Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#181 2011-10-09 22:02:21

Renia

Moderator

Re: Sprawy Forumowiczów dotycz±ce forum

Witam Pañstwa!
W¶ród oskar¿eñ zapisanych w postach powy¿ej znalaz³a siê zarzut, ¿e milczê. Owszem, milczê. Z tej prostej przyczyny, ¿e nie lubiê k³ótni, swarów, pyskówek. Nie ma w Waszych postach konkretnych zarzutów wobec mnie, wiêc z czego mam siê t³umaczyæ? Jedna z forumowiczek w niewybredny sposób skrytykowa³a moje posty. Jest to autorka postu, który cytujê poni¿ej. No rzeczywi¶cie, na taki post w w±tku „Sprawy forumowiczów dotycz±ce forum” nie by³oby mnie staæ .

Angelika napisał:

piotrek94b napisał:

Pozdrowienia dla Bocianolubów z zalanego deszczem Dzwirzyna (ale mimo deszczu, k±piel w morzu zaliczona). Bocianów tu nie ma, ale dzi¶ chyba zrobiê wycieczkê w pewne miejsce. Pozdrawiam.

Piotrek z rodzin± wybra³ siê do mnie do Dar³owa. Do gniazda dar³owskiego nie dotar³, ale i tak wizyta my¶lê by³a przyjemna (chocia¿ nie wiem, czy herbata pos³odzona sol± nie zepsu³a tego mi³ego spotkania). Piotrek poopowiada³ mi trochê o obr±czkowaniu, na którym by³ w tym roku.
Pozdrawiam ca³± rodzinê Piotrka i przepraszam za sól.

Z wiêkszo¶ci wpisów wynika, ¿e jestem odpowiedzialna za wszelkie z³o na forum. Trudno mi w to uwierzyæ. Eva poprosi³a Administratorów, ¿eby pozbawili jej funkcji administratora, a oni jej pro¶bê spe³nili. Czy to moja wina? Potem rozmy¶li³a siê i zaczê³a walczyæ o mo¿liwo¶æ powrotu. Tê decyzjê mo¿e podj±æ Administrator, ja nie mam na to ¿adnego wp³ywu. Gdzie tu wiêc moja wina?
Jestem moderatorem od prawie dwóch lat. Nigdy nie by³am specjalist± od spraw merytorycznych, nie jestem ornitologiem, nie mam odpowiedniego wykszta³cenia, a przepisywanie cudzych m±dro¶ci wyczytanych w Internecie czy w ksi±¿kach uwa¿am za bezsensowne, ka¿dy mo¿e to sobie sam przeczytaæ.
Pracowa³am na forum, czyta³am wszystkie posty, poprawiaj±c drobne b³êdy, udziela³am rad i wskazówek. Nie obrazi³am nikogo, nie o¶miesza³am Forumowiczów, nie dzieli³am ich na „lepszych” i „gorszych”. Nie wywo³ywa³am konfliktów i awantur na forum.
Moje dzia³ania by³y ustawicznie torpedowane. Ka¿dy mój post wywo³ywa³ reakcjê w postaci z³o¶liwych, obra¼liwych maili, potem pojawi³y siê posty na forum oskar¿aj±ce, o¶mieszaj±ce i obra¿aj±ce mnie. Nie bêdê z nimi polemizowaæ, wierzê w rozs±dek Czytelników. Wbrew pozorom, nie wszyscy kochaj± publiczne k³ótnie.
Odniosê siê jeszcze do postu Paw³a T. Dolaty http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 858#p34858 . Wszyscy (administratorzy i moderatorzy) jeste¶my zgodni, ¿e trzeba przedsiêwzi±æ wszelkie kroki, by na forum zapanowa³ spokój, trzeba to zrobiæ za ka¿d± cenê, bo inaczej forum nie przetrwa. Poprê ka¿d± Twoj± decyzjê. Ty, Pawle, jeste¶ twórc± projektu „Blisko bocianów”, dziêki Tobie mamy mo¿liwo¶æ uczyæ siê i zbli¿aæ do przyrody, dziêki Tobie – de facto – istnieje to forum. Jak± cenê p³acisz za swoje zaanga¿owanie, Ty wiesz najlepiej. Rób wiêc, co uznasz za konieczne dla ratowania projektu i forum.

* * *

#182 2011-10-10 21:20:14

Rybka_50

Użytkownik

SkÄ…d: Toronto

Sofokles napisał:

No, poczyta³em sobie... Nie pamiêtam po prostu, kiedy by³em podobnie w¶ciek³y! Co cz³owiek zbudowa³, cz³owiek mo¿e zepsuæ, tak? Po prostu wspaniale.  Wybacz, Evo, ale widzê w sytuacji równie¿ Twoj± winê. Wierzê, ¿e Ty równie¿. Paw³a za  ma³o znam, by oceniaæ, czy to w Jego stylu czy nie. Ale, Evo, mo¿na to by³o rozegraæ o wiele lepiej. Byæ mo¿e napiszê co¶ jeszcze, ale pó¼niej, na razie muszê och³on±æ, normalnie zaraz wyjdê z domu i dam komu¶ w mordê... Pozdrawiam Forumowiczów, zw³aszcza star± gwardiê!

Serdecznie dziekuje za pozdrowienia Krzysztof jako ze ja jestem ze starej gwardii.

Ja przezywalam bocianie losy w przygodzickim gniezdzie od samego poczatku.
Pierwszy i drugi sezon 2006/07 bylam aktywna forumowiczka.

O dawna nie biore udzialu i nie pisze postow. Mrowcza obserwacja bocianiego gniazda nie miesci sie w moim rozkladzie zajec i moich zainteresowaniach. Co roku wracam jednak tutaj i sprawdzam o czasu do czasu czy bociany juz sa, czy rosna, czy juz odlecialy. Wlasnie dlatego zajrzalam teraz na forum.

Ja tez sobie poczytalam.....

Jestem zaskoczona postem p. Pawla na forum. Pisze pan o awanturach na forum, podaje pan "links" do postow a ja nie moge tam znalezc zadnej awantury....wiec o co chodzi???

Jesli byly jakies awantury poza forum to nie powinny byc wspomniane przez pana i podane do wiadomosci ogolnej. To jest nieprofesjonalne.

P. Eva ma swoje zaslugi i to niemale dla dzialania tego forum i p. Pawel Dolata doskonale o tym wie. Tak jest pan zalozycielem projektu ale forum bez P. Evy mogloby nie pracowac przez te lata tak jak pracowalo.

Przypomne tylko p. Pawlowi ze w przeszlosci mial problem na forum w pierwszym roku dzialania tego forum. Nieporozumienia jakie p. Pawel mial ze swoim wpolpracownikiem (Maras-imie na forum, byl prawa reka p.Pawla wtedy) doprowadzily do rozbicia pierwszego forum.

Wtedy wlasnie p.Eva pomogla forum ustabilizowac. To dzieki niej nie wszyscy odeszli na ustronskie forum i to wlasnie ona zorganizowala forum w takiej formie ktora panu Dolacie najbardziej odpowiadala.

Czy pan panie Pawle nie pisal przypadkiem jakiejs pracy o bocianach na podstawie obserwacji forumowiczow?
Jesli tak, to nie wiem czy na podstawie postow typu " Bocius dzisiaj od rana sie picuje bo czeka na swoja zonke" bylby pan w stanie napisac cokolwiek wartosciowego.

Tego typu posty sa normalne na forum ktore zostalo utworzone przez osoby ktorym nie podobaly sie warunki forum p. Pawla. Sam pan powiedzial wtedy ze forum to nie jest prywatny folwark forumowiczow.

Pani Eva nie bez powodu zostala wybrana jako administrator. Dobrze pan wiedzial ze ona poswieci kazda minute zeby wszystko bylo dopatrzone i zeby forum dzialalo bez zarzutu.

Wygodne bylo miec osobe ktora nigdy....powtarzam nigdy nie zapomniala o swoich obowiazkach administratora czy wczesniej moderatora.

Jak dla mnie p. Eva zostala wykorzystana, jest komus niewygodna i jako niepotrzebna osoba zostala odsunieta od projektu ktory byl jej zyciem.

Byc moze tez popelnila bledy tak jak pan panie Pawle i inni. Nikt z nas nie jest doskonaly.
Jednego nie  mozna p. Evie zarzucic, ze zaniedbywala swoje obowiazki.

Poza tym forum pracuje tak jak administrator je zorganizuje. To administrator narzuca przepisy i jego zadaniem jest ich przestrzegac. Inaczej forumowicze wejda mu na glowe.

Taka jest zasada dzialania forum.

Christine Kapler

P.S. Wszystko co napisalam w tym poscie wynika z moich obserwacji i jest to tylko moje zdanie. Nie znam "awantur" poza forum i "awantur" na forum.
Glowny powod mojego postu jest taki ze nie podoba mi sie sposob w jaki p. Eva zostala potraktowana i obrzucona publicznie zarzutami o ktorych przecietny forumowicz nie ma pojecia.
Ch.K.

#183 2011-10-11 10:05:45

ulina

Użytkownik

Witam  Administracjê forum ,Forumowiczów a zw³aszcza "star± gwardiê",bo i ja do niej nale¿ê. :)Obecnie  inne obowi±zki nie pozwalaj± mi na takie uczestnictwo w forum , jak w latach 2006,2007 , ale czytam je  i  codziennie choæ na chwilê obserwujê gniazdo. Przy takim smutnym temacie od¿y³y stare wspomnienia. Ech.... jakie to by³y mi³e,piêkne  czasy ! Pierwsze obserwacje ,znajomo¶ci  a nade wszystko fascynacja bociani± rodzin± i ich ¿yciem.
Mnóstwo  spêdzonych godzin przed monitorem w ci±gu dnia a czêsto  tak¿e i w nocy.
Oczekiwanie na przylot pierwszego bociana ,rado¶æ z pierwszego z³o¿onego jaja, i wreszcie klucie piskl±t , na które wszyscy "polowali¶my".Tyle piêknych niezapomnianych chwil i emocji.
A teraz... ? teraz fala emocji negatywnych " zatruwa"  powoli  to forum.
Piszê  w tym w±tku  nie dlatego, zeby tworzyæ kolejne posty , ale podkre¶liæ  to,  ¿e  zale¿y mi  na utrzymaniu tego forum. Równocze¶nie  podkre¶liæ raz  jeszcze, ogromny wk³ad pracy Evy  dla sprawnego funkcjonowania forum,którego nie by³oby, gdyby nie projekt Pana Paw³a.T Dolaty.
My¶lê,¿e by³oby dobrze,a¿eby " ogniska zapalne" zosta³y za¿egnane   jak najszybciej,  a na forum wróci³ klimat spokoju  ,¿yczliwo¶ci i wzajemnego poszanowania.Tak jak to by³o w minionych latach.
Tego ¿yczê ca³ej Administracji i wszystkim Forumowiczom.

P.S.
Moi Drodzy , " byle do wiosny ", :-) bociany na pewno nas nie zawiod±.
One ,jak co roku przylec± a pozytywne fluidy ¿yczliwo¶ci z tego forum  nale¿± im siê i teraz ,a mo¿e zw³aszcza teraz, bo s± od nas tak daleko.

#184 2011-10-11 10:28:23

Mago

Użytkownik

By³am sta³± czytelniczk± forum, choæ rzadko zabiera³am g³os. Nauczy³am siê tutaj wiele, ceni³am sobie czas, w którym mog³am pij±c kawê odczytaæ o poranku wpisy na forum i obejrzeæ transmisjê z gniazda. Ceni³am sobie zarówno wiedzê, któr± dawa³y wpisy Evy i Piotrka a tak¿e dzia³alno¶æ Paw³a, bez której nie by³oby tego forum, forum które ró¿ni³o siê od innych, wszystko by³o profesjonalne, porz±dek zaprowadzili moderatorzy. Teraz  stwierdzam, ¿e to profesjonalne forum zamieni³o siê w piaskownicê, w której dzieci walcz± o zabawki, obra¿aj± siê, wychodz±, wchodz±, krzycz±, daj± sobie szpadelkami po g³owach, k³óc± siê „kto zacz±³” . ¯al mi , ¿e konflikt zosta³ upubliczniony, ¿e doro¶li nie potrafili go do tej pory rozwi±zaæ w swoim gronie i eskaluj± go wpisami na forum.. Wygl±da na to, ¿e w tym ca³ym zamieszaniu licz± siê g³ównie w³asne emocje i ambicje a projekt „Blisko bocianów” przesta³ byæ wa¿ny, wielka szkoda. Na szczê¶cie bociany w przysz³ym roku równie¿ przylec±, pozdrawiam bocianolubów Mago

#185 2011-10-11 21:50:30

Renia

Moderator

Mamy nowego Moderatora na naszym forum - Krzysztofa Kolendê, specjalistê od p³azów i gadów, zwierz±t w pewnym sensie zwi±zanych z bocianami .
Gratulujê nominacji, ¿yczê wielu sukcesów i satysfakcji z dzia³alno¶ci na forum.

* * *

#186 2011-10-12 06:13:27

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

W ostatnim czasie wielu z nas napisa³o tu posty, które albo pozosta³y bez odpowiedzi, albo nie da³y rozwi±zania. Jestem pewna, ¿e nie tego oczekiwali Forumowicze, którzy zdesperowani co¶ tutaj napisali. Ale, skoro zosta³o napisane (i przeczytane) to, co wyrazi³ ka¿dy zainteresowany, a efektem tego jest jedynie rozgoryczenie i niesmak, to my¶lê, ¿e najlepszym rozwi±zaniem mo¿e byæ usuniêcie tych wpisów (?). Nie zaszkodzi to forum ani temu w±tkowi, a trzymanie tego na wieki nie ma po prostu sensu. Jak napisa³ Piotr 7 pa¼dziernika:
"Nie, nie, nie, to nie tak mia³o wszystko wygl±daæ..." (http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 850#p34850).

Co do mnie...Zosta³am publicznie oskar¿ona o z³o¶liwo¶ci, awanturnictwo, k³amstwo, o bycie g³ównym "producentem" forumowych awantur, niszczenie projektu, zniechêcenie Forumowiczów. Co smutniejsze, s³owa te napisa³a osoba, która przez lata podkre¶la³a wielokrotnie, ¿e szczególnie dla forum (a wiêc dla dobra projektu) moja dzia³alno¶æ by³a wybitnie dobra. S³owa te napisa³ cz³owiek, którego zawsze ceni³am i wiele zawdziêczam, cz³owiek, który wie, jak wa¿ne by³o dla mnie to wszystko. Smutne to, bo moja troska o forum nie zmieni³a siê wcale (dlatego moje reakcje na to co z³e by³y takie, nie inne). Ale nie bêdê nikogo ju¿ przekonywaæ...

Po zastraszeniu o wyrzuceniu z forum, odbieram to jako faktyczne wyrzucenie mnie (odsuniêcie, pozbycie siê mnie itp.). Przykre to, bo najpierw zarzucono mi k³amstwo, ¿e Pawe³ nie chce wyrzuciæ mnie z forum (bo odesz³am sama), nieco ni¿ej napisano, ¿e (wg. opinii zespo³u prowadz±cego) siê do dawnej funkcji "nie nadajê", a jeszcze ni¿ej zagro¿ono mi wyrzuceniem z forum, je¶li siê bêdê "awanturowaæ"(tzn. nie zamilknê). Szkoda, Pawle ¿e w ub. roku, dziêkuj±c mi (w tym w±tku) za... moj± "ogromn± pracê na rzecz na forum przez wszystkie minione lata" nie napisa³e¶ tego szczerze (http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 028#p28028).

Bardzo proszê wszystkie osoby, które podobno "zniechêci³am do forum", aby na nie powróci³y i bardzo proszê, aby nikt ju¿ nie pisa³, ¿e chcia³by mego powrotu. Tam, gdzie mnie nie chc± - ja siê wpychaæ nie bêdê, a moje posty, na ten temat (i te, które by³y d³ugo bez odpowiedzi) po prostu usunê³am.
Mo¿e kiedy¶ moi dzisiejsi oskar¿yciele bêd± umieli oceniæ, ¿e odno¶nie mojej "walki" o forum mia³am racjê... a mo¿e i nie. Czy bêdzie to mia³o wówczas jakie¶ znaczenie?

Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-10-21 00:13:41)

#187 2011-10-12 08:07:34

belcia

Użytkownik

Mago napisał:

By³am sta³± czytelniczk± forum, choæ rzadko zabiera³am g³os. Nauczy³am siê tutaj wiele, ceni³am sobie czas, w którym mog³am pij±c kawê odczytaæ o poranku wpisy na forum i obejrzeæ transmisjê z gniazda. Ceni³am sobie zarówno wiedzê, któr± dawa³y wpisy Evy i Piotrka a tak¿e dzia³alno¶æ Paw³a, bez której nie by³oby tego forum, forum które ró¿ni³o siê od innych, wszystko by³o profesjonalne, porz±dek zaprowadzili moderatorzy. Teraz  stwierdzam, ¿e to profesjonalne forum zamieni³o siê w piaskownicê, w której dzieci walcz± o zabawki, obra¿aj± siê, wychodz±, wchodz±, krzycz±, daj± sobie szpadelkami po g³owach, k³óc± siê „kto zacz±³” . ¯al mi , ¿e konflikt zosta³ upubliczniony, ¿e doro¶li nie potrafili go do tej pory rozwi±zaæ w swoim gronie i eskaluj± go wpisami na forum.. Wygl±da na to, ¿e w tym ca³ym zamieszaniu licz± siê g³ównie w³asne emocje i ambicje a projekt „Blisko bocianów” przesta³ byæ wa¿ny, wielka szkoda. Na szczê¶cie bociany w przysz³ym roku równie¿ przylec±, pozdrawiam bocianolubów Mago

Zgadzam siê  w 100% ze s³owami  Mago i Rybka_50 (pamiêtam równie¿ dobrze tamte czasy)

Równie¿ mi przykro ,¿e ten wewnêtrzny konflikt odbija siê na ca³ym forum, nie jest teraz sympatycznie i przyjemnie . Na szczê¶cie bociany tego nie widz± i wiedzieæ i rozumieæ nie bêd±.. Ludzie tylko potrafi± przysparzaæ sobie problemów. Zwierz±ta nie maj± takich problemów.. Czasem wstydzê siê ¿e jestem cz³owiekiem

Ostatnio edytowany przez belcia (2011-10-12 08:17:15)

Aby samemu staæ siê lepszym nie musisz czekaæ na lepszy ¶wiat.
Phil Bosman

#188 2011-10-25 20:49:44

Piotr J.

Zbanowany

W dniu 08.10.2011. zamie¶ci³em post http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … d=278&p=10

Piotr J. napisał:

Pawle czy móg³by¶ doprecyzowaæ swoje wypowiedzi? Wcze¶niej forumowiczce Anuli odpowiedzia³e¶ na temat Projektu na przysz³y sezon, ¿e:

Pawe³ T. Dolata napisał:

1. Oczywi¶cie "dla dobra forum i projektu" (znamy tê opowie¶æ jak mantrê z forum od tak podziwianej przez Pani± Evy Stets) opowiada Pani na nim takie bzdurne  plotki - "forum bedzie przeniesione gdzie indziej, bo Pryzgodzice nie chc± mieæ z nami nic wspólnego i rezygnuja z przekazu"? No to siê nie uda³o, bo w poniedzia³ek 3 X na zaproszenie wójta gminy Przygodzice Krzysztofa Rasiaka brali¶my udzia³ wraz z Kamil± Walczak jako przedstawciele Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków w spotkaniu o przysz³o¶ci projektu, gdzie poza nami zarówno wójt, jak i przedstawiciel TK Telekom potwierdzili swoje zainteresowanie projektem na kolejny sezon. Co wiêcej, wójt obieca³ znacznie zwiêkszyæ ¶rodki finansowe na projekt w przysz³ym roku, a przedstawiciel TK Telekom spróbowaæ uzyskaæ w centrali zwiêkszenie udzia³u rzeczowego.

Kilka godzin potniej napisa³e¶:

Pawe³ T. Dolata napisał:

Trudno nie stwierdziæ, ¿e wywo³ywane przez parê osób awantury w du¿ym stopniu s± powodem tego, ¿e do dzi¶, przez ponad dwa miesi±ce, nie zg³osi³ siê nikt, kto chcia³by kierowanie naszym projektem przej±æ, choæby w zespole, o co wtedy prosi³em. W ten sposób forumowe awantury zagrozi³y ca³emu projektowi i samej transmisji z gniazda. W takiej atmosferze jak widaæ nie tylko mi, ale nikomu nie chce siê tego prowadziæ, mimo wielu ¶wietnych wyników i fantastycznych LUDZI w projekt szczerze zaanga¿owanych.

Czyli jak to rozumieæ? Wpierw piszesz, ¿e wszystko jest ok, a nastêpnie, ¿e przez „awanturników” nawet transmisja jest zagro¿ona? Czy aby na pewno, to wszystko przez „awanturników”? I je¶li mo¿na wiedzieæ, to kogo - oprócz Evy - nazywasz awanturnikami?

Dziêkujê.

Na pytania, które postawi³em na publicznym forum, ¿adnej odpowiedzi nie by³o.

Dzisiaj, 25.10.2011. ukaza³ siê post MagicCama http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 960#p34960

MagicCam napisał:

Zakoñczenie udzia³u Grupy iTTv w realizacji transmisji.

W dniu jutrzejszym tj. 26.11.201.,  wy³±czone zostan± serwery strumieniowe Grupy iTTv oraz oprogramowanie do realizacji przekazu poklatkowego. Tym samym Grupa iTTv koñczy swoj± niemal sze¶cioletni± wspólpracê przy realizacji projektu "Blisko bocianów".

Decyzji Grupy iTTv o wyj¶ciu z projektu "Blisko bocianów" nie nale¿y w ¿adnym wypadku wi±zaæ z pojawiajacymi siê co jaki¶ czas animozjami uzytkowników forum, bo jest to w pe³ni autonomiczna decyzja w³a¶cicieli iTTv.

Mamy nadziejê, ¿e przekaz online zostanie wznowiony i bêdzie kontynuowany przez inny podmiot, który sprosta technicznie, infrastrukturalnie i osobowo transmisji realizowanej nieprzerwanie dla kilkuset odbiorców jednocze¶nie.

Dziêkuj±c wszystkim za wspó³pracê, której owocem jest miêdzy innymi obecno¶æ projektu "Blisko bocianów" w ponad 220 krajach ¶wiata,

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej Filipowicz
Koordynator Grupy iTTv

I co siê okaza³o? A no to, ¿e pog³oski o zakoñczeniu przekazu nie by³y opowie¶ciami czy te¿ bzdurnymi plotkami. Sta³o siê to faktem. Od jutra cisza w eterze.
Okaza³o siê równie¿, ¿e przekaz nie zostanie wy³±czony z powodu Forumowiczów, jak sugerowa³ Pawe³. Przyczyny chyba le¿± gdzie indziej. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ¿e osoby tu pisz±ce, dziel±ce siê swoimi uwagami, swoimi obserwacjami, spostrze¿eniami czy uwagami na temat dzia³ania forum, zosta³y pomówione przez Paw³a, ¿e to przez Nas, przekaz zostanie wy³±czony. Jest to nieprawd±, co widaæ w wy¿ej zacytowanym po¶cie MagicCama. Przykre to, ¿e administrator w taki sposób postrzega osoby tu pisz±ce, które maj± swoje zdanie, nie zawsze zgodne z lini± administratora.
Co¶ siê skoñczy³o, aby mog³o siê zacz±æ nowe. Mo¿e bêdzie nowy przekaz? Mo¿e osoby odpowiedzialne za to co¶ tu napisz± i poinformuj± Forumowiczów. To wszystko tylko „mo¿e”.
Na dzieñ dzisiejszy chcia³em podziêkowaæ Andrzejowi F. (MagicCam) za czas i pracê jak± w³o¿y³ przez te kilka lat, aby¶my mogli ogl±daæ bociany.

Dziêkujê.
Pozdrawiam mi³o.
Piotrek.

Ostatnio edytowany przez Piotr J. (2011-10-25 21:26:18)

#189 2011-10-27 13:11:55

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Jak widaæ z obrazu na www.bociany.ec.pl, s³owa Piotra o zakoñczeniu dzi¶ przekazu siê nie sprawdzi³y. Ma³y przyczynek do wiarygodno¶ci Piotra. Nie wiem po co wypisywaæ zawczasu takie rzeczy, chyba ¿e dla kogo¶ satysfakcja z tego, ¿e siê co¶ w projekcie mo¿e nie udaæ jest tak wielka, ¿e ma przymus nag³o¶nienia tego na forum, zanim jeszcze do wydarzenia dojdzie.

Zacz±æ muszê od sprostowania k³amstw Piotra, niestety ni¿ej zamieszczonych. Nigdy nie sugerowa³em, ¿e „przekaz zostanie wy³±czony z powodu Forumowiczów”, jak napisa³ ni¿ej Piotr. Zupe³nym k³amstwem jest stwierdzenie Piotra, ¿e „osoby tu pisz±ce, dziel±ce siê swoimi uwagami, swoimi obserwacjami, spostrze¿eniami czy uwagami na temat dzia³ania forum, zosta³y pomówione przez Paw³a, ¿e to przez Nas, przekaz zostanie wy³±czony.” Jako¶ w tym przypadku Piotr nie u¿y³ cytatu z moich wypowiedzi, co jak widaæ ni¿ej lubi czyniæ, analizowaæ, porównywaæ i wzywaæ mnie do publicznych wyja¶nieñ. Nie u¿y³ tu cytatów po prostu dlatego, ¿e takich moich wypowiedzi na ca³ym forum nie ma i nie by³o.

Zgadza siê, awantur na forum bardzo nie lubiê i nie tolerujê, bo robi± z³y klimat wokó³ projektu, zniechêcaj± do niego ludzi, odci±gaj± nas od spraw tu najwa¿niejszych, którymi na tym forum s± bociany, ptaki, przyroda i ich ochrona. Ale nigdy nie wpad³em na tak niesamowicie g³upi i nieuzasadniony pomys³, jak Piotr, by z awanturami wi±zaæ ogó³ Forumowiczów. Ani tu na forum, ani gdzie indziej. To co my¶lê o Forumowiczach pisa³em w wielu postach i publikacjach, w których dziêkowa³em za zaanga¿owanie w projekt. Ka¿dy mo¿e to sprawdziæ.

Je¶li jednak kto¶ w tym projekcie swojego miejsca nie widzi, bardziej ni¿ nasze bociany, ptaki, przyroda i ich ochrona interesuj± go inne sprawy, to mo¿e poszukaæ sobie innych miejsc. Po podobnej wypowiedzi zarzucano mi, ¿e „wyrzucam” ludzi z forum. Zdecydowanie nie. Je¶li kto¶ lubi boæki i przyrodê, to zdecydowanie jest to miejsce dla niego i bardzo siê cieszê z ka¿dej takiej osoby na forum. Dla takich osób wyszukujê i zamieszczam tu jak najciekawsze informacje o bocianach i przyrodzie, ¶ci±gam na forum jako jego moderatorów lub uczestników znanych przyrodników czy fajnych mi³o¶ników przyrody. Dla takich ludzi co roku przez 6 lat organizowa³em Zloty „Blisko bocianów” w Przygodzicach, by¶my mogli siê spotkaæ z osobami dziel±cymi przyrodnicze pasje równie¿ bezpo¶rednio. Ale je¶li nie to kogo¶ interesuje, to przecie¿ nie bêdê oferowa³, ¿e dla takiej osoby zmienimy forum o bocianach i przyrodzie w forum do publikowania swoich ¿ali i z³o¶liwo¶ci wobec innych osób i obra¿ania ich.

Forum jest jak pisze Piotr publiczne, ale nie znaczy to, ¿e ka¿dy mo¿e bezkarnie i bez koñca wypisywaæ k³amstwa o projekcie i zespole go prowadz±cym. Tak postêpuj±ce osoby musz± byæ usuwane z forum dla jego oczyszczenia, skupiania siê na zamierzonej przez nas tematyce forum. W ci±gu 5 lat istnienia forum z takiej opcji korzystali¶my tylko w przypadkach skrajnych, ze spo³eczno¶ci ponad 1000 forumowiczów usunêli¶my cztery osoby, które niestety w sposób ra¿±cy dzia³a³y przeciwko forum i projektowi, m.in. zamieszczaj±c jedynie w formie postu komercyjne reklamy. Bardzo mi naprawdê przykro, ¿e obecnie znalaz³ siê w¶ród nich Piotr, który ma dla forum sporo zas³ug. Nie wiem co spowodowa³o niestety tak± zmianê w Piotra postawie. Ale ¿adne przesz³e zas³ugi nie s± usprawiedliwieniem dzia³añ na niekorzy¶æ forum i projektu, w tym wypisywania na forum k³amstw o innych forumowiczach. I nie chodzi mi tu o jaki¶ „immunitet” dla mojej osoby jako pomys³odawcy projektu i administratora forum. Najlepszym dowodem na to jest, ¿e jeden z wyj±tkowych przypadków, gdy zagrozi³em komu¶ usuniêciem z forum, dotyczy³ sytuacji sprzed prawie roku, gdy stan±³em w obronie Piotra, ktory zosta³ wtedy nies³usznie i g³upio zaatakowany.

Forum jest jak pisze Piotr publiczne, ale zupe³nym nadu¿yciem jest uporczywe wymaganie z tej okazji upubliczniania szczegó³ów roboczych rozmów miêdzy partnerami projektu. Przyczyn± zagro¿enia przez iTTv rezygnacji z udzia³u w projekcie by³o niespe³nienie przez Urz±d Gminy w Przygodzicach oczekiwañ finansowych iTTv. Szkoda, ¿e szef iTTv Andrzej Filipowcz (na forum MagicCam) tego wprost nie napisa³. Ale skoro nie napisa³, to tym bardziej ja, jako przedstawiciel Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, czyli podmiotu w tych negocjacjach nie uczestnicz±cego, nie bêdê o tym pisa³. Mogê tylko liczyæ, ¿e nasi partnerzy, ka¿dy w swojej dziedzinie cenny i sprawdzony, siê porozumiej± dla dobra projektu. A to wymaga spokoju.

Nie wiem czy komukolwiek poza Piotrem szczegó³y rozmów roboczych miedzy iTTv a Urzêdem Gminy s± potrzebne. Mnie nie. Dla mnie wa¿ne jest to, co ju¿ na forum napisa³em, ¿e 3 X na spotkaniu w Urzêdzie Gminy Przygodzice wójt Krzysztof Rasiak z³o¿y³ Kamili Walczak i mi, czyli zaproszonym przedstawicielom PwG OTOP, zapewnienie przeznaczenia w bud¿ecie Gminy znacznych, konkretnych ¶rodków na projekt bociani. Na kolejnym spotkaniu w dniu wczorajszym (26 X), otrzyma³em dalsz± informacjê, ¿e ¶rodki te ujête zosta³y w projekcie bud¿etu Gminy na rok 2012. Bud¿et Gminy wymaga jednak obowi±zkowego dzia³ania zgodnie z prawem i procedurami, wiêc decyzji finansowych, szczególnie co do znacznych kwot, nie podejmuje siê natychmiast.

A ¿e do powrotu bocianów mamy 4 miesi±ce, liczê (a mam po temu przes³anki wielu lat dobrej wspó³pracy z Gmin± Przygodzice w tym projekcie), ¿e zapewnienie i projekt przerodz± siê w odpowiednim czasie w czyny, sytuacja siê wyklaruje, projekt bêdzie kontynuowany i w roku 2012 bêdziemy siê mogli cieszyæ widokiem „Dziedzica”, „Przygody” i kolejnych zdrowych bociani±t, czego Pañstwu i sobie ¿yczê.

Pozdrawiam
pomys³odawca i wspó³za³o¿yciel projektu „Blisko bocianów”
administrator forum www.bocianyzprzygodzic.pun.pl
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

Piotr J. napisał:

W dniu 08.10.2011. zamie¶ci³em post http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … d=278&p=10

Piotr J. napisał:

Pawle czy móg³by¶ doprecyzowaæ swoje wypowiedzi? Wcze¶niej forumowiczce Anuli odpowiedzia³e¶ na temat Projektu na przysz³y sezon, ¿e:

Pawe³ T. Dolata napisał:

1. Oczywi¶cie "dla dobra forum i projektu" (znamy tê opowie¶æ jak mantrê z forum od tak podziwianej przez Pani± Evy Stets) opowiada Pani na nim takie bzdurne  plotki - "forum bedzie przeniesione gdzie indziej, bo Pryzgodzice nie chc± mieæ z nami nic wspólnego i rezygnuja z przekazu"? No to siê nie uda³o, bo w poniedzia³ek 3 X na zaproszenie wójta gminy Przygodzice Krzysztofa Rasiaka brali¶my udzia³ wraz z Kamil± Walczak jako przedstawciele Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków w spotkaniu o przysz³o¶ci projektu, gdzie poza nami zarówno wójt, jak i przedstawiciel TK Telekom potwierdzili swoje zainteresowanie projektem na kolejny sezon. Co wiêcej, wójt obieca³ znacznie zwiêkszyæ ¶rodki finansowe na projekt w przysz³ym roku, a przedstawiciel TK Telekom spróbowaæ uzyskaæ w centrali zwiêkszenie udzia³u rzeczowego.

Pawe³ T. Dolata napisał:

Trudno nie stwierdziæ, ¿e wywo³ywane przez parê osób awantury w du¿ym stopniu s± powodem tego, ¿e do dzi¶, przez ponad dwa miesi±ce, nie zg³osi³ siê nikt, kto chcia³by kierowanie naszym projektem przej±æ, choæby w zespole, o co wtedy prosi³em. W ten sposób forumowe awantury zagrozi³y ca³emu projektowi i samej transmisji z gniazda. W takiej atmosferze jak widaæ nie tylko mi, ale nikomu nie chce siê tego prowadziæ, mimo wielu ¶wietnych wyników i fantastycznych LUDZI w projekt szczerze zaanga¿owanych.

Czyli jak to rozumieæ? Wpierw piszesz, ¿e wszystko jest ok, a nastêpnie, ¿e przez „awanturników” nawet transmisja jest zagro¿ona? Czy aby na pewno, to wszystko przez „awanturników”? I je¶li mo¿na wiedzieæ, to kogo - oprócz Evy - nazywasz awanturnikami?

Dziêkujê.

Dzisiaj, 25.10.2011. ukaza³ siê post MagicCama http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 960#p34960

MagicCam napisał:

W dniu jutrzejszym tj. 26.11.201.,  wy³±czone zostan± serwery strumieniowe Grupy iTTv oraz oprogramowanie do realizacji przekazu poklatkowego. Tym samym Grupa iTTv koñczy swoj± niemal sze¶cioletni± wspólpracê przy realizacji projektu "Blisko bocianów".

Decyzji Grupy iTTv o wyj¶ciu z projektu "Blisko bocianów" nie nale¿y w ¿adnym wypadku wi±zaæ z pojawiajacymi siê co jaki¶ czas animozjami uzytkowników forum, bo jest to w pe³ni autonomiczna decyzja w³a¶cicieli iTTv.

Mamy nadziejê, ¿e przekaz online zostanie wznowiony i bêdzie kontynuowany przez inny podmiot, który sprosta technicznie, infrastrukturalnie i osobowo transmisji realizowanej nieprzerwanie dla kilkuset odbiorców jednocze¶nie.

Dziêkuj±c wszystkim za wspó³pracê, której owocem jest miêdzy innymi obecno¶æ projektu "Blisko bocianów" w ponad 220 krajach ¶wiata,

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej Filipowicz
Koordynator Grupy iTTv

I co siê okaza³o? A no to, ¿e pog³oski o zakoñczeniu przekazu nie by³y opowie¶ciami czy te¿ bzdurnymi plotkami. Sta³o siê to faktem. Od jutra cisza w eterze.
Okaza³o siê równie¿, ¿e przekaz nie zostanie wy³±czony z powodu Forumowiczów, jak sugerowa³ Pawe³. Przyczyny chyba le¿± gdzie indziej. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ¿e osoby tu pisz±ce, dziel±ce siê swoimi uwagami, swoimi obserwacjami, spostrze¿eniami czy uwagami na temat dzia³ania forum, zosta³y pomówione przez Paw³a, ¿e to przez Nas, przekaz zostanie wy³±czony. Jest to nieprawd±, co widaæ w wy¿ej zacytowanym po¶cie MagicCama. Przykre to, ¿e administrator w taki sposób postrzega osoby tu pisz±ce, które maj± swoje zdanie, nie zawsze zgodne z lini± administratora.
Co¶ siê skoñczy³o, aby mog³o siê zacz±æ nowe. Mo¿e bêdzie nowy przekaz? Mo¿e osoby odpowiedzialne za to co¶ tu napisz± i poinformuj± Forumowiczów. To wszystko tylko „mo¿e”.
Na dzieñ dzisiejszy chcia³em podziêkowaæ Andrzejowi F. (MagicCam) za czas i pracê jak± w³o¿y³ przez te kilka lat, aby¶my mogli ogl±daæ bociany.

Dziêkujê.
Pozdrawiam mi³o.
Piotrek.

#190 2011-10-27 20:38:20

MagicCam

Użytkownik

Pawe³ T. Dolata napisał:

Jak widaæ z obrazu na www.bociany.ec.pl, s³owa Piotra o zakoñczeniu dzi¶ przekazu siê nie sprawdzi³y. Ma³y przyczynek do wiarygodno¶ci Piotra. Nie wiem po co wypisywaæ zawczasu takie rzeczy, chyba ¿e dla kogo¶ satysfakcja z tego, ¿e siê co¶ w projekcie mo¿e nie udaæ jest tak wielka, ¿e ma przymus nag³o¶nienia tego na forum, zanim jeszcze do wydarzenia dojdzie.

Zacz±æ muszê od sprostowania k³amstw Piotra, niestety ni¿ej zamieszczonych. Nigdy nie sugerowa³em, ¿e „przekaz zostanie wy³±czony z powodu Forumowiczów”, jak napisa³ ni¿ej Piotr. Zupe³nym k³amstwem jest stwierdzenie Piotra, ¿e „osoby tu pisz±ce, dziel±ce siê swoimi uwagami, swoimi obserwacjami, spostrze¿eniami czy uwagami na temat dzia³ania forum, zosta³y pomówione przez Paw³a, ¿e to przez Nas, przekaz zostanie wy³±czony.” Jako¶ w tym przypadku Piotr nie u¿y³ cytatu z moich wypowiedzi, co jak widaæ ni¿ej lubi czyniæ, analizowaæ, porównywaæ i wzywaæ mnie do publicznych wyja¶nieñ. Nie u¿y³ tu cytatów po prostu dlatego, ¿e takich moich wypowiedzi na ca³ym forum nie ma i nie by³o.

Zgadza siê, awantur na forum bardzo nie lubiê i nie tolerujê, bo robi± z³y klimat wokó³ projektu, zniechêcaj± do niego ludzi, odci±gaj± nas od spraw tu najwa¿niejszych, którymi na tym forum s± bociany, ptaki, przyroda i ich ochrona. Ale nigdy nie wpad³em na tak niesamowicie g³upi i nieuzasadniony pomys³, jak Piotr, by z awanturami wi±zaæ ogó³ Forumowiczów. Ani tu na forum, ani gdzie indziej. To co my¶lê o Forumowiczach pisa³em w wielu postach i publikacjach, w których dziêkowa³em za zaanga¿owanie w projekt. Ka¿dy mo¿e to sprawdziæ.

Je¶li jednak kto¶ w tym projekcie swojego miejsca nie widzi, bardziej ni¿ nasze bociany, ptaki, przyroda i ich ochrona interesuj± go inne sprawy, to mo¿e poszukaæ sobie innych miejsc. Po podobnej wypowiedzi zarzucano mi, ¿e „wyrzucam” ludzi z forum. Zdecydowanie nie. Je¶li kto¶ lubi boæki i przyrodê, to zdecydowanie jest to miejsce dla niego i bardzo siê cieszê z ka¿dej takiej osoby na forum. Dla takich osób wyszukujê i zamieszczam tu jak najciekawsze informacje o bocianach i przyrodzie, ¶ci±gam na forum jako jego moderatorów lub uczestników znanych przyrodników czy fajnych mi³o¶ników przyrody. Dla takich ludzi co roku przez 6 lat organizowa³em Zloty „Blisko bocianów” w Przygodzicach, by¶my mogli siê spotkaæ z osobami dziel±cymi przyrodnicze pasje równie¿ bezpo¶rednio. Ale je¶li nie to kogo¶ interesuje, to przecie¿ nie bêdê oferowa³, ¿e dla takiej osoby zmienimy forum o bocianach i przyrodzie w forum do publikowania swoich ¿ali i z³o¶liwo¶ci wobec innych osób i obra¿ania ich.

Forum jest jak pisze Piotr publiczne, ale nie znaczy to, ¿e ka¿dy mo¿e bezkarnie i bez koñca wypisywaæ k³amstwa o projekcie i zespole go prowadz±cym. Tak postêpuj±ce osoby musz± byæ usuwane z forum dla jego oczyszczenia, skupiania siê na zamierzonej przez nas tematyce forum. W ci±gu 5 lat istnienia forum z takiej opcji korzystali¶my tylko w przypadkach skrajnych, ze spo³eczno¶ci ponad 1000 forumowiczów usunêli¶my cztery osoby, które niestety w sposób ra¿±cy dzia³a³y przeciwko forum i projektowi, m.in. zamieszczaj±c jedynie w formie postu komercyjne reklamy. Bardzo mi naprawdê przykro, ¿e obecnie znalaz³ siê w¶ród nich Piotr, który ma dla forum sporo zas³ug. Nie wiem co spowodowa³o niestety tak± zmianê w Piotra postawie. Ale ¿adne przesz³e zas³ugi nie s± usprawiedliwieniem dzia³añ na niekorzy¶æ forum i projektu, w tym wypisywania na forum k³amstw o innych forumowiczach. I nie chodzi mi tu o jaki¶ „immunitet” dla mojej osoby jako pomys³odawcy projektu i administratora forum. Najlepszym dowodem na to jest, ¿e jeden z wyj±tkowych przypadków, gdy zagrozi³em komu¶ usuniêciem z forum, dotyczy³ sytuacji sprzed prawie roku, gdy stan±³em w obronie Piotra, ktory zosta³ wtedy nies³usznie i g³upio zaatakowany.

Forum jest jak pisze Piotr publiczne, ale zupe³nym nadu¿yciem jest uporczywe wymaganie z tej okazji upubliczniania szczegó³ów roboczych rozmów miêdzy partnerami projektu. Przyczyn± zagro¿enia przez iTTv rezygnacji z udzia³u w projekcie by³o niespe³nienie przez Urz±d Gminy w Przygodzicach oczekiwañ finansowych iTTv. Szkoda, ¿e szef iTTv Andrzej Filipowcz (na forum MagicCam) tego wprost nie napisa³. Ale skoro nie napisa³, to tym bardziej ja, jako przedstawiciel Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, czyli podmiotu w tych negocjacjach nie uczestnicz±cego, nie bêdê o tym pisa³. Mogê tylko liczyæ, ¿e nasi partnerzy, ka¿dy w swojej dziedzinie cenny i sprawdzony, siê porozumiej± dla dobra projektu. A to wymaga spokoju.

Nie wiem czy komukolwiek poza Piotrem szczegó³y rozmów roboczych miedzy iTTv a Urzêdem Gminy s± potrzebne. Mnie nie. Dla mnie wa¿ne jest to, co ju¿ na forum napisa³em, ¿e 3 X na spotkaniu w Urzêdzie Gminy Przygodzice wójt Krzysztof Rasiak z³o¿y³ Kamili Walczak i mi, czyli zaproszonym przedstawicielom PwG OTOP, zapewnienie przeznaczenia w bud¿ecie Gminy znacznych, konkretnych ¶rodków na projekt bociani. Na kolejnym spotkaniu w dniu wczorajszym (26 X), otrzyma³em dalsz± informacjê, ¿e ¶rodki te ujête zosta³y w projekcie bud¿etu Gminy na rok 2012. Bud¿et Gminy wymaga jednak obowi±zkowego dzia³ania zgodnie z prawem i procedurami, wiêc decyzji finansowych, szczególnie co do znacznych kwot, nie podejmuje siê natychmiast.

A ¿e do powrotu bocianów mamy 4 miesi±ce, liczê (a mam po temu przes³anki wielu lat dobrej wspó³pracy z Gmin± Przygodzice w tym projekcie), ¿e zapewnienie i projekt przerodz± siê w odpowiednim czasie w czyny, sytuacja siê wyklaruje, projekt bêdzie kontynuowany i w roku 2012 bêdziemy siê mogli cieszyæ widokiem „Dziedzica”, „Przygody” i kolejnych zdrowych bociani±t, czego Pañstwu i sobie ¿yczê.

Pozdrawiam
pomys³odawca i wspó³za³o¿yciel projektu „Blisko bocianów”
administrator forum www.bocianyzprzygodzic.pun.pl
Pawe³ T. Dolata

Piotr J. napisał:

Piotr J. napisał:

Pawe³ T. Dolata napisał:

Dziêkujê.

MagicCam napisał:

Pozdrawiam serdecznie,

Andrzej Filipowicz
Koordynator Grupy iTTv

Dziêkujê.
Pozdrawiam mi³o.
Piotrek.

Zosta³em Pawle do "tablicy" przez Ciebie wywo³any ca³kowicie bez potrzeby, bo po pierwsze o pewnych rzeczach publicznie siê nie mówi, a po drugie wszystkie szczegó³y zwi±zane z decyzj±  iTTv s± znane ka¿demu podmiotowi bior±cemu udzia³ w projekcie "Blisko bocianów" ju¿ od koñca ubieg³ego, 2010 roku.

Nadal uwa¿am, ¿e nie tu jest miejsce do podnoszenia pewnych kwestii z projektem zwi±zanych, ale proszê by¶ Pawle pamiêta³, ¿e od ponad 5 lat, to my podnosimy padaj±cy regularnie przekaz w pi±tek, ¶wi±tek i niedzielê.
Proszê równie¿ by¶ pamiêta³, ¿e przez ponad 5 lat nie znalaz³ siê nikt kto przeznaczy³by na potrzeby projektu zasoby serwerowe ponad 500 razy wiêksze ni¿ ³±cze jakie posiada przeciêtny odbiorca transmisji.

Je¿eli w wyniku naszej decyzji zmieni siê choæby tylko technologia realizacji przekazu, która podniesie drastycznie jako¶æ i stabilno¶æ, to uznamy fakt ten za wielki sukces.

Je¿eli znajdzie siê w miejsce iTTv inny podmiot, który zechce po zmianie technologii przeznaczyæ na tylko ten projekt  500Mbps ³±cza, to mo¿emy tylko pogratulowaæ.  Pierwszy partner technologiczny projektu, którym jest TK Telekom doskonale wie o jakich wymaganiach infrastrukturalnych i kosztach jest mowa, a które mog± równie dobrze zostaæ wykorzystane do realizacji 10 innych ró¿nych transmisji równocze¶nie, albo choæby obs³ugi takim ³±czem ¶rednio 1000 abonentów.

Temat uwa¿am za zamkniêty.

Pozdrawiam,
Andrzej Filipowicz
vel. MagicCam
Koordynator Grupy iTTv

#191 2011-10-27 20:56:07

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dziêki Andrzeju za wpis wyja¶niaj±cy z pierwszej rêki osobom niezorientowanym sytuacjê pomiêdzy iTTv a Urzêdem Gminy Przygodzice. Wiêc mamy zgodno¶æ. Jak napisa³em dzisiaj:
"Mogê tylko liczyæ, ¿e nasi partnerzy, ka¿dy w swojej dziedzinie cenny i sprawdzony, siê porozumiej± dla dobra projektu. A to wymaga spokoju."

Dlatego nie spieszy³em siê na forum z po¿egnaniami , podziêkowania za wspó³pracê przekazywa³em Ci przy wielu okazjach (szczególnie podnoszenia przekazu), za¶ udzia³ iTTv w projekcie podkre¶la³em w ka¿dej swej publikacji i w ka¿dym materiale dla mediów.

Pozdrawiam
Pawe³ Dolata

#192 2011-10-28 11:55:32

kawia

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

Bardzo mi siê to wszystko nie podoba.

#193 2011-10-29 11:25:33

AnkazReading

Moderator

SkÄ…d: Reading, W.Brytania

Nie mam zamiaru - ani te¿ ¿adnych podstaw - by braæ udzia³ w merytorycznym wymiarze ró¿nic zdañ miêdzy Piotrem J. a Paw³em.  Zw³aszcza, i¿ wygl±da na to, ¿e g³êbsze i szczegó³owe t³o sprawy znane jest tylko bardziej bezpo¶rednim uczestnikom sporu.

Ale jako jêzykoznawca z wykszta³cenia, z d³ugim ¿yciowym sta¿em pracy jako t³umacz, korektor, redaktor i tzw. analityk mediów (pisanych i mówionych), chcia³abym zg³osiæ tu maleñk± uwagê.

Piotr J. odczytuje b³êdnie sens poni¿szej wypowiedzi Paw³a:

"Dla mnie wa¿ne jest to, co ju¿ na forum napisa³em, ¿e 3 X na spotkaniu w Urzêdzie Gminy Przygodzice wójt Krzysztof Rasiak z³o¿y³ Kamili Walczak i mi, czyli zaproszonym przedstawicielom PwG OTOP, zapewnienie ( ... )."

Wed³ug regu³ sk³adni w gramatyce polskiej, autor powy¿szego nie pisze wcale, ¿e jest dla niego wa¿ne, co sam napisa³.

Sens tak zwanego 'zdania wtr±conego'  (", co ju¿ na forum napisa³em,") - umieszczonego miêdzy przecinkami - podkre¶la jedynie, ¿e autor ju¿ uprzednio co¶ dla niego wa¿nego na forum napisa³ (a mianowicie o tre¶ci spotkania w UG Przygodzice itp). Tre¶æ wypowiedzi zawarta jest w zdaniu g³ównym, z ominiêciem wtr±cenia. Wa¿ne jest dla autora, ¿e wójt z³o¿y³ zapewnienie.

Mo¿naby to trochê inaczej wyraziæ jako: "Dla mnie wa¿ne jest, ¿e 3 X (...) wójt z³o¿y³ zapewnienie. Ju¿ o tym uprzednio na forum pisa³em".

Co innego by³oby, gdyby zdanie brzmia³o: "Dla mnie wa¿ne jest to, co ju¿ na forum napisa³em."  - i na tym zosta³o zakoñczone.

To, o czym tu piszê, wygl±da mo¿e na niewielki szczegó³ (i moj± pedanteriê), ale taka niby drobna ró¿nica powoduje znaczn± ró¿nicê w interpretacji, a wiêc i w rozumieniu intencji rozmówcy.

Jak powiedzia³ Antoine de Saint-Exupéry - s³owami jego s³ynnego lisa z "Ma³ego Ksiêcia" - "mowa jest ¿ród³em nieporozumieñ". Wiêc dobrze jest nawet takie niewielkie nieporozumienia wyja¶niaæ.

Poza tym nie rozumiem stwierdzenia: "zonye i Evê ustawi³e¶ do konta". Mo¿e chodzi o k±t?

Pozdrawiam

Anka

#194 2011-10-29 12:10:23

Damka_Pik

Użytkownik

AnkazReading napisał:

Poza tym nie rozumiem stwierdzenia: "zonye i Evê ustawi³e¶ do konta". Mo¿e chodzi o k±t?

Tak, ma Pani racjê, zapewne Piotrowi chodzi³o o "k±t".

Jednak jako "jako jêzykoznawca z wykszta³cenia, z d³ugim ¿yciowym sta¿em pracy jako t³umacz, korektor, redaktor i tzw. analityk mediów" powinna Pani wiedzieæ, ¿e "Mo¿na by ..." (jako formê bezosobow±) nale¿y pisaæ oddzielnie.

AnkazReading napisał:

Mo¿naby to trochê inaczej wyraziæ jako: "Dla mnie wa¿ne jest, ¿e 3 X (...) wójt z³o¿y³ zapewnienie. Ju¿ o tym uprzednio na forum pisa³em".

Jak Pani widzi, ka¿demu mo¿e siê przydarzyæ niezamierzony b³±d (mnie tak¿e, choæ jêzykoznawc± z wykszta³cenia nie jestem).

#195 2011-10-29 14:03:10

AnkazReading

Moderator

SkÄ…d: Reading, W.Brytania

Do Pani Angeliki:

Przyjête jest w krêgach profesjonalnych, przy wypowiadaniu siê na temat fachowy, podaæ dla jasno¶ci swoje do tego uprawnienia. Szczególnie w gronie osób, które wypowiadaj±cego siê nie znaj±. To etykieta zawodowa.

Kiedy bêdzie mowa na temat z dziedziny Pani wiedzy terapeutycznej,  mo¿na bêdzie spodziewaæ siê podania przez Pani± swoich kwalifikacji. Do g³owy mi wtedy nie przyjdzie uznaæ to za brak skromno¶ci.

Do Damki Pik:

Za uwagê dziêkujê; uznajê i przyjmujê do wiadomo¶ci. Tym niemniej nie zmienia to w ¿aden sposób meritum mojej wypowiedzi. "Mo¿na by" czy "mo¿naby" maj± semantycznie znaczenie identyczne. Ró¿nica jest tylko w przyjêtej arbitralnie pisowni. Sens i interpretacja wynikaj±ce ze sk³adni zdania to zupe³nie co innego.

Ostatnio edytowany przez AnkazReading (2011-10-29 15:50:15)

#196 2011-10-29 16:53:36

Angelika1

Zbanowany

AnkazReading napisał:

Do Pani Angeliki:

Przyjête jest w krêgach profesjonalnych, przy wypowiadaniu siê na temat fachowy, podaæ dla jasno¶ci swoje do tego uprawnienia. Szczególnie w gronie osób, które wypowiadaj±cego siê nie znaj±. To etykieta zawodowa.

Kiedy bêdzie mowa na temat z dziedziny Pani wiedzy terapeutycznej,  mo¿na bêdzie spodziewaæ siê podania przez Pani± swoich kwalifikacji. Do g³owy mi wtedy nie przyjdzie uznaæ to za brak skromno¶ci.

Po pani wypowiedziach wnioskujê, ¿e jest pani sympatyczk± sztucznej retoryki. Ja natomiast wolê parezjastowaæ. Tre¶æ ma wiêksze dla mnie znaczenie ni¿ forma wypowiedzi, a szczególnie nasycona samouwielbieniem. Mówi±c wprost. Pani krasomówczy wywód w dosyæ powa¿nym i dra¿liwym temacie, gdzie chodzi o rozwi±zanie istotnych problemów, by³ nie na miejscu i niczego sensownego nie wniós³. W moim ¶rodowisku uwa¿a siê to za nietakt. Przeczyta³a Pani post, zawieraj±cy do¶æ obszerne informacje i zamiast wnie¶æ co¶ konkretnego do dyskusji, czepia siê Pani literówek, chwal±c siê przy tym d³ugim sta¿em pracy i zajmowanymi stanowiskami.

Pozdrawiam Angelika Górska-Biela

#197 2011-10-29 21:40:09

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Szanowni Pañstwo!

Z informacji przekazanych wy¿ej przez Andrzeja Filipowicza z iTTv oraz moich macie podan± trudn± sytuacjê w jakiej znalaz³ siê – mam nadziejê, ¿e przej¶ciowo – nasz projekt. Piszê „nasz" w znaczeniu wszystkich obserwatorów, bo przez 6 lat mieli¶my wiele dowodów, ¿e bociany z Przygodzic sta³y siê wa¿ne i bliskie dla wielu ludzi.

Pomimo, ¿e od 31 lipca nie jestem koordynatorem projektu „Blisko bocianów“, to poniewa¿ nie by³o chêtnego ani chêtnych do pracy zespo³owej, by mnie zast±piæ, a z drugiej strony dobro projektu jest dla mnie bardzo wa¿ne, zosta³em poproszony przez Urz±d Gminy w Przygodzicach o pomoc w rozwi±zaniu obecnego problemu. Nasze rozmowy opisa³em w poprzednich postach w tym w±tku. Staram siê m.in., by Urz±d Gminy zapewni³ finansowanie w takiej wysoko¶ci, by pokry³o ono znaczne koszty rzeczowe i osobowe ponoszone iTTv. Rozwa¿ane jest m.in. utworzenie specjalnego subkonta w Urzêdzie Gminy, na który mo¿na by wp³acaæ dobrowolne datki na utrzymanie przekazu.

Przedwczoraj napisa³em: "Mogê tylko liczyæ, ¿e nasi partnerzy, ka¿dy w swojej dziedzinie cenny i sprawdzony, siê porozumiej± dla dobra projektu. A to wymaga spokoju." I nadal o ten spokój proszê, licz±c na Pañstwa zrozumienie. U dwóch osób niestety zrozumienia nie znalaz³em, w trudnej sytuacji projektu reakcja by³a przeciwna - atak na projekt, bo chyba nikt nie watpi, ¿e awantury projektowi szkodz±, zniechêcaj±c internautów i forumowiczów. Wpierw mieli¶my wpis Piotra J. z 25 X, zawieraj±cy k³amstwa przeciw mnie i zespo³owi prowadz±cemu projekt, zarzucaj±ce mi cynicznie i socjotechnicznie ... dzia³anie przeciwko forumowiczom. A to przecie¿ dla internautów jest ten projekt i forum, dla nich je prowadzimy, a tak¿e dla promowania wiedzy o bocianach, przyrodzie i potrzebach ich ochrony! Skoro niewielka grupa ludzi kierowana przeze mnie od 6 lat spo³ecznie ten projekt prowadzi (nigdy nie twierdzi³em, ¿e idealnie, st±d moja rezygnacja z jego koordynowania), to nie ma innej mo¿liwo¶ci, ¿e uderzaj±c w nas, uderza siê w projekt, niby dla jego „dobra“.

Pomimo tego, post Piotra J. zostawi³em, oraz odnios³em siê do niego, aby ka¿dy móg³ siê zapoznaæ z tak agresywn± postaw± (tym bardziej w trudnej i delikatnej sytuacji jak obecnie), która zas³u¿y³a na wykluczenie z forum. Kolejne zarzuty Piotra J., podane dzi¶ pod nowym nickiem, rownie¿ usun±³em. Zosta³y one jednak szybko skopiowane przez Angelikê w kilku takich samych postach (w tym, o ironio, w temacie „Jak pomóc w projekcie?”), z góry zawieraj±c jej stwierdzenie, ¿e zostanie za to usuniêta z forum. Faktycznie, zosta³a, z takich samych powodów jak Piotr J. S³uszno¶æ decyzji o usuniêciu Angeliki potwierdzi³ zreszt± jej ostatni post (ju¿ jako Angelika1), obra¿aj±cy forumowiczkê Ankê z Reading.

Kolejne próby powtarzania obra¼liwych wpisów, np. przez te same osoby pod nowymi nickami, bêd± traktowane tak samo. Przykre to, bo to nasz wspólny projekt i wspólne forum, za awantury na nim mi wstyd, ale innego wyj¶cia nie ma - w³a¶nie po to, by ostatecznie awantury ukróciæ i móc nadal skutecznie dzia³aæ, dla bocianów i dla ludzi.

Wracaj±c do rzeczy najwa¿niejszej. Nie wydaje mi siê, by kto¶ z internautów móg³ konkretnie pomóc w rozwi±zaniu obecnych problemów projektu. Nie oczekujemy tego. Ale bardzo proszê pozwoliæ nam dzia³aæ w spokoju w tym celu, by¶my wszyscy mogli siê wiosn± znów cieszyæ obrazami Przygody i Dziedzica na przygodzickiem gnie¼dzie.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#198 2011-10-30 07:24:15

Mirek

Użytkownik

50517

Witam serdecznie wszystkich!

Mam wielk± pro¶bê do Administracji tego¿ forum. Je¶li banuj± kogokolwiek, niech wezm± pod uwagê, ¿e z tych adresów IP, które blokuj±, korzystaj± te¿ inni. Od kilku lat jestem sta³ym czytelnikiem tego forum, a teraz zmuszony zosta³em do skorzystania z jakich¶ diabelskich internetowych sztuczek, aby zajrzeæ na forum, gdy¿ mój adres IP zosta³ zblokowany.

Drogi Administratorze.
Jest niegrzecznym usuwanie cudzych postów bez mo¿liwo¶ci innym zapoznania siê z nimi. Ju¿ nie mówiê o blokowaniu adresów IP.
Liczê, ¿e mój adres IP zostanie odblokowany i bêdê móg³ normalnie korzystaæ z forum, które bardzo lubiê. I nie tylko ja z niego korzystam, ale tak¿e moja 18-letnia córka, która siê zarazi³a mi³o¶ci± do bocianów.
Pozdrawiam Mirek

P.S.

Uwa¿am, ¿e ostatnie dzia³ania Administracji tego¿ forum, by³y wynikiem "wypalenia forumowego" i osoby, takie jak Piotr J. zostan± przeproszone, gdy¿ post±piono wobec niego niegodnie.

Proszê nie braæ pod uwagê mojego ¶wie¿ego zarejestrowania siê, gdy¿ przez jakie¶ b³êdne dzia³ania administracji nie mogê siê zalogowaæ pod starym nickiem.

Drogi Pawle, pozna³em Ciê osobi¶cie, ale ten przygodzicki kubek z bocianem, z którego pijê codziennie kawê muszê zmieniæ, gdy¿ kawa przesta³a mi smakowaæ. Twoje ostatnie poczytania na forum zaskoczy³y mnie. Nie spodziewa³em siê po Tobie takiego zachowania. Otrz±¶nij siê.

Ostatnio edytowany przez Mirek (2011-10-30 07:40:16)

#199 2011-10-30 08:21:53

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Szanowni Pañstwo!

Co do uwagi zonyi. Napisa³em wczoraj na temat usuniêcia z forum autorów postów obra¼liwych i atakuj±cych projekt: Kolejne próby powtarzania obra¼liwych wpisów, np. przez te same osoby pod nowymi nickami, bêd± traktowane tak samo.

Je¶li ktokolwiek wierzy w walkê „obroñców demokracji“ ze „z³± administracj±“ dla „dobra forum“, to ostatnie wpisywanie tych samych obra¼liwych wobec nas wpisów przez Piotra J. na obce forum, niechlubnie znane ze wcze¶niejszych ataków na nasz projekt, powinno go z tego otrz±sn±æ. Podobnie jak apel Mirka nawo³uj±cy wprost forumowiczów do walki z moj± skromn± osob±.

Przykro mi bardzo, ¿e osoby korzyst±jace jak Mirek z tych samych adresów IP zosta³y pokrzywdzone skutkiem dzia³añ osób ³ami±cych zasady forum (zasadê nr 4 w dwóch formach, gdy¿ posty by³y nie tylko obra¼liwe, ale i w przypadku Angeliki tak¿e wpisywane w w±tkach przeznaczonych na zupe³nie inn± tematykê), które zosta³y z niego z tego powodu usuniête (powody poda³em w swoich wcze¶niejszych postach). Szkoda, ¿e wpisuj±cy obra¼liwe lub nieprawdziwe zarzuty wobec innych forumowiczów wcze¶niej o tym nie pomy¶leli, ¿e takie mog± byæ uboczne skutki ich dzia³añ, bo ich rezultat sami przewidywali, sami wpisuj±c, ¿e za takie wpisy zostan± z forum usuniêci.

Prosili¶my w ostatnich dniach parokrotnie o spokój w trudnym dla projektu okresie, t³umacz±c tu szczegó³y podejmowanych dzia³añ, czego robiæ nie musia³em, na co zeszt± zwróci³ w tym w±tku uwagê bezpo¶redni uczestnik tych rozmów Andrzej Filipowicz z iTTV.

Nadal liczymy, ¿e mi³o¶nicy bocianów z Przygodzic zainteresowani s± losami samego projektu, a nie prowadzon± przez parê osób awantur±, która szkodzi forum i projektowi „Blisko bocianów“.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#200 2011-10-30 09:15:46

Renia

Moderator

Internauci, których IP zosta³o zablokowane, maj± ¿al do administracji forum za uniemo¿liwienie im czytania go. Pretensje nale¿y jednak kierowaæ pod innym adresem. Je¿eli jaki¶ u¿ytkownik zostanie zbanowany, oznacza to, ¿e nie mo¿e pisaæ na forum. Je¿eli mimo to uporczywie rejestruje siê z innych komputerów, powinien liczyæ siê z konsekwencjami – kolejne IP zostan± zablokowane, kolejne osoby nie bêd± mog³y czytaæ forum.
Administrator podj±³ decyzjê i bêdzie konsekwentny. Nie pomo¿e straszenie s±dem czy obra¿anie nawet w najbardziej niewybredny sposób.

Bie¿±cy w±tek zostaje czasowo zamkniêty, choæ to na pewno nie powstrzyma osób kochaj±cych konflikty.

Po raz kolejny prosimy: Wpisujmy na forum wyniki obserwacji ptaków (lub innych zwierz±t zgodnie z tematami w±tków), a prywatn± korespondencjê za³atwiajmy za pomoc± PW lub e-mail.

* * *

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS