Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#21 2010-11-08 23:40:53

basia11336

Użytkownik

Re: Rejestracja i logowanie

Pawe³ T. Dolata napisał:

Witam!

Niestety, nie mo¿emy pomóc. Czat bociani na stronie iTTv nie stanowi czê¶ci projektu "Blisko bocianów", jego twórcy nigdy nie wyra¿ali takiej chêci, nie mamy wiêc nie tylko wp³ywu na jego funkcjonowanie, ani nawet informacji o tym, jak dzia³a.

By³o o tym mowa na naszym forum wielokrotnie, np. 15.06.2009 http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … id=278&p=3

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP www.pwg.otop.org.pl
Projekt "Blisko bocianów" www.bociany.ec.pl, www.bocianyzprzygodzic.pun.pl

basia11336 napisał:

Mam pytanie-mo¿e nietypowe,ale proszê o odpowied¿! Dlaczego nie mogê wej¶æ na "bociani czat"?

Dziêkujê za odpowied¿. Zostajê na forum a czat-odpuszczam sobie.

#22 2011-05-09 18:04:59

Wela

Użytkownik

Kurcze od wczoraj nie mam czatu.Dlaczego?

#23 2011-05-09 18:22:34

Renia

Moderator

Wela napisał:

Kurcze od wczoraj nie mam czatu.Dlaczego?

Aby siê nie powtarzaæ, przytoczê tu odpowied¼ Paw³a T. Dolaty, jakiej udzieli³ na podobne pytanie 7.11.2010 roku

Pawe³ T. Dolata napisał:

Witam!

Niestety, nie mo¿emy pomóc. Czat bociani na stronie iTTv nie stanowi czê¶ci projektu "Blisko bocianów", jego twórcy nigdy nie wyra¿ali takiej chêci, nie mamy wiêc nie tylko wp³ywu na jego funkcjonowanie, ani nawet informacji o tym, jak dzia³a.

By³o o tym mowa na naszym forum wielokrotnie, np. 15.06.2009 http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … id=278&p=3

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP www.pwg.otop.org.pl
Projekt "Blisko bocianów" www.bociany.ec.pl, www.bocianyzprzygodzic.pun.pl

* * *

#24 2011-11-03 09:37:35

gabryta

Użytkownik

Panie Pawle, trzymam kciuki za projekt i forum.
Proszê jednocze¶nie o podjêcie szybkich i zdecydowanych kroków w celu eliminacji tych natrêtnych osób z forum! Wystarczy dla przyk³adu tylko uruchomiæ aktywacjê konta u¿ytkownika forum przez admina – jak to jest na innych forach.
W skrajnych i uporczywych przypadkach mo¿na szybko ustaliæ na podstawie nr. IP  providera tej osoby / np. przez http://www.geoip.co.uk  / i zg³osiæ mu ³amanie regulaminu korzystania z us³ugi. Skutkuje to natychmiastowym odciêciem dostêpu do netu.

#25 2011-11-03 13:08:00

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Zgadza siê, pomimo ataków na mnie i nawo³ywania forumowiczów do ataków na mnie, traktowa³em swego adwersarza Mirka powa¿nie.

Sytuacja mo¿e siê jednak zmieniæ ze wzglêdu na wprost obra¼liwy wpis poni¿ej, a dok³adnie stwierdzenie:
"Pawe³ z³ama³ prawo uniemo¿liwiaj±c dostêpu zbanowanym do edycji swoich postów."

Jako prawnik z wykszta³cenia (Wydzia³ Prawa i Administracji UAM w Poznaniu), specjalista od prawa karnego w³a¶nie (ukoñczy³em aplikacjê prokuratorsk±, prowadzi³em zajêcia z postêpowania karnego na Wydziale Prawa i Administracji UAM w Poznaniu, pracowa³em w prokuraturze i jako oskar¿yciel skarbowy) zapewniam internautów, ¿e takiego przepisu prawa NIE MA. Powy¿szy zarzut jest wiêc nieprawdziwy, przez co dla mnie obra¼liwy i narusza przez to punkt 4 Zasad forum, kwalifikuj±c siê do usuniêcia postu.

Zreszt± sam Mirek potwierdza, i¿ myli przepisy prawa z "zasadami panuj±cymi w internecie", bo zarzuty z³amania prawa potrafi uzasadniæ tylko tak: "Zgodnie z zasadami panuj±cymi w internecie, je¶li kogokolwiek wyrzuca z forum i banuje, powinien usun±æ wszystkie ich posty, a nie tylko czê¶æ." Taka zasada by³aby ewentualnie jak±¶ form± prawa, gdyby zawiera³y j± Zasady naszego forum. Tak samo nieprawdziwe jest sformu³owanie nt. usuwanych postów: "Powinienem byæ poinformowany o tym, dlaczego one zniknê³y." Nie ma takiego obowi±zku w my¶l Zasad naszego forum (co ciekawe, nie ja je tworzy³em).

Poniewa¿ jednak wierzê w dobr± wolê Mirka, a nie ka¿dy siê na prawie musi znaæ (choæ wtedy nie powinien siê tak autorytatywnie wypowiadaæ i zarzucaæ komu¶ publicznie ³amania prawa), a forumowiczom warto wyt³umaczyæ poruszony stan prawny, zamykam mam nadziejê sprawê tym wyja¶nieniem i ostrze¿eniem przed usuniêciem z forum za kolejne w ten czy inny sposób obra¼liwe wpisy.

Dotychczas usuniêty zosta³ przeze mnie 1 post Mirka, dzi¶ - na podstawie punktu 4 Zasad forum. Mam nadziejê, ¿e wiêcej usuwaæ nie bêdê musia³.

Je¶li kto¶ widzi naruszenie prawa w moich dzia³aniach, niech siê zwróci do organów przestrzegania prawa, zamiast rzucaæ takie zarzuty na forum projektu, który za³o¿y³em i prowadzê, który po¶wiêcony jest przyrodzie, a nie dywagacjom, co kto uznaje w swej opinii za "prawo". Nie¼le fa³szywie ma to siê to zreszt±  sformu³owania Mirka "Te¿ trzymam kciuki za projekt i forum". Nie bêdzie to dla mnie pierwszyzna w tym projekcie, oskar¿ano mnie ju¿ nawet o p³oszenie bocianów z Przygodzic. Gwarantujê, ¿e reakcj± bêdzie odmowa wszczêcia postêpowania, jak by³o i w tamtych przypadkach.

Co do blokowania IP, to nie robi³em tego w ¿adnym wypadku. Jest to czynione automatycznie wraz z usuwania z forum (banowaniem) osób, które z³ama³y Zasady forum. W ka¿dym przypadku podawa³em jakie zasady. Je¿eli kto¶ korzysta z tego samego IP co osoba zbanowana (w tym przypadku Angelika), to faktycznie ma k³opot i jak ju¿ wcze¶niej napisa³em - przykro mi z tego powodu, ale nie moje wpisy s± przyczyn± takiego stanu.

Pozdrawiam mi³o¶ników bocianów i przyrody oraz zdrowego rozs±dku
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

PS. Nasz forumowicz ma nick gabryta, nie Gabrycha

Mirek napisał:

Droga Gabrycho

Te¿ trzymam kciuki za projekt i forum. Przez wiele lat przyzwyczai³em siê do bocianów w moim domu, które zago¶ci³y dziêki kamerze przy gnie¼dzie w Przygodzicach. Pokocha³em te bociany. Zdajê sobie sprawê, ¿e to dziêki Paw³owi mog³em cieszyæ siê tym widokiem.

Zgadzam siê z Tob±, ¿e trzeba szybko zrobiæ porz±dki na forum, ale sugerowany przez Ciebie sposób jest b³êdny. To Pawe³ ³amie zasady netykiety, nadu¿ywa uprawnieñ, jakie posiada administrator. Mo¿e nie zauwa¿y³a¶, ale z forum zniknê³o kilka moich postów. Powinienem byæ poinformowany o tym, dlaczego one zniknê³y. Nie ³ama³y zasad regulaminu tu obowi±zuj±cego. Czy¿by to by³a próba manipulacji forumowiczami?

Pawe³ z³ama³ prawo uniemo¿liwiaj±c dostêpu zbanowanym do edycji swoich postów. Autorzy postów maj± prawo je edytowaæ i usuwaæ. Zgodnie z zasadami panuj±cymi w internecie, je¶li kogokolwiek wyrzuca z forum i banuje, powinien usun±æ wszystkie ich posty, a nie tylko czê¶æ. To postêpowania Paw³a maj± znamiona ³amania regulaminu korzystania z us³ug w necie.

Z tym odciêciem netu, to mocno przesadzi³a¶, ponios³a Ciê fantazja. Rozumiem, ¿e boisz siê o projekt, ale b±d¼ pewna, ¿e rzeczowa dyskusja na forum nie zaszkodzi projektowi, a wrêcz przeciwnie, pomo¿e mu.

Gor±co Ciê pozdrawiam, gdy¿ ka¿dy trzymaj±cy kciuki za projekt i forum jest moim przyjacielem. Nie wyobra¿am sobie ¿ycia bez bocianiego gniazda w Przygodzicach, które bêdê móg³ ¶ledziæ w domowym zaciszu.

Mirek

P.S.
Dziêkujê Ci Pawle, ¿e traktujesz mnie powa¿nie i nie banujesz mnie. Wszak prawdziwa cnota krytyk siê nie boi. W przeciwieñstwie do mojej kochanej ¿ony Angeliki nie bêdê wkleja³ usuniêtych postów. Ale liczê na wyja¶nienie przyczyn, dla których je usun±³e¶.

W dalszym ci±gu czekam na odblokowanie mojego IP.

#26 2011-11-03 13:47:31

AnkazReading

Moderator

SkÄ…d: Reading, W.Brytania

O ile mi wiadomo, istnieje te¿ na niektórych forach mechanizm, za pomoc± którego administrator czy moderatorzy mog± zablokowaæ danemu u¿ytkownikowi mo¿liwo¶æ pisania na okre¶lony czas, przy tym pozostawiaj±c mu mo¿liwo¶æ czytania postów innych osób. W ten sposób u¿ytkownik nie jest ca³kowicie "zbanowany" i np. jego dzieci mog± nadal korzystaæ z dobrodziejstw forum.

Jednak w koñcu do administratora nale¿y ostateczna decyzja i nie ma tu nic do rzeczy wzywanie prawide³ demokracji, praw cz³owieka czy zasad humanitarnych.  Internet to nie jest twór pañstwowy i nie jest demokracj±, socjalizmem, "komun±", czy faszyzmem. Te polityczne pojêcia nie s± w nim "na temat".

Forum tak¿e nie jest tworem pañstwowym. Na forum obowi±zuj± regu³y, które jego za³o¿yciel uwa¿a za s³uszne. O ile wiem, nie by³o na nie publicznego g³osowania. Kto ich nie uznaje, nie musi na forum pozostawaæ. Je¿eli koniecznie chce pozostaæ, powinien siê do nich stosowaæ. Bez niepotrzebnych emocji.

B³êdy pope³niamy wszyscy. Publiczne i uporczywe wytykanie drugim ich b³êdów i pomy³ek, rzeczywistych czy te¿ przez "wytykaczy" urojonych, nie jest konstruktywne i nie s³u¿y zgodzie. Trudno powiedzieæ, czemu te¿ s³u¿y na przyk³ad taki skandaliczny wpis, jak ten autorstwa "fran60+2", który narusza wszelkie zasady dobrego tonu.

Przedwczoraj mieli¶my Wszystkich ¦wiêtych, wczoraj Zaduszki. Czy w obliczu pamiêci o sprawach ostatecznych nie lepiej by³oby wyciszyæ emocje i zdobyæ siê na samorefleksjê?

Panu Paw³owi i moderatorom ¿yczê du¿o si³ i nadziei na lepsze.

Ostatnio edytowany przez AnkazReading (2011-11-05 12:38:10)

#27 2011-11-03 15:23:15

Pawe³ T. Dolata

Administrator

No to zakoñczê wyk³ad prawny, skoro temat siê jednak ci±gnie. Pojêcie lex naturalis jest mi osobi¶cie bliskie, ale nie ma w ¿adnym wypadku zastosowania do dostêpu do edytowania postów na forum internetowym.

Niech ka¿dy zainteresowany zajrzy do przytoczonej wy¿ej definicji i chwilê pomy¶li. Jak siê ma taki detal, jak "uniemo¿liwianie dostêpu zbanowanym do edycji swoich postów" na forum internetowym mi³o¶ników bocianów i przyrody, opartym o projekt „Blisko bocianów“ z Przygodzic, prowadzony przez Po³udniowowielkopolsk± Grupê OTOP, do "norm przestrzeganych przez ca³e spo³eczeñstwo“?

Bez ¿artów! ¦p. Pan Profesor Zygmunt Ziembiñski, u którego mia³em zaszczyt zdaæ na pi±tkê egzamin z wybranego przedmiotu fakultatywnego „Pojmowanie pozytywizmu i prawa natury“ mia³by z takiego pomys³u niez³y ubaw, a z poczucia humoru by³ znany.

Wiêc proszê daæ sobie spokój z wymy¶laniem „³amania lex naturalis“ jako uzasadnienia równie bzdurnych i obra¼liwych zarzutów "³amania prawa" na naszym forum.

Za to za podstawowe prawo naturalne (lex naturalis) mo¿na zdecydowanie uznaæ zakaz czynienia z³a drugiej osobie, o czym autorzy z³o¶liwych i obra¼liwych wpisów na tym forum nie pamiêtaj± niestety. A potem jeszcze nastêpuje ¶wiête oburzenie, ¿e takie posty s± zgodnie z zasadami forum usuwane, no i opowiadanie o "³amaniu demokracji"...

Ja o pój¶cie w ogieñ nikogo nie proszê. Proszê tylko o spokój na forum i ograniczenie rozmów na nim do bocianów i przyrody.

Co do prawdziwych przyjació³ w¶ród forumowiczów, to po wpisach widaæ jasno, kto nim jest, a kto nie ma prawa siê tak mieniæ.

A je¶li to, co siê obecnie dzieje w projekcie – sta³e awantury na forum, podjazdówki z ponownym logowaniem 3 usuniêtych za obra¼liwe wpisy osób i zagro¿enie przerwania przekazu – nie jest z punktu widzenia tego forum i projektu BIED¡, wymagaj±c± jak nigdy spokoju i zgody, to znaczy, ¿e nie rozumie siê celów forum i projektu.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

Mirek napisał:

Drogi Pawle
Dziêkujê za odpowied¼, z któr± siê w wiêkszo¶ci zgadzam i przepraszam za z³± interpretacjê prawa, gdy¿ nie mam takiego wykszta³cenia. Ty natomiast je posiadasz.

Powo³am siê tu na lex naturalis. Pozwolê sobie wyt³umaczyæ dla czytaj±cych to. Oczywi¶cie nie dotyczy to Pawle Ciebie, gdy¿ po studiach na Wydziale Prawa i Administracji UAM w Poznaniu znasz to: 

zbiór norm, które obowi±zuj± ca³e spo³eczeñstwo i w³adzê pañstwow± bez wzglêdu na to, czy s± one przez t± w³adzê ustanawiane i uznawane, czy nie.

Moja wypowied¼ by³a podyktowana w³a¶nie tym prawem. Pozostaje mi przeprosiæ za z³± wypowied¼.
Pawle proszê mnie traktowaæ powa¿nie, bardzo Ciê cenie, ale mam uwagi do niektórych Twoich poczynañ. Ale wierz mi PRAWDZIWYCH PRZYJACIÓ£ POZNAJE SIÊ W BIEDZIE i b±d¼ pewny, ¿e je¶li zajdzie taka konieczno¶æ "pójdê za Tob± w ogieñ", tak jak stan±³em w obronie Piotra.

Mirek

#28 2011-11-03 21:54:19

AnkazReading

Moderator

SkÄ…d: Reading, W.Brytania

By³a pro¶ba o spokój na forum.

#29 2011-11-04 13:28:56

Natura

Użytkownik

SkÄ…d: Warmia i Mazury

BARDZO PROSZÊ:
CISZA !
DOSYÆ !

"Starsza Zdegustowana Pani"

Nie oczekujê odpowiedzi.

#30 2023-03-19 22:09:11

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dostajemy sygna³y, ¿e niektórzy z Pañstwa maj± w nowym sezonie problem z przypomnieniem u¿ywanego has³a po kilku miesi±cach nieobecno¶ci. Jako administrator nie mogê go sprawdziæ (i s³usznie), ale mogê na Pañstwa pro¶bê zmieniæ na nowe has³o i Pañstwu je wys³aæ. W razie takiej potrzeby proszê pisaæ na p.dolata@op.pl, podaj±c mi nick na forum.

Wczoraj tak± udan± akcjê zrobili¶my, wskrzeszaj±c wa¿n± forumowiczkê.

Pozdrawiam i mi³ego sezonu!
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Projekt „Kaliskie bociany”: www.facebook.com/Kaliskie-bociany-132466465642766/
Wielkopolskie Towarzystwo Przyrodniczo-Krajoznawcze
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS