiekunom projektu "Blisko Bocianów" serdecznie podziêkowaæ za mo¿liwo¶æ bli¿szego poznania tych piêknych ptaków. Ostatnio czyta³am relacje (z lat ubieg³ych) zamieszczone na temat trasy przelotu bocianów z zamontowanymi nadajnikami, na zimowisko i z zimowiska. To co¶ wspania³ego, kiedy na bie¿±co jeste¶my informowani gdzie obecnie znajduj± siê bociany, jak± maj± jeszcze drogê do przebycia, czy odnalaz³y swoje wcze¶niejsze gniazdo... I ta rado¶æ kiedy wróci³y. Dziêki takim ludziom jak Wy jest to mo¿liwe.
Jeszcze raz dziêkujê.
Pozdrawiam serdecznie
El¿bieta
Moderator
¦ledzê wszystkie wpisy na forum ju¿ od dawna (od 2007 r.) choæ na forum jestem "nowa", zalogowana od niedawna, wiem jak cenne jest zachowanie porz±dku, chronologii i ³adu w pisaniu i zamieszczaniu postów w odpowiednich w±tkach.
Ogromnie doceniam wk³ad i pracê Pani Evy nad zachowaniem takiej formy forum, przy takich zapisach postów mo¿na poznaæ problem w sposób prawid³owy i ukierunkowany. W ten sposób w³a¶nie, przez tematyczne porz±dkowanie postów uczê siê obserwowaæ bociany (i inne ptaki te¿), zwracaæ uwagê na rzeczy istotne.
Cierpliwo¶æ, dok³adno¶æ, zaanga¿owanie i przyjazny charakter z jakimi Eva stara siê rozwi±zywaæ problemy Forumowiczów, s± zachêt± i przyjemno¶ci± w czynnym uczestniczeniu w ¿yciu tego forum. Mo¿na rzeczywi¶cie czuæ, ¿e jest siê blisko bocianów a wszelkie inne szczegó³y przestaj± byæ tak naprawdê wa¿ne.
Czy¿ nie jest bardziej przyjemne i fascynuj±ce, aby skupiæ siê na odkrywaniu tajemnic bocianiego ¿ycia a sprawy techniczne zostawiæ w rêkach kompetentnych osób ufaj±c, ¿e przecie¿ robi± co w ich mocy aby nasze obserwacje by³y pe³ne wra¿eñ i dawa³y satysfakcjê w uczestniczeniu realizacji tego projektu ?
Mo¿e to niew³a¶ciwy w±tek, ale w tym miejscu dziêkujê koordynatorom, pomys³odawcom tego projektu, operatorom czuwaj±cym nad stron± techniczn± projektu (za super zbli¿enia na bociany ), a szczególnie Pani Evie i Panu Paw³owi za wszelkie fachowe podpowiedzi, udostêpnienie publikacji, wskazanie literatury o bocianach, które zmieni³y nieco kierunek mojej obserwacji boæków z fascynacji i emocji na racjonalne poznawanie ¿ycia tych ptaków.
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowany przez iganka (2009-06-17 22:21:04)
Użytkownik
Mamajka napisa³a ju¿ wszystko....do³±czam siê do niej. Eva wk³ada tu wiele pracy, po¶wiêca swój wolny czas, aby forum by³o przejrzyste i ¿eby mo¿na by³o sprawnie siê po nim poruszaæ. Osobi¶cie dla mnie forum dzia³a bez zarzutu. My bocianoluby jeste¶my wdziêczni za stworzenie takiego projektu, na pewno ka¿dy siê ze mn± zgodzi...dopóki nie by³o tego projektu nie wiedzieli¶my tyle co teraz o bocianach. Dla mnie, osoby, która kocha przyrodê i zwierzêta jest to co¶ wspania³ego i¿ mog³am poznaæ bli¿ej te ptaki, ich ¿ycie zwyczaje. Dziêkujê Wam za to...
Użytkownik
My¶lê, ¿e to ostatnie lekkie zamieszanie na forum powsta³o chyba ca³kiem niechc±cy, nikt nie przewidzia³, ¿e dyskusja przybierze niezbyt fortunny obrót.
Ja od siebie wtr±cê, ¿e odk±d uczestniczê w tym forum, zawsze du¿± satysfakcjê sprawia³ mi fakt, ¿e w niczym nie przypomina ono czatu, a rozmowy niewiele wnosz±ce ograniczone s± do absolutnego minimum, co jest wy³±czn± zas³ug± Evy, która konsekwentnie tego pilnuje i bierze na siebie niemal ca³± korespondencjê z Forumowiczami, a jest to niezwykle czasoch³onne. Ale dziêki temu zamieszczane posty w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci s± w³a¶nie merytoryczne i dotycz± obserwacji ptaków – z oczywistych powodów, g³ównie bocianów, ale jak wszystkim wiadomo, nie tylko. Zawsze mo¿na tak¿e liczyæ na spor± dawkê informacji i zdjêæ z obserwacji w terenie, tak bocianów (nie tylko naszych rodzimych, ale dziêki Evie, tak¿e greckich), jak i przedstawicieli innych gatunków (jak na przyk³ad niedawne ¶wietne relacje mamajki z jej fantastycznych „bliskich spotkañ” z orlikiem czy rodzin± kwiczo³ów).
Ogromnym atutem naszego forum jest ³atwo¶æ uzyskiwania fachowych wyja¶nieñ, odpowiedzi i opinii, przede wszystkim od naszego autorytetu naczelnego – koordynatora projektu, Paw³a Dolaty, którego nie mniej fachowo wspomagaj± Eva, Sve, Zbychur, Falco, a wiem, ¿e w razie potrzeby od czasu do czasu swoje opinie (choæ nie bezpo¶rednio) przekazuj± tak¿e inne, powszechnie znane, autorytety w dziedzinie ornitologii. Bardzo ceniê sobie tak¿e wskazówki dotycz±ce ciekawej literatury ornitologicznej, jak równie¿ informacje publikowane na stronie PwG OTOP.
Niewielka ró¿nica w czasie miêdzy dwoma przekazami, to jak ju¿ wiemy nie brak dobrej woli, a zwyczajnie mo¿liwo¶ci techniczne wynikaj±ce z praw fizyki. Obraz i ustawienie kamery natomiast, moim zdaniem, nie powinien budziæ zastrze¿eñ – mo¿emy ogl±daæ bociany zarówno przy maksymalnym zbli¿eniu, jak i w mniejszym lub wiêkszym oddaleniu. Doceñmy ten fakt – w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci gniazd takie mo¿liwo¶ci w ogóle nie s± dostêpne, a obraz jest statyczny! Awarie lub brak obrazu gdzie indziej zdarzaj± siê znacznie czê¶ciej, u nas najwy¿ej bardzo sporadycznie drobne usterki i to na bardzo krótko. Póki bocianki s± jeszcze ma³e, oko kamery powinno skupiaæ siê w³a¶nie na nich, bo to ich rozwój ¶ledzimy, wypatrujemy tak¿e potencjalnych zagro¿eñ, aby w razie czego mo¿liwe by³o zorganizowanie pomocy na czas. Poza tym, w ci±gu sezonu s± tylko dwie okazje do zmiany pozycji kamery – na jego pocz±tku i w dniu obr±czkowania, kiedy pisklêta s± wyjête z gniazda.
Ostud¼my zatem emocje, wyeliminujmy niemo¿liwe do spe³nienia roszczenia i cieszmy siê dorastaniem naszych ulubieñców, bo za oko³o miesi±c zaczn± nam po kolei znikaæ z kamerki, a¿ na pocz±tku sierpnia znikn± na dobre.
Damka_Pik napisał:
[...] Ostud¼my zatem emocje, wyeliminujmy niemo¿liwe do spe³nienia roszczenia i cieszmy siê dorastaniem naszych ulubieñców, bo za oko³o miesi±c zaczn± nam po kolei znikaæ z kamerki, a¿ na pocz±tku sierpnia znikn± na dobre.
Spodoba³o mi siê to, co napisa³a Damka_Pik, wiêc dorzucê swoje trzy grosze. Postarajmy siê, by wizyty na forum znów by³y dla nas przyjemno¶ci±. Forum nie ¶wiadczy us³ug. Moderatorzy i Administratorzy nie maj± obowi±zku spe³niaæ wszystkich naszych kaprysów ani odpowiadaæ na wszystkie pytania. Robi± to, bo chc±, to tylko ich dobra wola. Szanujmy ich za to i cieszmy siê widokiem naszych boæków. Co tu kryæ, czas mija tak szybko, ju¿ wkrótce bêdzie nam dokucza³ „syndrom opuszczonego gniazda”.
Witam!
Dziêkujê wszystkim, którzy (i co mi³e, nie po raz pierwszy) napisali parê s³ów od siebie i wyrazili swoje opinie. Pisa³am ju¿ kiedy¶ dawno (przepraszam, nie pamiêtam w jakim temacie), ¿e forum nie jest "moim Imperium". Jestem po prostu jednym z Adminów tego, naszego, wspólnego forum i staram siê (z racji, ¿e mnie przypad³a rola prowadzenia forum) swoj± funkcjê wype³niaæ dobrze, tak, aby by³o wygodnie i zgodnie dla wszystkich. Dok³adnie jak napisa³am: "staram siê", co nie znaczy, ¿e i ja nie pope³niê b³êdu, nie poproszê o radê. Osoby, które nie jeden raz o t± radê czy pomoc prosi³am, wiedz± o tym i wiedz±, ¿e jestem im za to wdziêczna. Dzia³amy tu wspólnie...po prostu kto¶ musi jako¶ tego pilnowaæ. Ka¿de forum ma "swoje zwyczaje", swój styl - nasze jest takie i tak je zaakceptowa³a wiêkszo¶æ Forumowiczów, widz±c, ¿e ten styl jest z po¿ytkiem dla innych.
Tak, jak Wam dziêkowa³am za pomoc w obserwacjach, gdy w dzieñ i noc stali¶cie na warcie przy sk³adaniu jaj i kluciu piskl±t, tak jak Wam jestem wdziêczna za ka¿d± obserwacjê i notowanie wydarzeñ z gniazda, tak i teraz dziêkujê Wam za dobre s³owa i zrozumienie.
Patrzmy wiêc na nasze boæki, notujmy co dzieje siê w gnie¼dzie, bo to najwa¿niejsze. Jak napisa³a Nupi "Czas szybko mija"... - cieszmy siê wiêc z tego co nam dane zobaczyæ, nawet je¶li nieraz nie jest to idealne.
Dziêkujê Wam, ¿e tu jeste¶cie
Eva
Użytkownik
Ja sobie pozwolê na ma³± dygresje
Jestem tutaj od niedawna, ale nie da siê nie zauwa¿yæ ile siebie Pani Eva daje temu projektowi, forum i naprawdê to doceniam, bo wyobra¿am sobie ile to zajmuje czasu. Wielkie brawa dla Pani i dla ca³ej za³ogi tego projektu !!!
P.S.
Pani Evo, w my¶l starego powiedzenia - "jeszcze siê taki nie urodzi³ co by wszystkim dogodzi³"
Ostatnio edytowany przez anowi (2009-06-19 07:11:02)
Użytkownik
15.11.2009r.
Zmiana nicku z magdekk na Magdalena Zamielska.
Pozdrawiam wszystkich mi³o¶ników bocianów z Przygodzic i naszego forum
Zbanowany
21.02.2010.
Czy nie pora pomy¶leæ o terminie V Zlotu w Przygodzicach?
W wielu firmach do koñca stycznia by³ termin naznaczenia urlopów?Mo¿e wiêkszo¶æ nie pracuje w soboty i niedziele ale czê¶æ mo¿e tak.
£atwiej mo¿e by by³o poinformowaæ o zmianach-problemach terminu zlotu.
Oczywi¶cie uwzglêdniaj±c przylot PRZYGODY i DZIEDZICA oraz z³o¿enia jajek i pó¿niejszego szczê¶liwego wyklucia ich potomstwa.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH POSTOWICZÓW I ZLOTOWICZÓW WCZE¦NIEJSZYCH I V ZLOTU. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-02-21 19:20:21)
Post, który cytujê by³ zamieszczony w temacie dotycz±cym Zlotu w Przygodzicach w w±tku pt "Zlot w Przygodzicach 2009". Wpis nawi±zuje do Zlotu w roku 2010. Poniewa¿ na razie nie ma w±tku o Zlocie w roku 2010 - post ten zosta³ przeniesiony do tego w±tku, który dotyczy "Spraw Forumowiczów". Zapewne na zawart± kwestiê znajdzie siê odpowied¼, gdy powstanie w±tek na temat Zlotu w Przygodzicach w roku 2010.
Pzdrawiam
Eva Stets
wladek12 napisał:
21.02.2010.
W wielu firmach do koñca stycznia by³ termin naznaczenia urlopów?Mo¿e wiêkszo¶æ nie pracuje w soboty i niedziele ale czê¶æ mo¿e tak.
Oczywi¶cie uwzglêdniaj±c przylot PRZYGODY i DZIEDZICA oraz z³o¿enia jajek i pó¿niejszego szczê¶liwego wyklucia ich potomstwa.
Administrator
Witam!
Termin Zlotu zale¿y g³ównie od Gminnego O¶rodka Kultury w Przygodzicach, który nas bêdzie jak zwykle go¶ci³. Rozmawia³em osobi¶cie niedawno z dyrektorem i prosi³em go o podanie jak najszybciej konkretnego terminu. Bêdzie to prawdop. ostatni weekend lipca. Bêdziemy go znaæ, to podam na forum po przylocie bocianów, to da nam wstêpn± orientacjê jak przebiegnie sezon lêgowy (a m.in. od niego uzale¿niamy Zlot), teraz to by³oby tylko gdybanie.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
PwG OTOP
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
wladek12 napisał:
21.02.2010.
Użytkownik
link dla Damiana21
http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 005#p22005
Zbanowany
damian21 napisał:
Jak "nagraæ" film/zrobiæ zdjêcie z przekazu strumieniowego? Korzystam z wmp.
W wyszukiwarkê proszê wpisaæ "Pobieranie mediów osadzonych / strumieniowych" lub "Nagrywanie multimediów" i wszystko staje siê jasne.
Witam!
Mój wpis nie jest dowcipem na Prima Aprilis i prosi³abym dla dobra ca³ego forum o potraktowanie go powa¿nie.
Dzi¶ na forum (konkretnie w temacie po¶wiêconym na informacje o przekazie z kamery, w w±tku pt "Obraz z kamery") pojawi³y siê wpisy, które w du¿ej mierze odbiega³y od tematu. Dwa z nich zosta³y usuniête.
Chcia³abym tym samym przypomnieæ Forumowiczom, ¿e ka¿dy temat i w±tek na naszym forum jest po¶wiêcony na przekazywanie konkretnych informacji, proszê wiêc aby forum pozosta³o w tym tylko celu dla jakiego powsta³o (bez przeradzania go w czat na prywatne rozmowy).
Zasady forum, punkt 1 i 4 : http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/mi … tion=rules
Zawsze z szacunkiem dla Forumowiczów
Eva Stets
Administrator forum
Do Damiana21 i postu, który tu by³ przed chwil±. Zapewniam, ¿e nie s± dowcipy z mojej strony (ogólnie nie uznajê dowcipów primaaprilisowych za gustowne).
Z tego co widzê, na forum - damian21 jest w tej chwili dwa razy zalogowany. Nie wiem jak to jest mo¿liwe, ale podejrzewam, ¿e w³a¶nie to powoduje, ¿e pisane posty pokazuj± siê po dwa razy.
Chcia³am usun±æ jeden z nich i pozostawiæ jeden - niestety zniknê³y od razu oba posty i te¿ nie wiem dlaczego.
Proponujê Damianowi wylogowaæ siê na chwilê z forum i zalogowaæ ponownie - byæ mo¿e to rozwi±¿e problem.
Pozdrawiam
Eva Stets
Dziêki, teraz jest ok.
Eva Stets napisał:
Do Damiana21 i postu, który tu by³ przed chwil±. Zapewniam, ¿e nie s± dowcipy z mojej strony (ogólnie nie uznajê dowcipów primaaprilisowych za gustowne).
Z tego co widzê, na forum - damian21 jest w tej chwili dwa razy zalogowany. Nie wiem jak to jest mo¿liwe, ale podejrzewam, ¿e w³a¶nie to powoduje, ¿e pisane posty pokazuj± siê po dwa razy.
Chcia³am usun±æ jeden z nich i pozostawiæ jeden - niestety zniknê³y od razu oba posty i te¿ nie wiem dlaczego.
Proponujê Damianowi wylogowaæ siê na chwilê z forum i zalogowaæ ponownie - byæ mo¿e to rozwi±¿e problem.
Pozdrawiam
Eva Stets
Ostatnio edytowany przez damian21 (2010-04-01 17:19:18)
Użytkownik
Mam pytanie co do warunków technicznych dzia³ania forum. Nie wiem, czy to dobry w±tek. Za ka¿dym razem muszê siê dwukrotnie logowaæ - po pierwszym wbiciu has³a nie jestem zalogowana, a za drugim - owszem. Ale to detal. przywyk³am, bo od zesz³ego roku tak jest, pewnie to kwestia komputera.
Ale ostatnio zdarzy³o mi sie dwukrotnie, ¿e zniknê³y mi posty takie zwyk³e z obserwacji codziennej. Nie o to chodzi, ¿e by³y cenne, ale chcia³abym wiedzieæ, jakie mog± byæ tego przyczyny, mo¿e co¶ robiê ¼le?
Ostatnio edytowany przez kawia (2010-05-11 20:48:45)