Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2008-06-10 18:38:31

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Sprawy Forumowiczów dotycz±ce forum

Ten w±tek powstaje...z konieczno¶ci przeniesienia tu niektórych postów. Robiê to w celu dbania o przejrzysto¶æ forum, by nie odbiegaæ od innych zasadniczych tematów a tak¿e po to, aby pozostali Forumowicze nie "gubili" siê po forum.
Pomimo, ¿e s± osobne w±tki i jest tam wyja¶nione jak siê poruszaæ po forum, jak pisaæ posty, jak wklejaæ kadry i jaki jest profil ca³ego forum - decydujê siê na za³o¿enie tego tematu, bo byæ mo¿e oka¿e siê on pomocny dla "zagubionych".
Je¿eli wiêc nie potraficie znale¼æ jakiego¶ w±tku, nie wiecie gdzie daæ swój post lub nie jeste¶cie pewni - proszê zadaæ tutaj odpowiednie pytanie lub daæ tutaj ten post.
Byæ mo¿e (je¿eli jest na to temat) post zostanie przeniesiony w odpowiednie miejsce, byæ mo¿e - je¿eli jeste¶cie "zagubieni" - uzyskacie tutaj odpowied¼ lub zostaniecie skierowni na w³a¶ciwy temat.

Równie¿, je¿eli chcecie - mo¿ecie tutaj wyraziæ swoje opinie na temat dzia³ania forum - tu jednak zaznaczam w±tek ten nie ma na celu przerodziæ siê w Hyde Park ale ma byæ pomocny innym, aby mogli zrozumieæ dzia³alno¶æ forum.
Jednak¿e Wasze opinie na temat dzia³ania forum na pewno nie s± tutaj zbyteczne.
Chcê jednak przypomnieæ, ¿e celem forum jest przede wszystkim obserwacja bocianów, pamiêtajmy aby trzymaæ siê tej formy dla której to forum istnieje.

Zawsze z szacunkiem dla Forumowiczów
Eva Stets
Administrator forum

#2 2008-06-11 06:11:06

belcia

Użytkownik

Re: Sprawy Forumowiczów dotycz±ce forum

Zgadzam siê z Damk± Pik i Reni±, forum jest bardzo przejrzyste i uporz±dkowane dziêki temu forumowicze nie maj± problemu "poruszania" siê na nim , a nasi Administratorzy wykonuj± kawa³ dobrej roboty i s± bardzo sympatyczni, nie "krzycz±" jak siê co¶ gdzie¶ ¿le umie¶ci tylko grzecznie powiadamiaj± o przeniesieniu tematu i ect...Sama o tym wiem, pamiêtam swoje pocz±tki tutaj i robione b³êdy i nigdy nie by³o z ich strony jaki¶ ataków na mnie , a wrêcz przeciwnie. Takie prowadzenie forum jest tylko z korzy¶ci± dla ka¿dego forumowicza ("starego" jak i "nowego")

Aby samemu staæ siê lepszym nie musisz czekaæ na lepszy ¶wiat.
Phil Bosman

#3 2008-06-11 06:43:08

Magdag

Użytkownik

SkÄ…d: warszawa

Dzieñ i ka¿de nastêpne wej¶cie na przekaz z bocianiego gniazda zaczynam od czytania forum. Nie mam, jak pewnie ka¿dy z nas, za du¿o wolnego czasu i gdyby tu by³ ba³agan, nie mia³abym mo¿liwo¶ci przeczytania go od "dechy do dechy". Jest to wyj±tkowe forum, w³a¶nie dziêki trzymaniu przez administratorów pewnej dyscypliny i ogromnej ich kultury w uczeniu nas "niepsocenia".
Szanujê ca³y ten projekt za to, ¿e jest dla mnie kopalni± wiedzy na temat bocianów i nie tylko, bo w pewnej mierze, równie¿ innych ptaków. Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e konieczno¶æ przegl±dania poprzednich wpisów, zw³aszcza w"dziale pytania i odpowiedzi" nie jest strat± czasu, a tylko utrwalaniem naszych wiadomo¶ci.
Galeria natomiast jest ¶wietnym lekiem na z³y nastrój. Wystarczy, ¿e sobie poogl±dam i ju¿ bledn± problemy, które mnie mêczy³y.

#4 2008-06-11 06:52:08

anina

Użytkownik

SkÄ…d: Gdynia

Ka¿de Forum ma swój regulamin i zasady, które u³atwiaj± nam szukanie informacji i pisanie postów w odpowiednich w±tkach. Je¿eli decydujê siê zaistnieæ na takim Forum - to powinnam przestrzegaæ tych ustaleñ.

Ja pope³ni³am drobne uchybienia i za uwagi i pomoc jestem p. Evie - Aministrator - wdziêczna. Tym bardziej, ¿e robi taktownie i mi³o, ¿e zachêca to do dalszego uczstnictwa. Uwa¿am, ¿e takie postêpowanie prowadzi do utrzymania przejrzysto¶ci Forum, a wiêc dla dobra nas wszyskich.

#5 2008-06-11 07:31:58

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dziêkujê Pañstwu za te wszystkie wy¿ej rzeczowe wpisy o forum - szczególnie docenienie roli Evy, która wykonuje tu ogromn± pracê i bez niej tego forum by po prostu nie by³o - a s± takie kamery: mo¿na sobie popatrzeæ w obraz i nie przejmowaæ siê "formalnym" podej¶ciem administratorów - tylko czy tylko tego Pañstwo oczekujecie?

Z powy¿szych wpisów widaæ, ¿e nie, i ¿e trafiamy w oczekiwania Forumowiczów. A z drugiej strony - ¿e na to forum trafiaj± i zostaj± na nim Ci Forumowicze, którzy oczekuj± wiedzy o bocianach - dla Nich ono jest :-))

Bardzo podoba mi siê wpis Damki_Pik o wspólnym biurku - je¶li jest wspólne, to zasady segregowania materia³ów po "szufladach" musz± byæ bardzo jasne, wyra¼nie wy³o¿one i stosowane przez ka¿dego - inaczej siê pogubimy - i wtedy dopiero bêdziemy niepotrzebnie traciæ czas i nerwy...

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"

#6 2008-06-11 07:41:15

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Co do cytowanej ni¿ej wypowiedzi o "wynajêtej gosposi", to przypomnê, ¿e od pocz±tku projektu, czyli od kwietnia 2006 r., WSZYSCY CZ£ONKOWIE ZESPO£U PROWADZ¡CEGO PROJEKT PwG OTOP "BLISKO BOCIANÓW" DZIA£AJ¡ CA£KOWICIE SPO£ECZNIE (choæ po takich postach przestaje siê chcieæ) - wiêc porównanie Boækowej zupe³nie nie jest trafne...

bockowa napisał:

Czy jednak musi byc az takie sprzatanie? Troszke to przypomina sytuacje kiedy wynajeta najlepsza gosposia uporzadkowala nam biurko pelne papierow...a my sie nie mozemy juz polapac;D Jesli to niemozliwe to trudno.

#7 2008-06-11 08:29:56

wladek12

Zbanowany

SkÄ…d: Warszawa

Biurko, biurkiem ale jestem zdania, ¿e tytu³y s± zbli¿one do siebie i trochê rozpraszaj± obserwacjê.
Moim zdaniem tytu³y takie jak :
1. co dzieje siê w gnie¿dzie,
2 .co robi± bociany-(prawie to samo inaczej ujête)
3. z ¿ycia pisklaków (przecie¿ te¿ w tym samym gnie¿dzie)
4. co jedz± pisklaki (czy¿ doros³e ¿ywi± czym innym).
i do zamkniêtych postów:
a) jajka-napisz je¶li widzisz,
b) klucie piskl±t.
Chodzi mi o to, ¿e traci siê w±tek rozbijaj±c na poszczególne tematy np: na gniezdzie stoi jeden bocian doros³y. 2 w±tek, widzê drugie jajko zniesione, pisklak siê wykluwa, pisklaki siê przesunê³y do wc.itp.
My¶lê, ¿e jak to by by³o p³ynnie pisane to by wszystko odzwierciedli³o co siê dzieje w gnie¿dzie, bardziej by by³o zachowane ¿ycie w gnie¿dzie a nie przeskakiwaæ i czytaæ w kilku postach co siê o tej godzinie dzia³o co doros³y-³e robi³y co maluchy i co jad³y i gdzie tu pe³ny raport z ¿ycia w gnie¿dzie.
Zreszt± na pewno zauwa¿yli¶cie ró¿nice czasowe o wpisywaniu na posty o ró¿nej tematyce: czy¿by nic siê w tym czasie nie dzia³o (pisklaki przez ten czas nie jad³y nie prostowa³y skrzyde³, doros³e np; (ca³y czas stoj±,albo siê tylko czyszcz±.)Moje zdanie jest takie. Mo¿ecie zgodziæ siê lub nie, a ja siê zastosujê do waszych zaleceñ. Co do innych postów to oczywi¶cie mog± zostraæ tak jak s±, jak bêdê mia³ co¶ ciekawego to umieszczê (postaram siê do tematu) w odpowiednim po¶cie. a dyskusja mo¿e byæ ale na temat BOCIANÓW!!!!!. TYLE.  GOR¡CO POZDRAWIAM WSZYSTKICH
KLEKOTÓW.   ...                 WLADEK12

