Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
19.44 Maluch siê wypró¿ni³, ca³kiem sporo. Leje deszcz, grzmi.
19.47 I po deszczu.
Użytkownik
19.51 Bocianki siedz± skulone obok siebie.
Użytkownik
20:10 Starszaki siedz±, maluch le¿y miêdzy nimi. Rodzice nieobecni.
20:13 Wróci³ Dziedzic.
Samiec poda³ kolacjê, maluchy zajadaj± z apetytem.
20:15 Bocianki wyszukuj± resztek w wy¶ció³ce.
Ostatnio edytowany przez Karmelka (2024-06-30 18:16:25)
Moderator
20.13 Wróci³ Dziedzic, karmi m³ode. By³y dwa zrzuty, drobne elementy, pisklaki intensywnie zbiera³y pokarm z dna gniazda.
20.16 Maszt siê zatrz±s³, Dziedzic spojrza³ w górê, ale jest spokojny.
20.17 Z masztu sfrunê³a Przygoda, poda³a dok³adkê Dziedzic wyfrun±³. Zbli¿a siê czas, ¿e oboje rodzice bêd± jednocze¶nie polowaæ, dziêki czemu rosn±ce pisklaki bêd± lepiej karmione. Pojad³y podwójnie, a i tak g³o¶no narzekaj±
Użytkownik
20:16 Zatrzês³a siê kamera, chwilê potem Przygoda zeskoczy³a na gniazdo.
20:17 Dziedzic opu¶ci³ gniazdo, samica chyba poda³a co¶ m³odym ale stoi ty³em do kamery i zas³ania.
Ostatnio edytowany przez Karmelka (2024-06-30 18:20:51)
Użytkownik
20.26 Przygoda zas³ania m³ode. Jak mi³o czyta³o siê o karmieniu. dzisiaj nie mia³am okazji ogl±daæ karmieñ.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2024-06-30 18:33:15)
Moderator
20.58 Znowu pada i grzmi. Starszaki u³o¿y³y ju¿ sobie piórka, wygl±daj± do¶æ dobrze. Maluch le¿y, nie podj±³ toalety, wsta³ na chwilê, aby siê wypró¿niæ (sporo )i próbuje znów wcisn±æ siê pomiêdzy rodzeñstwo. Przygoda stoi obok dzieci.
21.22 Leje. Przygoda chroni swoje potomstwo najlepiej, jak potrafi, jednak jej parasol nie obejmuje ju¿ wszystkich dzieci...
Użytkownik
Użytkownik
Moderator
21.28 Deszcz os³ab³, Przygoda przesz³a na skraj gniazda. Maluchy le¿± na ¶rodku. Wg prognoz padaæ mo¿e jeszcze do pó³nocy.
Użytkownik
21.36 Pada Przygoda os³ania m³ode . Stoi szeroko na nogach. Maluszek schowa³ siê pomiêdzy rodzeñstwem.
21.58 Przygoda skubie wy¶ció³kê. Maluszki le¿± na ¶rodku gniazda, ¶pi±.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2024-06-30 20:03:20)
Użytkownik
22.08 M³ode ¶pi±, a Przygoda stoi pochylona nad pod³o¿em gniazda.
Użytkownik
22:44 piêkny widok, gdy dreptaj±c szeroko rozstawionymi nogami i roz³o¿onymi skrzyd³ami troskliwie os³oni³a swoje maluchy,wszystkie s± pod "daszkiem", nie mokn±
Użytkownik
Jutro bêdê wraca³ z okolic Warty, je¶li pogoda pozwoli to mo¿e siê spe³ni moje marzenie wst±piæ do Przygodzic a mo¿e nawet z bezpiecznej odleg³o¶ci oblecieæ gniazdo dronem. Tu gdzie jestem zakumplowali¶my siê z boækiem i z 4-5 metrów dwa razy go oblecia³em, oczywi¶cie to nie by³o gniazdo tylko s³up ko³o mnie na który przylatywa³ czêsto.By³ spokojny i zaciekawiony
Użytkownik
23:06 W Przygodzicach pada. Doros³y bocian (Przygoda?) spoczywa na gnie¼dzie i swoim skrzyd³em próbuje okrywaæ maluchy.
Użytkownik
Arek napisał:
Jutro bêdê wraca³ z okolic Warty, je¶li pogoda pozwoli to mo¿e siê spe³ni moje marzenie wst±piæ do Przygodzic a mo¿e nawet z bezpiecznej odleg³o¶ci oblecieæ gniazdo dronem. Tu gdzie jestem zakumplowali¶my siê z boækiem i z 4-5 metrów dwa razy go oblecia³em, oczywi¶cie to nie by³o gniazdo tylko s³up ko³o mnie na który przylatywa³ czêsto.By³ spokojny i zaciekawiony
No nie wiem, czy to jest dobry pomys³. Jednak gniazdo znajduje siê na terenie UG. Niech siê wypowiedz± bardziej do¶wiadczeni cz³onkowie forum.
Najwa¿niejsze jest bezpieczeñstwo boæków.
Użytkownik
23:20 Na gnie¼dzie stoi przemoczona Przygoda, na ¶rodku le¿± przytulone do siebie równie¿ zmokniête bocianki.
Administrator
Nie wiem, czy to dziwny ¿art, ale proszê daæ spokój z lataniem dronem tak blisko przy gnie¼dzie: 4-5 metrów to nie jest bezpieczna odleg³o¶æ dla bocianów!!!
Nie wolno siê do nich na gnie¼dzie dronem zbli¿aæ na bli¿ej ni¿ 10 metrów, by³y robione do¶wiadczenia i jest to opublikowane w pracy Adama Zbyryta, jest dostêpna na stronie ResearchGate. To, ¿e jaki¶ osobnik wg Pana tolerowa³ (to, ¿e w panice nie uciek³, nie znaczy ¿e nie by³ niepokojony, a ju¿ tego zabrania rozporz±dzenie Ministra ¦rodowiska ws. ochrony gatunkowej zwierz±t i jest to wykroczeniem z art. 131 ustawy o ochronie przyrody) podlatywanie pod niego na s³upie bez gniazda, to zupe³nie inna sytuacja ni¿ doros³y + ma³e jeszcze pisklêta pod jego opiek± w gnie¼dzie. Ró¿ne osobniki maj± ró¿n± wra¿liwo¶æ na niepokojenie.
Tyle siê bali¶my, czy m³ode (szczególnie najm³odszy) prze¿yj± upa³y i dzisiejsze ulewy, a Pan chce ryzykowaæ ich bezpieczeñstwo i zdrowie?
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Wielkopolskie Towarzystwo Przyrodniczo-Krajoznawcze
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
Arek napisał:
Użytkownik
00:05 Pada, bocianki narzekaj±.