Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Witam !
Tak, to prawda, wszyscy czekali¶my na poniedzia³ek.
Minê³a 11 i nic. Zaczê³am siê niepokoiæ, a¿ tu w samo po³udnie pojawi³o siê co¶, co przypomina³o kosz od wysiêgnika. Zaczê³am siê denerwowaæ i to nie na ¿arty. Wiem ¿e ptaki bywaj± nieobliczalne. Pozorny spokój...., a¿ tu nerwy puszczaj± i mo¿e nast±piæ co¶ bardzo nieprzewidzianego.
Znam je doskonale i czêsto w³a¶nie ten spokój ptaków mo¿e nieoczekiwanie przerodziæ siê w panikê.
Ale tu nie by³o nic co mog³oby spowodowaæ poderwanie siê boæków.
Spokój, zdecydowanie, p³ynne ruchy i spokojne nakrycie siatk±. Profesjonalizm!!!!! Nic dodaæ, nic uj±æ!!!!
Przyznam siê, ¿e nigdy nie uczestniczy³am podczas obr±czkowania bocianów.
Je¿eli tacy profesjonali¶ci jak p. Pawe³ Dolata obr±czkuj± ptaki i je¿eli zawsze odbywa siê to w taki sposób, nie jestem przeciwna tym zabiegom.
Gratulujê wszystkim tym, którzy przyczynili siê do tego piêknego widowiska.
Gratulujê profesjonalizmu i ogromnego spokoju w tak piêknej odpowiedzialnej akcji.
Pozdrawiam
Zofia Brzozowska
Użytkownik
Zapraszamy do obejrzenia webcastów z obr±czkowania.
Ze wzglêdu na ewentualn± konieczno¶æ zamiany plików linki do wszystkich czê¶ci dostêpne s± ze strony www.bocianyonline.pl
W imieniu grupy iTTv i w³asnym dziêkujê serdecznie Adamowi Barczakowi i Tomaszowi ¦wi±tkowi z Urzêdu Gminy Przygodzice za realizacjê materia³u z obr±czkowania i umo¿liwienie bezpo¶rednio po przeprowadzonej akcji, edycji nagrania przez www, co pozwoli³o nam w bardzo szybkim czasie wykonaæ webcasty, wgraæ je na YouTube i udostêpniæ je Wam do ogl±dania.
Pozrawiam wszystkich serdecznie,
Andrzej Filipowicz
Ostatnio edytowany przez MagicCam (2007-06-25 19:41:34)
Użytkownik
Gratulujê panu Paw³owi i jego ekipie sprawnie przeprowadzonej akcji obr±czkowania. Dziêkujê za mo¿liwo¶æ publicznego obejrzenia tego przedsiêwziêcia, które ma walory edukacyjne. Powodzenia ¿yczê w dalszej pracy przy kolejnych obr±czkowaniach.
Dziêkujê równie¿ tym, którzy przyczynili siê do pokazania obr±czkowania publicznie, prawie natychmiast po zakoñczeniu akcji - panom Adamowi, Tomaszowi, Andrzejowi i jego grupie iTTv .
Eva Stets napisał:
pomiar gniazda da³ nastêpujace dane: zewnêtrzna jego strona: 185x160cm, wewnêtrzna 120x117cm
Prosilam Pawla, zeby zmierzyl gniazdo. Dlaczego doczytacie sie w watku "Co zjadly mlode bociany"
Svì
Tez ja dolaczam sie do podziekowan
Okolo 11.00 bardzo spieszylam sie do komputera, zebym mogla obserwowac akcje - i nie dzialal interent
Moglam wiec wszystko widziec dopiero teraz na filmach. Dzieki, Andrzeju
Administrator
Dziêkujê za mi³e s³owa, ¿e podoba³a Wam siê akcja. Oto sprawozdanie, jak to wygl±da³o z kosza. Po pierwsze przepraszam za opó¼nienie tych, którzy czekali na miejscu i pod komputerami. Przy poprzednim gnie¼dzie (dzia³ali¶my z podno¶nikiem od rana) by³ doros³y bocian z obr±czk± i zajê³o nam trochê czasu (trochê, bo z podno¶nika, normalnie trwa to wiele godzin, dlatego musieli¶my wykorzystaæ okazjê) odczytanie jej, ale siê uda³o. Napiszê o nim osobno.
W akcji niezbêdny by³ podno¶nik koszowy na Starze z Rejonowego Zak³adu Dystrybucji Ostrów Wielkopolski Koncernu Energetycznego ENERGA S.A, sprawnie kierowa³ nim pan Mieczys³aw Przymencki. Za udostêpnienie podno¶nika koszowego dziêkujemy ENERGA SA, w szczególno¶ci panu Dyrektorowi RZD Ostrów Wielkopolski Zenonowi Pi±tyszkowi. W koszu pomaga³ mi Mi³osz Nowak z PwG OTOP (na filmikach to ten „Rastabocianiarz” z dreadami na ziemi m³odsi cz³onkowie naszej Grupy: Ela Staniewska i Wojtek Ka¼mierczak. Dziêki wszytskim, nie tyle za t± akcjê ile Eli i Mi³oszowi za ca³y dzieñ harówki.
Jak posz³a akcja by³o widaæ, mo¿na te¿ obejrzeæ na filmikach z kamery autorstwa Andrzeja Filipowicza z iTTV na http://www.bocianyonline.pl.
Wiêkszego boæka (d³ugo¶æ dzioba 114 mm, masa 3,5 kg) nazwali¶my Kajtek, mniejszego (dziób 103 mm, masa 3,1 kg) Ka¶ka. Jest to umowne przyporz±dkowanie imion, ale nie przypadkowe: z regu³y samce bocianów s± faktycznie wiêksze.
W gnie¼dzie nie by³o ¿adnych sznurków czy ¶mieci gro¿±cych zapl±taniem siê ptaków. Przy okazji gniazdo zmierzyli¶my: ¶rednica ca³kowita to 160x185 cm, wewnêtrzna (tzw. czara gniazda wy³o¿ona wy¶ció³k±) – 117 x 120 cm.
Kiedy my dzia³ali¶my, doros³y bocian czeka³ na kominie 50 metrów od gniazda i obserwowa³ nas, po naszym odje¼dzie szybko wróci³ na gniazdo.
Akcja cieszy³a siê du¿ym zainteresowaniem mediów ogólnopolskich i regionalnych. Towarzyszy³a nam ekipa z Krakowa: Marcin Krzy¿añski i wspó³twórcy cyklicznej audycji „Sto tysiêcy bocianów” dla Telewizji Polskiej Program 2 (edycja w odcinku we wrze¶niu), regionalna ekipa dla Telewizji Polskiej Program 3 i regionalna TV „ProArt”. Dla internetowej Telewizji Interaktywnej iTTV filmik z ziemi nagrywa³ Adam z Gminnego O¶rodka Kultury w Przygodzicach (b³yskawicznie wrzucony na stronê, dziêki Tomek ¦wi±tek, Adam i Andrzej! ), a dla serwisu Polskiej Agencji Prasowej jej fotoreporter Tomasz Wojtasik. By³ te¿ obecny wójt gminy Przygodzice Przemys³aw Ka¼mierczak, cztery pracownice ochrony ¶rodowiska koncernu ENERGA oraz z bocianolubów-forumowiczów z s±siedztwa pan Jerzy Szlachta z Ostrzeszowa (Bazyliszek na forum) - by³a okazja siê poznaæ .
Wirtualnie i na odleg³o¶æ, ale bardzo na ¿ywo (z bie¿±cymi informacjami i fotkami - tu pomagali Wojtek Ka¼mierczak i pan Jerzy Szlachta - z Polski do Grecji) powstawa³ te¿ tekst Evy Stets dla najnowszego wydania dwumiesiêcznika "Woliera".
pozdrawiam serdecznie
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
Użytkownik
W nawi±zaniu do postu Pana Dolaty, mimo,¿e zrobi³am oko³o 50 fotek z ca³ej akcji to nigdzie nie zarejestrowa³am BOCIANA NA KOMINIE odleg³ym o 50 m.
A wogóle chyba u Pana Boga zamówili¶cie sobie ³adn± pogodê na obr±czkowanie, która by³a równie wa¿na
jak podno¶nik Koncernu Energetycznego
Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2007-06-26 13:56:59)
Administrator
Obieca³em opisaæ, co by³o powodem naszego spó¼nienia na godzinê 11 w Przygodzicach na obr±czkowanie. Oto ta historia.
W czasie objazdu na poprzednim gnie¼dzie przed Przygodzicami, uda³o siê nam 25 czerwca odczytaæ, sfotografowaæ (bêdzie na www.pwg.otop.org.pl) i sfilmowaæ obr±czkê doros³ego bociana, który wychowuje 4 m³ode na gnie¼dzie pod Odolanowem. Okaza³ siê nim byæ „stary znajomy”, zaobr±czkowany przeze mnie w naszym projekcie w 1995 r. w Bogufa³owie w gm. Przygodzice, a w latach 1999-2004 regularnie lêgowy w odleg³ym od Bogufa³owa o 5,5 km Wtórku ko³o Ostrowa Wielkopolskiego. Obecnie zajmuje gniazdo odleg³e zarówno o 15 km od rodzinnego gniazda w Bogufa³owie, jak i od dawniej zajmowanego we Wtórku.
Taka zmiana zajmowanego gniazda a¿ o 15 kilometrów jest jedn± z najdalszych z oko³o 20 zmian gniazd znanych w ogóle u bocianów bia³ych w Polsce, co jednak wynika z du¿ej trudno¶ci, a przez to rzadko¶ci uzyskania odczytów obr±czek (Kania W. 2006. Movements of Polish White Storks Ciconia ciconia – an analysis of ringing results. W: Tryjanowski P., Sparks T. H., Jerzak L. (red.). The White Stork in Poland: studies in biology, ecology and conservation. Bogucki Wyd. Nauk., Poznañ: 249-294).
Odczytanie obr±czki czasem wymaga paru dni czyhania na okazjê, pomimo lunety (ja u¿ywam o powiêkszeniu do 75 razy). Problem jest nie tylko w ma³ych cyfrach i literkach na obr±czce, ale przede wszystkim w tym, ¿e u stoj±cego na gnie¼dzie bociana w ogóle nie widaæ obr±czki - zas³ania j± brzeg gniazda. Trzeba d³ugo i cierpliwie czekaæ, a¿ ptak podniesie na d³u¿sz± chwilê nogê (jak podniesie na za krótko, to nie zd±¿y siê odczytaæ). Ponadto trzeba czasem parê godzin czekaæ a¿ ten ptak, ktory ma obr±czke, przyleci z ¿erowiska.
Dlatego podno¶nik dawa³ nam wielk± szansê na odczyt obr±czki, o której wiedzieli¶my dziêki naszej kole¿ance z PwG OTOP z Odolanowa Eli Staniewskiej (widocznej te¿ na filmie spod gniazda). No i st±d to spó¼nienie.
Nasza rado¶æ by³a tak wielka, ¿e wieczorem po akcji wraz z ekip± telewizyjn± wrócilismy do mieszkaj±cych przy tym gnie¼dzie pañstwa Szubertów, wielkich mi³osników bocianów (to pan Roch Szubert, emerytowany nauczyciel i dyrektor szko³y w Tarcha³ach Wielkich, zbudowa³ podstawê pod gniazdo na specjalnym s³upie) na specjalny placek z kruszonk±, upieczony przez pani± Aniê Szubert. Zreszt± temat go¶cinnosci gospodarzy gniazd bocianich red. Marcin Krzy¿añski podkre¶li³ te¿ w trakcie nagrywania programu "Sto tysiêcy bocianów". Odcinek ten bêdzie emitowany na TVP2 rano w niedzielê 9 wrze¶nia, ok. godz. 8.30.
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Gratuluje sukcesu, Pawle Wiem, jaka jest to radosc spotkac "swojego" ptaka po paru latach. Kiedy obserwowalam przeze mnie obraczkowana kawke 4 lata po zobraczkowaniu, mialam taka radosc, ze caly dzien nie myslalam i nie mowilam i niczym innym (degeneracja zawodowa, mowimy u nas ).
I tu mamy 12 letniego ptaka! Swietne. Choc bociany naleza do dlugo zyjacych ptakow (najstarszy znany mial nawet 26 lat!), wiemy, ze glownie podczas przelotu duzo ich ginie z najrozniejszych przyczyn. Taka obserwacja wiec jest dwokrotnie cenna, bo tez pokazuje, ile lat moze bocian dozyc. Obyscie go odczytali jeszcze wielekrotnie w wielu nastepnych latach!
Użytkownik
20:03
Gratulujê p.Paw³owi spotkania ze "swoim" bocianem. Czyli mo¿na mieæ nadziejê, ¿e kiedy¶ który¶ z naszych bocianków (Ka¶ka , Kajtek ,Adzia, Przydzio lub Dodzio)
wróc± w te rejony jako doros³e piêkne bociany.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ANNAEWA (2007-06-27 19:45:45)
Witam wszystkich czytelników
Chcia³abym podziêkowaæ za wspania³a akcjê Panu Paw³owi i za to, ¿e mog³am w niej bezpo¶rednio uczestniczyæ! Moja rado¶æ jest ogromna:) My¶lê, ¿e pomoc siê przyda³a i akcja posz³a bardzo sprawnie:) Cieszy mnie to, ¿e stary bocian z obr±czk±, którego obserwowa³am na Harychu okaza³ siê bardzo Panu bliski! Nasz± akcjê nie uzna³abym za harówkê lecz za sam± przyjemno¶æ! Chcia³am równie¿ podziêkowaæ Mi³oszowi za wspó³pracê Mam nadzieje, ¿e takich akcji bêdzie wiêcej. Polecam siê na przysz³o¶æ.
Pozdrawiam serdecznie
El¿bieta Staniewska
Użytkownik
Gratulujê p. Pawle sprawnej akcji obr±czkowania bocianków i spotkania "swojego" bociana. Pozdrawiam.
Użytkownik
Panie Pawle gratulujê
Po pierwsze - odnalezienia obr±czkowanego przez siebie bociana. Ja by³abym dumna jak paw.
Po drugie - sfotografowanie bociana z obr±czk± w Harych wychowuj±cego tam m³ode
Po trzecie - fotki s± tak doskona³e, ¿e oprawiê je i powieszê na ¶cianie. Musia³y byæ wykonane przy pomocy doskona³ego teleobiektywu i przy bardzo dobrym o¶wietleniu jakie by³o 25 czerwca.
Po czwarte - przez te fotki warto by³o czekaæ na transmisjê z Przygodzic.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulujê Mariola niby BABCIA
Administrator
Mi³o ¿e zdjêcia siê podbaj± i jestem szczerze dumny, ze ozdobi± Pani pokój . Pierwszy raz w ¿yciu takie fotografie mi siê uda³y . Co ciekawe, by³y zrobione nie teleobiektywem, a zwyk³ym cyfrowym kompaktem Canon S2, ale ma on stabilizator i zoom optyczny 12x. S± tak du¿e, bo ptak by³ ma³o p³ochliwy i podpu¶ci³ nas w koszu na ok. 10 metrów do siebie.
Ju¿ wkrótce wspomniane fotki bêdzie mo¿na zobaczyæ w sprawozdaniu na http://www.pwg.otop.org.pl/aktu170.php
pozdrawiam serdecznie
Pawe³ T. Dolata
BABCIA Mariola napisał:
Panie Pawle gratulujê
Po pierwsze - odnalezienia obr±czkowanego przez siebie bociana. Ja by³abym dumna jak paw.
Po drugie - sfotografowanie bociana z obr±czk± w Harych wychowuj±cego tam m³ode
Po trzecie - fotki s± tak doskona³e, ¿e oprawiê je i powieszê na ¶cianie. Musia³y byæ wykonane przy pomocy doskona³ego teleobiektywu i przy bardzo dobrym o¶wietleniu jakie by³o 25 czerwca.
Po czwarte - przez te fotki warto by³o czekaæ na transmisjê z Przygodzic.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratulujê Mariola niby BABCIA
Wpis Paw³a o tym jak trudno odczytaæ obr±czkê u bociana jest pe³nym wyja¶nieniem, jak mozolna to praca i ile rado¶ci mo¿e sprawiæ udane (i szybkie) jej odczytanie.
Dodam tu jeszcze parê s³ów. Mój znajomy, grecki ornitolog Giannis Tsougrakis mówi, ze dopóki nie ma wiadomo¶ci o zaobr±czkowanych przez siebie ptakach - czuje siê szczê¶liwy... bo wie ¿e ¿yj±. Niestety wiele bocianów ginie podczas przelotów i ich obr±czki s± odczytywane czêsto na ptakach martwych.
Ale takie w³a¶nie pomy¶lne powroty jak w przypadku 12 - letniego (!) bociana, o którym napisa³ Pawe³ to wielka rado¶æ i satysfakcja, ¿e obr±czka zosta³a odczytana a ¶wiadomo¶æ, ¿e ptak jest zdrowy i migruje od lat pomy¶lnie tyle tysiêcy kilometrów - to jest to, co liczy siê najbardziej!
Osobi¶cie ¿yczê Ci Pawle jak najwiêcej takich udanych akcji
Eva
Użytkownik
Panie Pawle
Ja siê na ptakach nie znam ale od 30 lat mam kontakt z psami. I sobie tak my¶lê, ¿e gdyby ten zaobr±czkowany przed laty przez Pana bocian by³ psem to zapamiêta³by Pana zapach. W jego ¶wiadomo¶ci lub pod¶wiadomo¶ci z dzieciñstwa, kiedy jako pisklê by³ obr±czkowany pozosta³oby skojarzenie, ¿e osoba o takim zapachu (psy wyodrêbniaj± zapach osobisty cz³owieka od perfum) jest osob± dobr± i krzywdy mu nie zrobi. Prawdopodobnie w stosunku do Pana by³ ma³o p³ochliwy i chêtnie pokaza³ swoje dzieci.
Użytkownik
Do³±czam do serdecznych podziêkowañ dla p.Paw³a i ca³ej ekipy zaanga¿owanej bym nie mog±c obserwowaæ na bie¿±co szczegó³owo pozna³a TEN WA¯NY CZAS!
SERDECZNIE DZIÊKUJÊ!!!
Go¶ka
Administrator
Oj nie, to zupe³nie nie tak . Po prostu ptaki nie maj± w olbrzymiej wiekszo¶ci zupe³nie zmys³u wêchu (nie maj± te¿ wêchomózgowia). Mówi±c skrótowo, maj± tak doskonale rozwiniête s³uch i wzrok, ¿e te czê¶ci mózgowia musz± byæ bardzo du¿e, nie ma w nim wiêc miejsca na wêchomózgowie. Funkcjonuj± bowiem ¶wietnie bez wêchu, a np. poluj± bardzo szybko i z du¿ej odleg³o¶ci, wêch by siê na nic nie zda³.
Zreszt± tylko dziêki brakowi wêchu u ptaków mo¿na je w³a¶nie bezpiecznie obr±czkowaæ! Nie ma bowiem niebezpieczeñstwa, ze rodzic porzuci m³ode, bo poczu³ na nich obcy, gro¼ny zapach, jak to czyni± ssaki, np. sarny.
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
BABCIA Mariola napisał:
Panie Pawle
Ja siê na ptakach nie znam ale od 30 lat mam kontakt z psami. I sobie tak my¶lê, ¿e gdyby ten zaobr±czkowany przed laty przez Pana bocian by³ psem to zapamiêta³by Pana zapach. W jego ¶wiadomo¶ci lub pod¶wiadomo¶ci z dzieciñstwa, kiedy jako pisklê by³ obr±czkowany pozosta³oby skojarzenie, ¿e osoba o takim zapachu (psy wyodrêbniaj± zapach osobisty cz³owieka od perfum) jest osob± dobr± i krzywdy mu nie zrobi. Prawdopodobnie w stosunku do Pana by³ ma³o p³ochliwy i chêtnie pokaza³ swoje dzieci.
Użytkownik
No Kochani. Jeste¶cie jak zwykle na 6. Niestety z powodów rodzinnych nie mog³am na "¿ywo" byæ z Wami przy obr±czkowaniu Kajtka i Ka¶ki, ale wcale sie tym nie zmartwi³am. Znaj±c fachowo¶æ P. Paw³a by³am pewna , ¿e wszystko odbêdzie siê arcy spokojnie i udanie, a relacja bêdzie tak dok³adna, jakbym tam z Wami by³a. Szczere gratulacje z odnalezienia (odczytania ) swojego boæka, to tak, jakby sie odnalaz³o swoje dziecko po latach . Super.
Dziêki za to, ¿e jeste¶cie. Buziaki
Joasia Bednarczyk
Administrator
Witam!
Jest szansa na przyjrzenie siê z bliska Ka¶ce i Kajtkowi w innej perspektywie ni¿ z naszej internetowej kamery, bo z kamery Krzysztofa Skroka w TVP2.
Program "Sto tysiêcy bocianów" red. Marcina Krzy¿añskiego, zawieraj±cy nagrania z objazdu gniazd bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim 24-25 VI i obr±czkowania m³odych boæków z Przygodzic, bêdzie emitowany w TVP2 w niedzielê 9 wrze¶nia, od godz. 8.20 rano.
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"