Ostatnio edytowany przez wladek12 (2008-06-11 08:30:45)

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#8 2008-06-11 08:51:49

bockowa

Użytkownik

Pawe³ T. Dolata napisał:

Co do cytowanej ni¿ej wypowiedzi o "wynajêtej gosposi", to przypomnê, ¿e od pocz±tku projektu, czyli od kwietnia 2006 r., WSZYSCY CZ£ONKOWIE ZESPO£U PROWADZ¡CEGO PROJEKT PwG OTOP "BLISKO BOCIANÓW" DZIA£AJ¡ CA£KOWICIE SPO£ECZNIE (choæ po takich postach przestaje siê chcieæ) - wiêc porównanie Boækowej zupe³nie nie jest trafne...

bockowa napisał:

Czy jednak musi byc az takie sprzatanie? Troszke to przypomina sytuacje kiedy wynajeta najlepsza gosposia uporzadkowala nam biurko pelne papierow...a my sie nie mozemy juz polapac;D Jesli to niemozliwe to trudno.

Rozumiem ze Panu sie odechciewa widzac takie glupie babska jak ja---Ja i tak podziwiam Pana wiedze.

Pozdrawiam

#9 2008-06-11 08:57:07

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Ma³e wyja¶nienie co do postu W³adka. Uwagi byæ mo¿e s³uszne dla obserwatora wiêc postaram siê odpowiedzieæ:

1 - " Co robi± bociany" - to temat. W tym temacie jest kilka w±tków. Jednym z nich jest w³a¶nie w±tek pt "Co siê dzieje w gnie¼dzie". Ten w±tek dotyczy obserwacji ca³ej rodziny bocianów (zarówno piskl±t jak i doros³ych i wzajemnych ich relacji miêdzy sob±). Jest to wa¿ne dla ca³ego podsumowania i porównania tak¿e obserwacji w latach poprzednich.

2 - " Z ¿ycia piskl±t" - to prawdê mówi±c trudny temat  - dlatego jest on dzielony na ka¿dy osobny tydzieñ - bo tu najwa¿niejsza jest obserwacja samych piskl±t - ich zmian w zachowniu, wzro¶cie, budowie piór etc a wiêc jest tu czysto mowa tylko o m³odych ptakach i tak powinno byæ to obserwowane.

3 - "Co jedz± m³ode bociany" - to jeszcze trudniejszy temat - jasne, ¿e jedz± to co doros³e ale istot± rzeczy jest konkretna obserwacja jaki, pokarm zosta³ dostarczony dla m³odych do gniazda (ile go by³o, co to by³o, jak± mia³o wielko¶æ, jak by³ spo¿ywany przez pisklaki etc).
Selekcja tych tematów jest konieczna i bardzo potrzebna przy dok³adnych obserwacjach i pó¼niejszych opracowaniach.

Co do sk³adania jaj i klucia piskl±t.. tu nie trzeba t³umaczyæ. Inn± zupe³nie obserwacj± jest z³o¿enie jaj a inn± klucie m³odych. Bezsprzecznie te tematy musz± byæ zawsze podane osobno.
Lub te¿ wyja¶niê inaczej: w w±tku "Co siê dzieje w gnie¼dzie" (temat pt "Co robi± bociany")  podajemy ogólnie ca³± nasz± obserwacjê a wyszczególnione spostrze¿enia (dot. tylko obserwacji m³odych, pokarmu, sk³adania jaj, klucia etc.) podajemy jako osobne (a wiêc dodatkowe) w odpowiednich tematach - po¶wiêcaj±c uwagê jedynie na to zagadnienie.

Dziêkujê wszystkim za zrozumienie i za dobre s³owa.
Eva Stets
Administrator forum
Cz³onek projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"

#10 2008-06-11 09:00:05

mamajka

Użytkownik

Podobnie jak Magdag zaczynam dzien od czytania forum i gdyby nie mialo ono jasno okreslonych regu³ funkcjonowania, nie moglabym szybko dotrzec do tych informacji, ktore mnie interesuja. W wolnym czasie czytam pozostale cale w±tki. Jest dla mnie oczywiste, ze np.w±tek z pytaniami musia³am przeczytac caly, od pocz±tku i na pocz±tku, zeby nie powielac postow poprzednikow, bo zaczniemy krêciæ siê w kó³ko.
Oczywiscie, ¿e musialam sie zdyscyplinowac, ¿eby tu istniec - ale rozumiem, ze nadrzedn± wartosci± tego forum jest nasza wiedza.
Nie my obserwujemy bociany, zeby zrobic przyjemnosc administratorom, tylko Oni dla nas próbuj± w nasze zainteresowanie i przyjemno¶æ ¶ledzenia losow ptakow wprowadzic wiedze i porz±dek. Fakt, ze szybko reaguj± jest dla mnie ¶wiadectwem,z e IM ZALE¯Y. I to mnie przy tym forum trzyma.
Na tym forum nie ma towarzyskiego gadania, bo to nie jest forum towarzyskie - i cale szczêscie. Chcê sie z kims skontaktowac - mogê przez e-mail. I cieszy mnie ze w tej kwestii te¿ obowiazuje dyskrecja - bo to jest forum o ptakach a nie o nas.
Jasno okreslone regu³y s± na poczatku. Chcê, wchodzê w to. Nie chcê - zwijam ¿agle i idê gdzie indziej. Dla siebie i z szacunku dla innych. (Pisz±c to nie chce nikogo uraziæ, naprawdê.). Ale tez i podporz±dkowujê sie, tym bardziej, ze nie jestem na tyle bieg³a w temacie, zeby zmieniac regu³y.

P.S. przepraszam za te zaimki.
Ale tez i dziekujê, bo dziêki temu, ze jest to forum MERYTORYCZNE, odkry³am nowa pasjê - wiêc:"trwaj chwilo,chwilo-jestes piekna!"

Ostatnio edytowany przez mamajka (2008-06-11 09:14:39)

#11 2008-06-11 09:11:10

Eva Stets

Użytkownik

Szanowna Pani!
To, dla kogo powsta³o i istnieje to Forum, w du¿ej mierze mo¿e Pani przeczytaæ w postach Forumowiczów. Nie trzeba nawet niczego szukaæ - jest to w tym w±tku czarno na bia³ym. Dla przyk³adu chocia¿by post wy¿ej, pisany przez mamajka (i inne wcze¶niejsze)...
Pani rady dla "reszty" aby pozostali czytaj±cymi nie maj± odbicia w tym, co doceniaj± inni Forumowicze i co naprawdê wynosz± z tego forum.

Etyka zachowania dobrego tonu na forum nie jest musem, jednak¿e je¿eli kto¶ kogo¶ cytuje, to dana osoba ... raczej cytowanego postu usuwaæ nie powinna - tak jest przyjête. Jest to po prostu brakiem taktu.

Eva Stets
PwG OTOP

bockowa napisał:

Eva Stets napisał:

P.S. I jeszcze jedno to jako pro¶ba grzeczno¶ciowa - nie usuwa siê postów, które s± cytowane jako odpowied¼ a Pani to zrobi³a
(i w po¶cie wy¿ej, co widaæ po moim cytacie i w kilku innych postach na forum).

Wole usunac posty - widzac,ze zle robie-  Sadze,ze to forum jednak powstalo jedynie dla WAS adminow i ornitologow -reszta najlepiej jak pozostana czytajacymi.

Pozdrawiam

#12 2008-06-11 11:03:09

El¿bieta Kret

Użytkownik

Witam wszystkich,
Je¶li chodzi o forum, to nie mam ¿adnych zastrze¿eñ, co do jego prowadzenia. Czêsto nie piszê postów, ale regularnie czytam co nowego u naszych bocianów. Dziêkujê Pani Evie za dobre, fachowe i przejrzyste prowadzenie tego forum.  Je¶li chodzi o sprawê "biurka i gosposi", to jak pisz± forumowicze - jest to biurko wspólne i kto¶ musi nadzorowaæ porz±dek na nim, aby¶my wszyscy z niego korzystali z jak najwiêksz± przyjemno¶ci±. Nie s±dzê, ¿eby to forum by³o tylko dla ornitologów, biologów, ekologów a tym bardziej administratorów....jest ono dla wszystkich zdrowo my¶l±cych Homo sapiens. Forum ma s³u¿yæ i uczyæ o ochronie przyrody poprzez monitoring gniazda (co pozwala nam poznaæ bli¿ej bahawior lêgowy bociana bia³ego) oraz edukacji ekologicznej, w³a¶nie przez nasze spostrze¿enia i dyskusjê.
Je¶li jest to trudne do zrozumienia, to mo¿na zmieniæ miejsce swoich wpisów na czat o ró¿norodnych tematach (w imiê demokracji). Mo¿na te¿ za³o¿yæ w³asne forum, na którym bêdzie obowi±zywa³a zasada "ROBTA CO CHCETA", czyli tak zwane Eldorado dla ludzi nie mog±cych siê podporz±dkowaæ regulaminowi na tego typu dyskusjach internetowych. Forum przyrodnicze lepiej zostawiæ mi³o¶nikom przyrody, którzy w spokoju mog± kontynuowaæ swoje obserwacje i trafne przemy¶lenia!!

El¿bieta Kret
WWF Hellas
PwG OTOP

#13 2008-06-11 11:49:28

cel-cia

Użytkownik

Witam wszystkich Bocianolubów a szczególnie kole¿ankê Boækow±!
Jestem zdumiona tym co siê dzieje na "n a s z e j " str. od kilku dni!!!  Czy naprawdê ludziska nie mamy innych problemów tylko doszukiwanie siê rzeczy, które nam (kol.Boækowej) nie pasuj±?  Forum to dzia³a drugi rok i nigdy siê nie zdarzy³o, ¿eby kto¶ mia³ problemy w zaistnieniu na nim.  Jak ma siê CZAS  !!! i  CHÊCI !!!! w zapoznaniu siê z regulaminem to wszystko jest ok.  Przyznajê, ¿e ka¿demu na pocz±tku zdarzaja siê wpadki, ale po to jest Eva, Hana i inni, by nam pomagaæ. Nie s±dzê aby ktokolwiek z administratorów by³ z³o¶liwy. Chodzi o to by umieæ podporz±dkowaæ siê pewnym wymogom. A je¿eli jest to trudne to najlepiej po prostu nie uczestniczyæ w forum aktywnie tylko byæ obserwatorem. Dziêki administratorom "³ykamy wiedzê jak koñ owies" i jeste¶my dumni z naszej ma³ej spo³eczno¶ci, z tego jak wspólnie kochamy nasze ptaszyd³a i ile czasu po¶wiêcamy na ich obserwacjê.
I jeszcze jedno - przejrzysto¶æ forum jest na najwy¿szym poziomie!!!!! i nigdy z tym nie mia³am problemów (bo chcia³am) !!!!!
Pozdrawiam wszystkich, ¿ycz±c co niektórym wiêcej ¿yczliwo¶ci dla odpowiedzialnych za dzia³anie tego forum.

#14 2008-06-11 12:36:28

bockowa

Użytkownik

Nie ma sprawy-jestem nietaktowna raz- dwa -pozostane biernym obserwatorem.Tu jest jak w swiecie ptakow dzikich-nie pasujesz wylatujesz- i nie personifikuje-ani nie antagonizuje;P Milo bylo was poznac.

pa.

#15 2008-06-11 13:41:34

damian21

Użytkownik

4369539

Popieram to!

cel-cia napisał:

Witam wszystkich Bocianolubów a szczególnie kole¿ankê Boækow±!
Jestem zdumiona tym co siê dzieje na "n a s z e j " str. od kilku dni!!!  Czy naprawdê ludziska nie mamy innych problemów tylko doszukiwanie siê rzeczy, które nam (kol.Boækowej) nie pasuj±?  Forum to dzia³a drugi rok i nigdy siê nie zdarzy³o, ¿eby kto¶ mia³ problemy w zaistnieniu na nim.  Jak ma siê CZAS  !!! i  CHÊCI !!!! w zapoznaniu siê z regulaminem to wszystko jest ok.  Przyznajê, ¿e ka¿demu na pocz±tku zdarzaj± siê wpadki, ale po to jest Eva, Hana i inni, by nam pomagaæ. Nie s±dzê aby ktokolwiek z administratorów by³ z³o¶liwy. Chodzi o to by umieæ podporz±dkowaæ siê pewnym wymogom. A je¿eli jest to trudne to najlepiej po prostu nie uczestniczyæ w forum aktywnie tylko byæ obserwatorem. Dziêki administratorom "³ykamy wiedzê jak koñ owies" i jeste¶my dumni z naszej ma³ej spo³eczno¶ci, z tego jak wspólnie kochamy nasze ptaszyd³a i ile czasu po¶wiêcamy na ich obserwacjê.
I jeszcze jedno - przejrzysto¶æ forum jest na najwy¿szym poziomie!!!!! i nigdy z tym nie mia³am problemów (bo chcia³am) !!!!!
Pozdrawiam wszystkich, ¿ycz±c co niektórym wiêcej ¿yczliwo¶ci dla odpowiedzialnych za dzia³anie tego forum.

#16 2008-06-11 14:24:01

jaaga

Użytkownik

To i ja co¶ nieco¶ dorzucê do tego kocio³ka.
Jestem na przygodzickim forum od roku. Moje pierwsze 2 posty zosta³y usuniête - oj, jak bola³o. Jednoczesnie na PW Eva poinformowa³a mnie, dlaczego tak zrobi³a. Czu³am siê bardzo ura¿ona - przecie¿ kocha³am boæki i mia³am tyle dobrych chêci! Mog³am daæ upust swoim negatywnym emocjom (z³o¶ci, ¿alowi, ura¿onej dumie), mog³am siê obraziæ na ca³y ¶wiat (ale szkoda mi by³o mojej mi³o¶ci do boæków), mog³am wreszcie zadzia³aæ nie sercem, a rozumem i sprawê wyja¶niæ. Tak te¿ zrobi³am, co ³atwe dla mnie nie by³o. Nie jestem osob±, która bez przeszkód podporz±dkowuje siê innym, mam z tym problemy. Ale uzna³am, ¿e je¶li chcê dzieliæ siê z innymi tym, co mnie cieszy, martwi, wzrusza, a dotyczy boæków, muszê podporz±dkowaæ siê zasadom, jakie tu obowi±zuj±. Bardzo mi w tym pomóg³ Sofokles (szkoda, ze do nas nie zagl±da), Sve i oczywiscie Eva, choæ przyznam siê, ¿e urazê nosi³am d³ugo :-) - Evo, wybacz tê szczero¶æ ;-)
Dlatego w³asnie rozumiem Boækow± i jej ¿al. Ale racjê przyznajê tym, którzy chc± w tym forum porz±dku. Czasem nieco dra¿ni mnie zbytnia, jak na mnie, pedantyczno¶æ Administratorów, ale mam do nich zaufanie. Wierzê, ¿e to, co robi±, ma sens. I dlatego w tym sporze stajê po ich stronie, choæ, powtarzam, Boækow± rozumiem.
I jeszcze jedno - prowadz±cy to forum s± wymagaj±cy i rzeczowi, ale nie sk±pi± pochwa³, ciep³ych s³ów, wyrazów uznania - to rzadkie i cenne. Eva jest bardzo uwa¿na, zadba o wszystko, przekona³am siê o tym wielokrotnie - za to j± bardzo ceniê i szanujê.
Pozdrawiam Was wszystkich, kochane Bocianoluby i mam nadziejê, ¿e Boækowa, która przecie¿ kocha boæki, nie bêdzie siê na nas boczy³a, a przy³±czy siê do naszej wymiany obserwacji (pewnie nie od razu ...) - bo temu przecie¿ to forum s³u¿y.

#17 2008-06-11 16:41:45

hana

Użytkownik

W kwietniu zesz³ego roku pojawi³am siê po raz pierwszy na forum. Bardzo spodoba³ mnie siê styl forum - uporz±dkowany, rzeczowy, daj±cy mi mo¿liwo¶æ nauki czego¶ nowego. Na pocz±tku by³am biernym obserwatorem, ka¿dego dnia z uwag± czyta³am  nowe posty, ale nie mia³am odwagi pisaæ raportów z gniazda, a¿ do dnia, w którym apelowa³ Sofokles. Wtedy napisa³am moje pierwsze raporty z gniazda, jak¿e wielce niedoskona³e. Jedna z forumowiczek zwróci³a mi uwagê, ¿e pisze siê je inaczej. Dziêki temu zrobi³am poprawki, lecz nadal wydawa³o mi siê, ¿e posty maj± wiele do ¿yczenia. Wiec zaprzesta³am pisania, w koñcu jestem go¶ciem, a po co komu¶ przysparzaæ pracy nad moimi niedoskona³ymi wówczas raportami. Ale do czasu - do kolejnego punktu zwrotnego, a sta³y siê nim nocne raporty Celci. Pisa³a, gdy spa³am, a ja w dzieñ mog³am je czytaæ. Wówczas postanowi³am pisaæ raporty w ka¿dej wolnej chwili w ci±gu dnia. Lecz… zwiêkszona liczba raportów to i wiêksza liczba b³êdów. I tu wkracza do akcji Eva - dziêki jej podpowiedziom, na co zwracaæ uwagê, jak pisaæ raporty, dziêki jej  cierpliwo¶ci, ¿yczliwo¶ci moje raporty stawa³y siê coraz doskonalsze. Mnie nie przeszkadza³y jej podpowiedzi, bo w koñcu po to s± zasady, by je przestrzegaæ, a jak mi siê nie podoba³oby, to mog³am odej¶æ w ka¿dej chwili. Nikt nikogo si³± zatrzymywaæ nie bêdzie, bo i po co? Dla obopólnego niesmaku?
Owszem mo¿e  zaboleæ usuwany raport, ale po to s± na forum zasady i instrukcje, które podpowiadaj± jak pisaæ,  by pó¼niej nie bola³o, gdy moderator czy administrator prosi o poprawki czy usuwa post. W koñcu ka¿dy z nas pisz±c raport z gniazda, zostawia cz±stkê siebie, po¶wiêca swój wolny czas i szkoda go, gdy raport nie jest najlepszy. Zasady s± po to, by by³o jasno, przejrzy¶cie, rzeczowo i na temat.
Pozdrawiam
Hania

#18 2008-06-11 17:03:40

Rybka_50

Użytkownik

SkÄ…d: Toronto

bockowa napisał:

Nie ma sprawy-jestem nietaktowna raz- dwa -pozostane biernym obserwatorem.Tu jest jak w swiecie ptakow dzikich-nie pasujesz wylatujesz- i nie personifikuje-ani nie antagonizuje;P Milo bylo was poznac.

pa.

Na wlasne zyczenie droga kolezanko "bockowa". Uwazam ze ten temat powinien byc zamkniety i szkoda czasu administratorow i forumowiczow nawet na czytanie tego.

Forum jest prowadzone wedlug regul i regulaminu ktory zostal utworzony przez aministratorow, kto chce  bierze udzial w tej "zabawie" , kto nie chce nie musi. Nie ma obowiazku.
Jest to moj trzeci rok z bocianami w Przygodzicach i wiem jak trudno jest prowadzic forum, ktore zamiast dostarczac informacji i sluzyc swojemu celowi moze stac sie "jarmarkiem".
Moje posty tez zostaly przeniesione albo usuniete....nigdy nie mialam z tym problemu. Jesli mi sie to nie podoba to moge napisac do Evy i zapytac.  Wyjasni dlaczego, zawsze znajdzie czas.
Zamiast krytykowac nalezy podziwiac jej wklad pracy i zaangazowanie nie tylko w prowadzeniu forum, ale i w prywatnej korespondencji z uczestnikami, ktorzy zasypuja ja swoimi pytaniami o wszystko.
Wychodze z zalozenia ze to ja jestem gosciem na tym forum, i to ja musze sie dostosowac do tych ktorzy poswiecaja swoj wolny czas dla innych, czy mi sie forma forum podoba czy tez nie.

Drodzy forumowicze poswiecmy swoj czas na obserwacje i wymiane pogladow, mamy doskonaly podglad na ptaki co nie zdarza sie czesto, wiec cieszmy sie tym co mamy.
Z tym optymistycznym akcentem pozdrawiam wszystkich serdecznie
Christine Kapler (rybka_50)

Ostatnio edytowany przez Rybka_50 (2008-06-11 22:37:45)

#19 2008-06-11 19:17:02

tropicielehistorii

Użytkownik

Witam! Od kilku dni zg³êbiam tajniki tego forum (wcze¶niej by³am/byli¶my tylko czêstymi obserwatorami przygodzickich bocianów). Có¿ mogê napisaæ?! Jedno z lepiej prowadzonych forum. A administratorzy? Czy wypada chwaliæ? (je¶li to przeczytaj± i pozwol± to BÊDÊ tylko chwaliæ!!!!). Na jednym z moich ulubionych forum (nie podam jakie) administrator napisa³ cyt. "ka¿dy wpis bêd±cy nie na temat zostanie usuniêty, a autor automatycznie mo¿e siê czuæ jakby otrzyma³ ¿ó³t± kartkê". Znacie zasady panuj±ce w pi³ce no¿nej, wiecie co jest po ¿ó³tych i co pó¼niej. Tam tak jest. A tu pomoc, ¿yczliwo¶æ, podpowiedzi, porz±dek. Czego chcieæ wiêcej! Pozdrawiam serdecznie

#20 2008-06-12 02:52:35

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Chcia³abym podziêkowaæ wszystkim, którzy napisali tu swoje zdanie. Nie dlatego, ¿e przeczyta³am tyle mi³ych i szczerych s³ów ale dlatego, ¿e dziêki Wam mogê zrozumieæ, ¿e i Wam na tym zale¿y i ... ¿e po prostu watro to robiæ!
Forum, to nie moje "prywatne Imperium" ani te¿ nie jestem jego "w³adc±"  - to nasze wspólne dzia³anie, wspólne obserwacje, wspólne troski i dbanie o to ¿eby ka¿dy móg³ tutaj swobodnie siê poruszaæ i znale¼æ.
Ja (i nie tylko ja) - staram siê nad tym panowaæ, pomóc gdy trzeba, doradziæ, wskazaæ lub zrobiæ w³a¶ciwy temat. Nie robiê tego dla siebie samej ale dla wszystkich i staram siê, by by³o dobrze.
Dziêkujê Wam za zrozumienie!

Ten w±tek, jak napisa³am na pocz±tku powsta³...z "konieczno¶ci", zdarza siê...("nawet w najlepszej rodzinie z fortepianem" - jak mówi³a moja Mama). My¶lê jednak, ¿e mo¿e siê przydaæ ?
Je¿eli (tak, jak np wladek12) chcecie wysun±æ swoje pytania w sprawie forum, szukacie tematu, nie wiecie, gdzie daæ swój wpis lub nie mo¿ecie czego¶ znale¼æ - napiszcie tutaj. Bo tak opinie w sprawie forum jak i Wasze w±tpliwo¶ci s± wa¿ne i brane pod uwagê i je¶li mo¿na na nie odpowiedzieæ, to zawsze chêtnie to zrobiê (czyt. tak¿e pierwszy post).
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 9028#p9028

A tymczasem wróæmy spokojnie do naszych boæków, bo przecie¿ dla nich tu wszyscy jeste¶my.

Serdecznie pozdrawiam
Eva Stets
Administrator prowadz±cy forum

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS