Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#41 2007-06-25 18:06:32

ratujmyptaki

Użytkownik

SkÄ…d: Szczecin

Re: Obr±czkowanie bocianów - Przygodzice 2007

Witam !

Tak, to prawda, wszyscy czekali¶my na poniedzia³ek.
Minê³a 11 i nic. Zaczê³am siê niepokoiæ, a¿ tu w samo po³udnie pojawi³o siê co¶, co przypomina³o kosz od wysiêgnika. Zaczê³am siê denerwowaæ i to nie na ¿arty. Wiem ¿e ptaki bywaj± nieobliczalne. Pozorny spokój...., a¿ tu nerwy puszczaj± i mo¿e nast±piæ co¶ bardzo nieprzewidzianego.
Znam je doskonale i czêsto w³a¶nie ten spokój ptaków mo¿e nieoczekiwanie przerodziæ siê w panikê.

Ale tu nie by³o nic co mog³oby spowodowaæ poderwanie siê boæków.
Spokój, zdecydowanie, p³ynne ruchy i spokojne nakrycie siatk±. Profesjonalizm!!!!! Nic dodaæ, nic uj±æ!!!!
Przyznam siê, ¿e nigdy nie uczestniczy³am podczas obr±czkowania bocianów.
Je¿eli tacy profesjonali¶ci jak p. Pawe³ Dolata obr±czkuj± ptaki i je¿eli zawsze odbywa siê to w taki sposób, nie jestem przeciwna tym zabiegom.
Gratulujê wszystkim tym, którzy przyczynili siê do tego piêknego widowiska.
Gratulujê profesjonalizmu i ogromnego spokoju w tak piêknej odpowiedzialnej akcji.

Pozdrawiam
Zofia Brzozowska

www.ratujmyptaki.org - Strona Fundacji.

#42 2007-06-25 19:39:49

MagicCam

Użytkownik

Zapraszamy do obejrzenia webcastów z obr±czkowania.
Ze wzglêdu na ewentualn± konieczno¶æ zamiany plików linki do wszystkich czê¶ci dostêpne s± ze strony www.bocianyonline.pl
W imieniu grupy iTTv i w³asnym dziêkujê serdecznie Adamowi Barczakowi i Tomaszowi ¦wi±tkowi z Urzêdu Gminy Przygodzice za realizacjê materia³u z obr±czkowania i umo¿liwienie bezpo¶rednio po przeprowadzonej akcji, edycji nagrania przez www, co pozwoli³o nam w bardzo szybkim czasie wykonaæ webcasty, wgraæ je na YouTube i udostêpniæ je Wam do ogl±dania.

Pozrawiam wszystkich serdecznie,
Andrzej Filipowicz

Ostatnio edytowany przez MagicCam (2007-06-25 19:41:34)

#43 2007-06-25 21:18:09

hana

Użytkownik

Gratulujê panu Paw³owi i jego ekipie sprawnie przeprowadzonej akcji obr±czkowania. Dziêkujê za mo¿liwo¶æ publicznego obejrzenia tego przedsiêwziêcia, które ma walory edukacyjne. Powodzenia ¿yczê w dalszej pracy przy kolejnych obr±czkowaniach.
Dziêkujê równie¿ tym, którzy przyczynili siê do pokazania obr±czkowania publicznie, prawie natychmiast po zakoñczeniu akcji - panom Adamowi, Tomaszowi, Andrzejowi i jego  grupie iTTv .

#44 2007-06-25 21:55:25

Sve

Użytkownik

SkÄ…d: Pardubice - Czechy

Eva Stets napisał:

pomiar gniazda da³ nastêpujace dane: zewnêtrzna jego strona: 185x160cm, wewnêtrzna 120x117cm

Prosilam Pawla, zeby zmierzyl gniazdo. Dlaczego doczytacie sie w watku "Co zjadly mlode bociany"
Svì

Popatrzcie na kruki: nie siej± ani nie zbieraj± czasu ¿niwa; nie maj± piwnic ani spichlerzy, a jednak Bóg je ¿ywi.
(Lk 12,24)

#45 2007-06-25 22:00:46

Sve

Użytkownik

Tez ja dolaczam sie do podziekowan
Okolo 11.00 bardzo spieszylam sie do komputera, zebym mogla obserwowac akcje - i nie dzialal interent
Moglam wiec wszystko widziec dopiero teraz na filmach. Dzieki, Andrzeju

Popatrzcie na kruki: nie siej± ani nie zbieraj± czasu ¿niwa; nie maj± piwnic ani spichlerzy, a jednak Bóg je ¿ywi.
(Lk 12,24)

#46 2007-06-26 12:35:36

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dziêkujê za mi³e s³owa, ¿e podoba³a Wam siê akcja. Oto sprawozdanie, jak to wygl±da³o z kosza. Po pierwsze przepraszam za opó¼nienie tych, którzy czekali na miejscu i pod komputerami. Przy poprzednim gnie¼dzie (dzia³ali¶my z podno¶nikiem od rana) by³ doros³y bocian z obr±czk± i zajê³o nam trochê czasu (trochê, bo z podno¶nika, normalnie trwa to wiele godzin, dlatego musieli¶my wykorzystaæ okazjê) odczytanie jej, ale siê uda³o. Napiszê o nim osobno.

W akcji niezbêdny by³ podno¶nik koszowy na Starze z Rejonowego Zak³adu Dystrybucji Ostrów Wielkopolski Koncernu Energetycznego ENERGA S.A, sprawnie kierowa³ nim pan Mieczys³aw Przymencki. Za udostêpnienie podno¶nika koszowego dziêkujemy ENERGA SA, w szczególno¶ci panu Dyrektorowi RZD Ostrów Wielkopolski Zenonowi Pi±tyszkowi. W koszu pomaga³ mi Mi³osz Nowak z PwG OTOP (na filmikach to ten „Rastabocianiarz” z dreadami na ziemi m³odsi cz³onkowie naszej Grupy: Ela Staniewska i Wojtek Ka¼mierczak. Dziêki wszytskim, nie tyle za t± akcjê ile Eli i Mi³oszowi za ca³y dzieñ harówki.

Jak posz³a akcja by³o widaæ, mo¿na te¿ obejrzeæ na filmikach z kamery autorstwa Andrzeja Filipowicza z iTTV na http://www.bocianyonline.pl.

Wiêkszego boæka (d³ugo¶æ dzioba 114 mm, masa 3,5 kg) nazwali¶my Kajtek, mniejszego (dziób 103 mm, masa 3,1 kg) Ka¶ka. Jest to umowne przyporz±dkowanie imion, ale nie przypadkowe: z regu³y samce bocianów s± faktycznie wiêksze.

W gnie¼dzie nie by³o ¿adnych sznurków czy ¶mieci gro¿±cych zapl±taniem siê ptaków. Przy okazji gniazdo zmierzyli¶my: ¶rednica ca³kowita to 160x185 cm, wewnêtrzna (tzw. czara gniazda wy³o¿ona wy¶ció³k±) – 117 x 120 cm.

Kiedy my dzia³ali¶my, doros³y bocian czeka³ na kominie 50 metrów od gniazda i obserwowa³ nas, po naszym odje¼dzie szybko wróci³ na gniazdo.

Akcja cieszy³a siê du¿ym zainteresowaniem mediów ogólnopolskich i regionalnych. Towarzyszy³a nam ekipa z Krakowa: Marcin Krzy¿añski i wspó³twórcy cyklicznej audycji „Sto tysiêcy bocianów” dla Telewizji Polskiej Program 2 (edycja w odcinku we wrze¶niu), regionalna ekipa dla Telewizji Polskiej Program 3 i regionalna TV „ProArt”. Dla internetowej Telewizji Interaktywnej iTTV filmik z ziemi nagrywa³ Adam z Gminnego O¶rodka Kultury w Przygodzicach (b³yskawicznie wrzucony na stronê, dziêki Tomek ¦wi±tek, Adam i Andrzej! ), a dla serwisu Polskiej Agencji Prasowej jej fotoreporter Tomasz Wojtasik. By³ te¿ obecny wójt gminy Przygodzice Przemys³aw Ka¼mierczak, cztery pracownice ochrony ¶rodowiska koncernu ENERGA oraz z bocianolubów-forumowiczów z s±siedztwa pan Jerzy Szlachta z Ostrzeszowa (Bazyliszek na forum) - by³a okazja siê poznaæ .

Wirtualnie i na odleg³o¶æ, ale bardzo na ¿ywo (z bie¿±cymi informacjami i fotkami - tu pomagali Wojtek Ka¼mierczak i pan Jerzy Szlachta - z Polski do Grecji) powstawa³ te¿ tekst Evy Stets dla najnowszego wydania dwumiesiêcznika "Woliera".

pozdrawiam serdecznie
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”

#47 2007-06-26 13:49:55

BABCIA Mariola

Użytkownik

W nawi±zaniu do postu Pana Dolaty, mimo,¿e zrobi³am oko³o 50 fotek z ca³ej akcji to  nigdzie nie zarejestrowa³am BOCIANA NA KOMINIE odleg³ym o 50 m.
A wogóle chyba u Pana Boga zamówili¶cie sobie ³adn± pogodê na obr±czkowanie, która by³a równie wa¿na
jak podno¶nik Koncernu Energetycznego

Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2007-06-26 13:56:59)

#48 2007-06-27 10:35:03

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Obieca³em opisaæ, co by³o powodem naszego spó¼nienia na godzinê 11 w Przygodzicach na obr±czkowanie. Oto ta historia.

W czasie objazdu na poprzednim gnie¼dzie przed Przygodzicami, uda³o siê nam 25 czerwca odczytaæ, sfotografowaæ (bêdzie na www.pwg.otop.org.pl)  i sfilmowaæ obr±czkê doros³ego bociana, który wychowuje 4 m³ode na gnie¼dzie pod Odolanowem. Okaza³ siê nim byæ „stary znajomy”, zaobr±czkowany przeze mnie w naszym projekcie w 1995 r. w Bogufa³owie w gm. Przygodzice, a w latach 1999-2004 regularnie lêgowy w odleg³ym od Bogufa³owa o 5,5 km Wtórku ko³o Ostrowa Wielkopolskiego. Obecnie zajmuje gniazdo odleg³e zarówno o 15 km od rodzinnego gniazda w Bogufa³owie, jak i od dawniej zajmowanego we Wtórku.

Taka zmiana zajmowanego gniazda a¿ o 15 kilometrów jest jedn± z najdalszych z oko³o 20 zmian gniazd znanych w ogóle u bocianów bia³ych w Polsce, co jednak wynika z du¿ej trudno¶ci, a przez to rzadko¶ci uzyskania odczytów obr±czek (Kania W. 2006. Movements of Polish White Storks Ciconia ciconia – an analysis of ringing results. W: Tryjanowski P., Sparks T. H., Jerzak L. (red.). The White Stork in Poland: studies in biology, ecology and conservation. Bogucki Wyd. Nauk., Poznañ: 249-294).

Odczytanie obr±czki czasem wymaga paru dni czyhania na okazjê, pomimo lunety (ja u¿ywam o powiêkszeniu do 75 razy). Problem jest nie tylko w ma³ych cyfrach i literkach na obr±czce, ale przede wszystkim w tym, ¿e u stoj±cego na gnie¼dzie bociana w ogóle nie widaæ obr±czki - zas³ania j± brzeg gniazda. Trzeba d³ugo i cierpliwie czekaæ, a¿ ptak podniesie na d³u¿sz± chwilê nogê (jak podniesie na za krótko, to nie zd±¿y siê odczytaæ). Ponadto trzeba czasem parê godzin czekaæ a¿ ten ptak, ktory ma obr±czke, przyleci z ¿erowiska.

Dlatego podno¶nik dawa³ nam wielk± szansê na odczyt obr±czki, o której wiedzieli¶my dziêki naszej kole¿ance z PwG OTOP z Odolanowa Eli Staniewskiej (widocznej te¿ na filmie spod gniazda). No i st±d to spó¼nienie.

Nasza rado¶æ by³a tak wielka, ¿e wieczorem po akcji wraz z ekip± telewizyjn± wrócilismy do mieszkaj±cych przy tym gnie¼dzie pañstwa Szubertów, wielkich mi³osników bocianów (to pan Roch Szubert, emerytowany nauczyciel i dyrektor szko³y w Tarcha³ach Wielkich, zbudowa³ podstawê pod gniazdo na specjalnym s³upie) na specjalny placek z kruszonk±, upieczony przez pani± Aniê Szubert. Zreszt± temat go¶cinnosci gospodarzy gniazd bocianich red. Marcin Krzy¿añski podkre¶li³ te¿ w trakcie nagrywania programu "Sto tysiêcy bocianów". Odcinek ten bêdzie emitowany na TVP2 rano w niedzielê 9 wrze¶nia, ok. godz. 8.30.

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#49 2007-06-27 13:08:49

Sve

Użytkownik

Gratuluje sukcesu, Pawle Wiem, jaka jest to radosc spotkac "swojego" ptaka po paru latach. Kiedy obserwowalam przeze mnie obraczkowana kawke 4 lata po zobraczkowaniu, mialam taka radosc, ze caly dzien nie myslalam i nie mowilam i niczym innym (degeneracja zawodowa, mowimy u nas ).

I tu mamy 12 letniego ptaka! Swietne. Choc bociany naleza do dlugo zyjacych ptakow (najstarszy znany mial nawet 26 lat!), wiemy, ze glownie podczas przelotu duzo ich ginie z najrozniejszych przyczyn. Taka obserwacja wiec jest dwokrotnie cenna, bo tez pokazuje, ile lat moze bocian dozyc. Obyscie go odczytali jeszcze wielekrotnie w wielu nastepnych latach!

(Lk 12,24)

#50 2007-06-27 18:11:05

ANNAEWA

Użytkownik

20:03
Gratulujê p.Paw³owi spotkania ze "swoim" bocianem. Czyli mo¿na mieæ nadziejê, ¿e kiedy¶ który¶ z naszych bocianków (Ka¶ka , Kajtek ,Adzia, Przydzio lub Dodzio)
wróc± w te rejony jako doros³e piêkne bociany.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez ANNAEWA (2007-06-27 19:45:45)

#51 2007-06-27 20:56:02

Elka

Użytkownik

3082807

Witam wszystkich czytelników
Chcia³abym podziêkowaæ za wspania³a akcjê Panu Paw³owi i za to, ¿e mog³am w niej bezpo¶rednio uczestniczyæ! Moja rado¶æ jest ogromna:) My¶lê, ¿e pomoc siê przyda³a i akcja posz³a bardzo sprawnie:) Cieszy mnie to, ¿e stary bocian z obr±czk±, którego obserwowa³am na Harychu okaza³ siê bardzo Panu bliski! Nasz± akcjê nie uzna³abym za harówkê lecz za sam± przyjemno¶æ! Chcia³am równie¿ podziêkowaæ Mi³oszowi za wspó³pracê Mam nadzieje, ¿e takich akcji bêdzie wiêcej. Polecam siê na przysz³o¶æ.

Pozdrawiam serdecznie
El¿bieta Staniewska

#52 2007-06-27 21:21:29

Barbara

Użytkownik

Gratulujê p. Pawle sprawnej akcji obr±czkowania bocianków i spotkania "swojego" bociana. Pozdrawiam.

#53 2007-06-28 06:35:18

BABCIA Mariola

Użytkownik

Panie Pawle gratulujê
Po pierwsze - odnalezienia obr±czkowanego przez siebie bociana. Ja by³abym dumna jak paw.
Po drugie - sfotografowanie bociana z obr±czk± w Harych wychowuj±cego tam m³ode
Po trzecie -  fotki s± tak doskona³e, ¿e oprawiê je i powieszê na ¶cianie. Musia³y byæ wykonane przy pomocy doskona³ego teleobiektywu i przy bardzo dobrym o¶wietleniu jakie by³o 25 czerwca.
Po czwarte - przez te fotki warto by³o czekaæ na transmisjê z Przygodzic.
           Pozdrawiam i jeszcze raz gratulujê Mariola niby BABCIA

#54 2007-06-28 09:12:23

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Mi³o ¿e zdjêcia siê podbaj± i jestem szczerze dumny, ze ozdobi± Pani pokój . Pierwszy raz w ¿yciu takie fotografie mi siê uda³y . Co ciekawe, by³y zrobione nie teleobiektywem, a zwyk³ym cyfrowym kompaktem Canon S2, ale ma on stabilizator i zoom optyczny 12x. S± tak du¿e, bo ptak by³ ma³o p³ochliwy i podpu¶ci³ nas w koszu na ok. 10 metrów do siebie.

Ju¿ wkrótce wspomniane fotki bêdzie mo¿na zobaczyæ w sprawozdaniu na http://www.pwg.otop.org.pl/aktu170.php
pozdrawiam serdecznie
Pawe³ T. Dolata

BABCIA Mariola napisał:

Panie Pawle gratulujê
Po pierwsze - odnalezienia obr±czkowanego przez siebie bociana. Ja by³abym dumna jak paw.
Po drugie - sfotografowanie bociana z obr±czk± w Harych wychowuj±cego tam m³ode
Po trzecie - fotki s± tak doskona³e, ¿e oprawiê je i powieszê na ¶cianie. Musia³y byæ wykonane przy pomocy doskona³ego teleobiektywu i przy bardzo dobrym o¶wietleniu jakie by³o 25 czerwca.
Po czwarte - przez te fotki warto by³o czekaæ na transmisjê z Przygodzic.
           Pozdrawiam i jeszcze raz gratulujê Mariola niby BABCIA

#55 2007-06-28 14:11:32

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Wpis Paw³a o tym jak trudno odczytaæ obr±czkê u bociana jest pe³nym wyja¶nieniem, jak mozolna to praca i ile rado¶ci mo¿e sprawiæ udane (i szybkie) jej odczytanie.

Dodam tu jeszcze parê s³ów. Mój znajomy, grecki ornitolog Giannis Tsougrakis mówi, ze dopóki nie ma wiadomo¶ci o zaobr±czkowanych przez siebie ptakach - czuje siê szczê¶liwy... bo wie ¿e ¿yj±. Niestety wiele bocianów ginie podczas przelotów i ich obr±czki s± odczytywane czêsto na ptakach martwych.

Ale takie w³a¶nie pomy¶lne powroty jak w przypadku 12 - letniego (!) bociana, o którym napisa³ Pawe³ to wielka rado¶æ i satysfakcja, ¿e obr±czka zosta³a odczytana a ¶wiadomo¶æ, ¿e ptak jest zdrowy i migruje od lat pomy¶lnie tyle tysiêcy kilometrów - to jest to, co liczy siê najbardziej!

Osobi¶cie ¿yczê Ci Pawle jak najwiêcej takich udanych akcji
Eva

#56 2007-06-28 14:54:45

BABCIA Mariola

Użytkownik

Panie Pawle
Ja siê na ptakach nie znam ale od 30 lat mam kontakt z psami. I sobie tak my¶lê, ¿e gdyby ten zaobr±czkowany przed laty przez Pana bocian by³ psem to zapamiêta³by Pana zapach. W jego ¶wiadomo¶ci lub pod¶wiadomo¶ci z dzieciñstwa, kiedy jako pisklê by³ obr±czkowany pozosta³oby skojarzenie, ¿e osoba o takim zapachu (psy wyodrêbniaj± zapach osobisty cz³owieka od perfum) jest osob± dobr± i krzywdy mu nie zrobi. Prawdopodobnie w stosunku do Pana by³ ma³o p³ochliwy i chêtnie pokaza³ swoje dzieci.

#57 2007-06-28 16:32:19

majac

Użytkownik

Do³±czam do serdecznych podziêkowañ dla p.Paw³a i ca³ej ekipy zaanga¿owanej bym nie mog±c obserwowaæ na bie¿±co szczegó³owo pozna³a TEN WA¯NY CZAS!
SERDECZNIE DZIÊKUJÊ!!!
Go¶ka

Spieszmy siê kochaæ......

#58 2007-06-29 06:43:51

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Oj nie, to zupe³nie nie tak . Po prostu ptaki nie maj± w olbrzymiej wiekszo¶ci zupe³nie zmys³u wêchu (nie maj± te¿ wêchomózgowia). Mówi±c skrótowo, maj± tak doskonale rozwiniête s³uch i wzrok, ¿e te czê¶ci mózgowia musz± byæ bardzo du¿e, nie ma w nim wiêc miejsca na wêchomózgowie. Funkcjonuj± bowiem ¶wietnie bez wêchu, a np. poluj± bardzo szybko i z du¿ej odleg³o¶ci, wêch by siê na nic nie zda³.

Zreszt± tylko dziêki brakowi wêchu u ptaków mo¿na je w³a¶nie bezpiecznie obr±czkowaæ! Nie ma bowiem niebezpieczeñstwa, ze rodzic porzuci m³ode, bo poczu³ na nich obcy, gro¼ny zapach, jak to czyni± ssaki, np. sarny.

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

BABCIA Mariola napisał:

Panie Pawle
Ja siê na ptakach nie znam ale od 30 lat mam kontakt z psami. I sobie tak my¶lê, ¿e gdyby ten zaobr±czkowany przed laty przez Pana bocian by³ psem to zapamiêta³by Pana zapach. W jego ¶wiadomo¶ci lub pod¶wiadomo¶ci z dzieciñstwa, kiedy jako pisklê by³ obr±czkowany pozosta³oby skojarzenie, ¿e osoba o takim zapachu (psy wyodrêbniaj± zapach osobisty cz³owieka od perfum) jest osob± dobr± i krzywdy mu nie zrobi. Prawdopodobnie w stosunku do Pana by³ ma³o p³ochliwy i chêtnie pokaza³ swoje dzieci.

#59 2007-06-29 16:25:40

bocianka94

Użytkownik

8506585
SkÄ…d: Warszawa

No Kochani. Jeste¶cie jak zwykle na 6. Niestety z powodów rodzinnych nie mog³am na "¿ywo" byæ z Wami przy obr±czkowaniu Kajtka i Ka¶ki, ale wcale sie tym nie zmartwi³am. Znaj±c fachowo¶æ P. Paw³a by³am pewna , ¿e wszystko odbêdzie siê arcy spokojnie i udanie, a relacja bêdzie tak dok³adna, jakbym tam z Wami by³a. Szczere gratulacje z odnalezienia (odczytania ) swojego boæka, to tak, jakby sie odnalaz³o swoje dziecko po latach . Super.
Dziêki za to, ¿e jeste¶cie. Buziaki
Joasia Bednarczyk

#60 2007-09-03 09:01:48

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Jest szansa na przyjrzenie siê z bliska Ka¶ce i Kajtkowi w innej perspektywie ni¿ z naszej internetowej kamery, bo z kamery Krzysztofa Skroka w TVP2.
Program "Sto tysiêcy bocianów" red. Marcina Krzy¿añskiego, zawieraj±cy nagrania z objazdu gniazd bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim 24-25 VI i obr±czkowania m³odych boæków z Przygodzic, bêdzie emitowany w TVP2 w niedzielê 9 wrze¶nia, od godz. 8.20 rano.

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS